Polițiști fără nicio protecție la 40°C

Valul cu temperaturi caniculare a luat din nou prin surprindere Poliția Română în această săptămână. Deși  vremea cu temperaturi extreme a fost anunțată  încă de la începutul săptămânii în presa scrisă și  cea televizată și mai mult de atât, la nivelul unităților de poliție s-au primit informări cu privire la condițiile meteorologice, conducerea Poliției Române le-a ignorat pe cât se poate.

Articolul 1

(1) Măsurile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în munca în perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme.

(2) În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, prin temperaturi extreme se înţelege temperaturile exterioare ale aerului, care:

a) depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;

b) scad sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

Chiar dacă prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99 din 29.06.2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca sunt enumerate o serie de obligații minime pe care le are angajatorul  față de angajați atunci când sunt anunțate temperaturi extreme, acestea nu au fost respectate de  conducerea Poliției Române.

Dacă la nivelul Poliției Române încă nu se cunosc obligațiile pe care instituția le are față de polițiștii aflați în misiune în perioada cu temperaturi extreme, ținem șă le expunem și poate conducerea  se va sesiza și va lua notițe:

Articolul 4 din OUG nr. 99/2000:

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, în sensul art. 1, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă

 • a) reducerea intensitatii şi ritmului activităţilor fizice;
 • b) asigurarea ventilatiei la locurile de muncă;
 • c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
 • d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

 • a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
 • b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
 • c) asigurarea de duşuri.

Ținem să precizăm că, deși în ultimele trei zile a fost depășită temperatura de 37 °C  sau temperatura resimțită  a depășit 40°C, nicio unitate de poliție nu a primit apă din partea angajatorului, deși în această perioadă peste 30.000 de polițiști de ordine publică, rutieri sau frontieră s-au aflat la datorie.

Am solicitat tuturor inspectoratelor generale aflate în subordinea MAI să ne comunice care au fost motivele pentru care aceste obligații pe care le-au avut, nu au fost îndeplinite și de asemenea, să ia măsuri urgente pentru că vor mai urma cu siguranță perioade cu temperaturi extreme care nu trebuie să-i mai ia pe nepregătite.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițiști fără nicio protecție la 40°C

Distribuie

4 răspunsuri

 1. Acei ..zeci…de colegi sunt cam carcotasi. La inspectoratul la care imi desfășor activitatea sunt asigurate toate condițiile. Hai sa nu mai cautam motive sa ne plângem.

  1. Ne dorim sa promovam IPJ-urile care se preocupa de Protectia colegilor nostri. Poate ne spui si IPJ-ul din care faci parte si ce masuri a luat.

 2. La fel de mult am dori să știm de ce nu vă îndreptați atenția asupra unităților în care lucrează acei “zeci de colegi”. Că din sesizarea dumneavoastră rezultă că nerespectarea măsurilor minimale este regula, nu excepția.

  1. Evident ca este regula. Mai degraba sa ne spuneti un IPJ unde s-a acordat apa politistilor care au fost pe strada, fie ei politisti de ordine publica sau politisti rutieri.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.