Polițist trimis la psiholog pentru că a contestat calificativul

În ultimii 10 ani am constatat o realitate dramatică la nivelul MAI, fiind înregistrate aproximativ 40 de cazuri în care colegi de-ai noștri au recurs la acte suicidale, aceste situații fiind determinate de stres, de presiunea existentă la locul de muncă, de incapacitatea de concilliere a vieții personale cu cea profesională, polițiștii ajungând să considere că singura variantă de a pune capăt suferințelor prin care trec este aceea a sinuciderii.

De ce se ajunge la astfel de situații? Simplu, din nefericire Ordinul care reglementeaza activitatea de psihosociologie și Dispoziția Comună nr. 8042/13.02.2018 emisă în acest sens, acordă niște atribuții în sarcina șefilor, care în cele mai multe cazuri sunt folosite împotriva polițiștilor.

Astfel, acest instrument, care ar trebui să aibă un rol constructiv, este folosit exact invers, iar în momentul în care șefii constată că anumiți polițiști incomozi sistemului au o altă viziune asupra aplicării legii sau care se gândesc să conteste vreo măsură aberantă dispusă față de ei, completează un formular în care menționează că subalternii lor au ”comportamente dezaptative” și îi trimit la psiholog în speranța că vor pica testarea si vor fi puși la dispoziția unității.

O situație asemănătoare se regăsește și la IPJ Prahova, unde un polițist a ”îndrăznit” să apeleze la dreptul său legal de a contesta calificativul acordat de către șeful său, ajungând să fie trimis la psihologul unității. Astfel, colegul nostru a depus contestația formulată în acest sens la secretariatul IPJ Prahova în data de 31.01.2022, demers prin care, cel mai probabil, l-a rănit în orgoliu pe împuternicitul șef al Poliției Orașului Băicoi care nu suportă să fie contrazis sau contestat de niște simpli agenți de poliție.

Preconizăm că avem de a face cu rănirea propriului ego al celui mai competent ofițer din cadrul Poliției Orașului Băicoi, deoarece printr-o ”coincidență stranie”, în ziua următoare, respectiv 01.02.2022 acesta recurge la singurul gest care i-ar putea demonstra capacitățile manageriale și calitățile pentru care a fost împuternicit în funcția de conducere (singura de până acum) și anume acela de a completa formularul de semnalare a unor comportamente dezadaptative ale colegului nostru, identificate prin simțurile lui de polițist adevărat.

La adăpostul unei aparente legalități a modului în care ofițerul care conduce Poliția Orașului Băicoi a procedat la completarea formularului pentru evaluarea psihologică a colegului nostru, i-a reproșat acestuia faptul că în comportamentul său a identificat anumite „carențe” încă din toamna anului trecut, spunându-i că dă dovada de prea multă blândețe și amabilitate în relația cu șoferii opriți pentru verificare, motivând astfel că acesta se poate împrieteni cu participanții la trafic, amenințându-l voalat că din acest motiv nu îi vor fi aprobate eventualele solicitări de mutare în alte structuri ale Poliției.

Mai mult, ca totul să fie cât se poate de ilegal la adresa colegului nostru, în speranța că nu va trece proba de evaluare, acesta este programat să participe din timpul aferent refacerii capacității de muncă în data de 08.02.2022, în intervalul orar 10:00 – 12:00 la sediul IPJ Prahova la o activitate de asistență psihologică, urmând ca mai apoi, în aceeași zi, să între în serviciu la ora 14:00 pentru executarea serviciului de patrulare.

Nu vrem să ne gândim ce legi ar fi în stare să încalce acest ofițer dacă ar fi reclamat pentru abateri disciplinare de către subordonații săi, deoarece constatăm că la acest moment pentru faptul că un polițist a ”îndrăznit” să facă apel la prevederile legale pentru a contesta un calificativ, instituția în sine printr-un astfel de ”șef de moșie”, consideră că unul din subalternii săi are un comportament dezadaptativ bazat pe „amabilitatea de care dă dovadă în relaționarea cu participanții la trafic” care trebuie evaluat din punct de vedere psihologic, scopul unui astfel de demers fiind în mod cert acela de a crea aparența unor probleme de comportament și de a-l stigmatiza la nivelul colectivului.

Analizând acest ”mod de operare” adoptat de către șeful Poliției Orașului Băicoi în contextul arătat mai sus conform căruia agenții de poliție trebuie să fie duri și agresivi cu participanții la trafic, ne punem întrebarea legitimă dacă nu care cumva chiar domnia sa prezintă itemi ai unui comportament dezadaptativ atât în relaționarea cu subordonații cât și cu cetățenii, motiv pentru care organizația noastră a procedat la sesizarea conducerii Poliției Române cu privire la modul în care ofițerul în cauză înțelege să-și exercite competențele manageriale.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițist trimis la psiholog pentru că a contestat calificativul

Distribuie

5 răspunsuri

  1. Se practica demult aceste mizerii…. In anul 1998, am primit calificativul ”BINE”. Aveam gradul de plutonier si imi desfasuram activitatea la D.G.P.M.B. Serviciul de politie ” Palatul Parlamentului ”. Lucrasem cu cativa colegi de la judiciar la identificarea si prinderea unui grup infractional, foarte bine organizat, care spargeau casele de schimb valutar. Supart m-am dus la sefii mei de la politia capitalei sa ma lamureasca de ce am primit acest calificativ. Cand am ajuns inapoi la camera ofiterului de servici,desi la plecare am predat cele 12 cartuse si pistolul, am fost anuntat ca lipseste un glont ( sau doua ) din cofragul de lemn. Am intrebay cine a facut aceasta gluma proasta, la care un asa zis ” comandant de grupa ” mi-a raspuns ca ” ma-ta ”. Instantaneu i-am dat un pumn in gura aia spurcata, drept pentru care am fost trimis la testare. Mi s-a ridicat dreptul de a _mi mai lua armamentul din dotare in timpul serviciului, iar ca mascarada sa fie completa am fost bagat si in consiliu de onoare, unde un grup de scursuri umane, imbracate in uniforme de politisti,au propus ”trecerea in rezerva”. I-am lasat sa-si faca sceneta de 2 bani, am fost dat afara ca pe o masea stricata, dar soarta a facut sa imi mearga excelent cu societatea de paza pe care mi-am deschis-o. Un sut in cur, un pas inainte, Nu regret nimic, dar toti cei care mi-au facut aceasta ” manevra” au sfarsut rau….. Asa este viata…. Capul sus…Privirea inainte…. Cu cantec, inainte, mars….

    1. Asta este nimic în comparație cu ceea ce mi au făcut mie, pentru simplu fapt ca am îndrăznit sa contest unele decizii ilegale ale șefului și în plus I am depus câteva plângeri penale șefului cel Mare al meu ,asta deoarece ma amenință că mă da afara deoarece el nu are nevoie de oameni ce nu sunt loiali instituției , am îndrăznit sa scot la iveala unele fărădelegi din sistem, m au trimis la Centrul de testare psihologica al MAI , m au testat în jur de 8 ore și bineînțeles ca am trecut testul . O practica a unor asa ziși șefi numiți pe relații nu pe competenta, foarte slab pregătiți și frustrați. Ne mai punem întrebarea de ce pleacă polițiștii cu experienta pe capete la pensie , din cauza asa zisilor șefi profesioniști.

  2. Domnule Anton Sorin mă bucur că v-au dat afară din poliție!Metoda domnului în gura poate se aplică în societatea de pază pe care a-ți creat o!!!!

  3. Domnule Anton, chiar ma bucur ca v-au dat afara. In primul rand pentru pumnul in figura si in al doilea rand pentru carentele gramaticale grave. Intr-o institutie publica nu se aplica legea pumnului, in nicio situatie. Felicitari pentru succesul in domeniul pazei. Se pare ca acest domeniu este mai potrivit pentru aptitunile dvs. fizice si intelectuale.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută