Polițist din București cercetat disciplinar pentru că și-a oprit șefii în trafic

Un caz halucinant ne-a fost sesizat în cadrul Poliției Capitalei. Chestorul principal Bogdan Berechet, a dispus cercetarea disciplinară a unui agent de ordine publică de la Secția 5 care a îndrăznit să își exercite atribuțiile de serviciu și să oprească „Dusterul” în care se afla șeful secției, în calitate de conducător auto și șeful de birou ordine publică, în calitate de pasager. În ce țară UE mai vezi șeful de secție să îi fie șofer subalternului, adică șefului de birou? Cei doi ofițeri se aflau într-o activitate ilegală de control, după cum constată tocmai structura de control intern din cadrul Sectorului 1, deoarece aceștia nu figurau în planificarea întocmită cu ofițerii care pot efectua controlul dispozitivului în acea zi și care să fie aprobată de conducerea Sectorului 1.

Colegul nostru, circulând în spatele lor, a observat că cei doi ocupanți ai „Duster-ului” nu aveau cuplate centurile de siguranță, motiv pentru care i-a oprit, le-a solicitat actele, i-a verificat în bazele de date, întocmai ca în situația în care ar fi oprit orice alt cetățean de rând. Acest gest însă, a provocat o mare frustrare în rândul celor 2 ofițeri, care s-au simțit lezați în orgoliu și jigniți că au fost opriți de subalternul lor. Mai mult, în rapoartele pe care le-au scris ulterior, pentru a-l reclama pe agent șefului Poliției Capitalei, Bogdan Berechet,  au menționat că agentul nu avea „statutul” necesar pentru a opri în trafic doi ofițeri superiori și că ei apreciază că în calitate de șefi, nu aveau obigația de a purta centura de siguranță.

În urma sesizărilor formulate de cei doi ofițeri, structura de control intern din cadrul Sectorului 1 a efectuat verificări și au constatat mai multe încălcări ale prevederilor legale, inclusiv în sarcina celor doi ofițeri. Însă, în mod discriminatoriu și cu o evidentă dovadă de hărțuire morală, se propune declanșarea cercetării disciplinare doar față de agentul de ordine publică care i-a oprit pe ofițeri. Mai mult, agentul de poliție a fost trimis la psiholog de către șefii lui pentru că ar reprezenta un pericol pentru sine, pentru colegi și familie, doar pentru că a îndrăznit să îi oprească pe șefii săi. Iar pentru corectă informare, atașăm în integralitate documentul în posesia căruia am intrat cu multă greutate și care dovedește cele susținute în cuprinsul materialului.

Putem înțelege dacă Berechet încă este afectat emoțional de faptul că a fost prins de polițiștii rutieri din Argeș în timp ce conducea cu o viteze ce depășea cu peste 50 km/h viteza minimă legală, rămânând fără dreptul de a conduce pe drumurile publice pentru 3 luni, însă nu putem tolera aceste hărțuiri la adresa unui agent de ordine publică care nu a făcut altceva decât să aplice legea, constatând că cei doi șefi nu purtau centura de siguranță și pe care, în mod firesc, i-a sancționat. Problema este că șeful Secției 5, cms șef Roman Gabriel, a mai făcut obiectul unor cercetări ca urmare a sesizărilor organizației noastre, dar de fiecare dată a fost iertat de Berechet, cu toate că se constatase că a încălcat prevederile legale.

Pentru faptul că Berechet, în mod selectiv, a dispus declanșarea cercetării prealabile doar față de agentul de poliție, deși rezultatul verificărilor evidențiază încălcarea prevederilor legale și de către cei doi șefi, încălcând astfel prevederile art. din HG 725/2015, am sesizat conducerea Poliției Române. Însă, suntem conștienți că nici Direcția Control Intern, condusă de cms șef Ionică Iulian, prins și el băut la volan de polițiștii rutieri, și nici chestorul general Benone Matei nu vor lua măsurile legale și nu vor dispune cercetarea disciplinară, respectiv sancționarea protejatului Berechet.

Totuși, obligația noastră este să asigurăm apărarea polițiștilor care sunt subiecții abuzurilor și hărțuirilor, dar și de a arăta opiniei publice cum funcționează sistemul de poliției și de ce mulți polițiști ajung să fie descurajați să își mai facă datoria sau să aplice legea indiferent că vorbim de un cetățean de rând sau de șeful Secției 5 Poliție.

Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Polițist din București cercetat disciplinar pentru că și-a oprit șefii în trafic

Distribuie

6 răspunsuri

 1. Vai de noi, nu este posibil asa ceva, cum sa evităm astfel de abuzuri? Sistemul este putred, nu mai încetează cu aceste intimidari,mafie, lanț până sus!!!

 2. Unde scrie ca un sef nu poate conduce o masina in care se afla un subaltern?!
  Am intalnit cateva cazuri in care agenti “suparati” pe ofiteri, cauta sa “ii invete minte” si sa le aplice sanctiuni, doar asa ca sa stie seful cine-i mai tare.
  Ar fi bine ca faptele comise de ofiteri sa fie cercetate tot de ofiteri, cu grade cel putin egale, si nu de agenti. Asa nu se mai fac abuzuri! Nu de putine ori am intalnit situatii in care, sub protectia “egalitatii in fata legii”, domnii agenti se razbuna pe ofiteri!
  Poate onor ministerul v-a clarifica aceste lucruri neplacute care stirbesc autoritatea ofiterilor in fata agentilor, desigur, cu avizul sindicatelor !

 3. Asa ceva este strigator la cer.
  Puteti face o adresa cu cele prezentate direct la Ministrul de Interne pentru a vedea ce masuri se vor lua?
  Daca si Ministrul de Interne va da un raspuns favorabil delicventilor, in acest caz nu ne ramane decat sa dam cu piatra gasita pe asfalt in capul celor ce o merita, incepanad de sus in jos!
  Nu este de mirare ce se intampla, am trimis si eu o petitie cu un caz real cand cineva mosteneste un autovehicol de la o persoana decedata si ce ar putea face pentru a duce aceasta masina la programul rabla ? Drept raspuns am primit NUMAI articole din lege, nimic concludent la ce am solicitat eu in petitie, drept urmare am cerut o audienta in care sa mi se permita inregistrarea discutiei.
  Oameni fara caracter, cea mai grava intrebare: cum vor fi copii lor daca parintii sunt mizerabili ???

 4. Corupția de la nivelul superior, generează astfel de decizii ! Nu se aplică deloc principiul ,,nimeni nu este mai presus de lege! “🤢🤮

 5. Modul de actiune al dlui agent demonstreaza lipsa respectului acestuia fata de colegi si sefi, neavand nici pe departe sentimentul apartenentei la organizatie. Asemenea indivizi, care nu stiu ce vor sa demonstreze, dau dovada de lipsa de solidaritate si spirit de corp fiind cam neinstruiti in ale militariei. Cred ca daca trecea pe langa un BMW cu niste cefe late inauntru si cu muzica la maxim, pusi pe harta, schimba imediat bulevardul.
  Poate ca domnu agent a rezolvat toate problemele din aria de responsabilitate si da lectii si sefilor.
  Nu va face onoare domnilor sindicalisti sa protejati astfel de comportamente. Cred ca ar trebui sa fiti mai selectivi si sa nu mai distrugeti organizatia din interior. Oricum avem destui dusmani.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută