Polițiști în misiune pe temperaturi caniculare

Valul cu temperaturi caniculare a luat din nou prin surprindere o parte dintre unitătile de poliție în această săptămână. Deși  vremea cu temperaturi extreme a fost anunțată  încă de la începutul săptămânii în presa scrisă și  cea televizată și mai mult de atât, la nivelul unităților de poliție s-au primit informări cu privire la condițiile meteorologice, polițștilor din cadrul acestor structuri nu li s-au asigurat un minim de confort.

Articolul 1

(1) Măsurile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în munca în perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme.

(2) În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, prin temperaturi extreme se înţelege temperaturile exterioare ale aerului, care:

a) depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;

b) scad sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

Chiar dacă prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99 din 29.06.2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca sunt enumerate o serie de obligații minime pe care le are angajatorul  față de angajați atunci când sunt anunțate temperaturi extreme, acestea nu au fost respectate de  anumite unități din cadrul Poliției Române și ale Poliției de Frontieră.

Dacă aceste obligații pe care le au față de polițiștii  aflați în misiune în perioada cu temperaturi extreme nu se cunosc, ținem șă le expunem :

Articolul 4 din OUG nr. 99/2000:

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, în sensul art. 1, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă

  • a) reducerea intensitatii şi ritmului activităţilor fizice;
  • b) asigurarea ventilatiei la locurile de muncă;
  • c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

  • a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
  • b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  • c) asigurarea de duşuri.

Ținem să precizăm că, deși a fost depășită temperatura resimtita de 37 °C , iar in zilele următoare temperatura  va depăși 40°C, unele unități de poliție au ignorat aceste prevederi ale actelor normative, în condițiile în care în această perioadă peste 30.000 de polițiști de ordine publică, rutieri sau frontieră se  află la datorie.

Am solicitat tuturor inspectoratelor generale aflate în subordinea MAI să ne comunice care au fost motivele pentru care aceste obligații pe care le-au avut, nu au fost îndeplinite și de asemenea, să ia măsuri urgente pentru că vor mai urma cu siguranță perioade cu temperaturi extreme care nu trebuie să-i mai ia pe nepregătite.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițiști în misiune pe temperaturi caniculare

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută