Polițist de frontieră, erou pe Times Square

Robert Bagdi este colegul nostru, polițist de frontieră în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, iar în urmă cu fix doi ani, pe 4 octombrie 2018 făcea primii pași în Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea din dorința de cunoaștere și de a afla cum e să facă un bine fără să știe cui. Astăzi, la doi ani distanță, se află printre cei 4 donatori de sânge români care au ajuns pe un ecran din Times Square din New York, acolo unde au fost proiectate câteva fotografii și informații despre el.

Până în momentul de față, acesta are la activ 20 de donări de sânge, adică peste 9 litri, dintre care 18 la Centrul de Transfuzie din municipiul Oradea. Este mândru pentru că știe că poate contribui cu succes la salvarea de vieți și asta îl face fericit. Donează sânge în mod regulat, la intervale de o lună de zile și ne explică în același timp care sunt modalitățile de donare: donare de sânge total și donare de afereză trombocitară, diferența dintre cele doua tipuri, făcând-o timpul de donare, sângele total se donează în 8-10 minute, iar afereza în aproape o oră.

Spiritul civic și dorința de donare au venit de la sine, după cum precizează Robert, fiind o persoană mai curioasă de fel, dar la prima donare a avut o oarecare temere, însă aflând că grupa sa sanguină este foarte căutată, a fost determinat să continue, astăzi ajungând la 20 de donări. Și culmea, nu merge niciodată singur la donare,  încercând de fiecare dată să mai aducă o rudă sau un amic cu el, pentru că în concepția lui, oamenii trebuie să fie dispuși oricând să doneze și din experiența sa, oamenii se mobilizează în special când un cunoscut are nevoie de ajutor. Robert trage un semnal de alarmă și ne îndeamnă să donăm sânge ori de câte ori avem ocazia pentru că în orice moment putem ajunge să fim cei care au nevoie de sânge din partea celorlalți.

Ceea ce l-a determinat pe Robert să doneze, a fost nevoia de sânge pentru un tânăr din Oradea, care suferise un accident rutier pe centura orașului de pe malul Crișului Repede. Chiar dacă nu îl cunoștea, dar după cum spune el, ”în asemenea momente nu trebuie să  ții cont că își e prieten, că îți e dușman, că e necunoscut sau poate chiar din familie, ci să te duci acolo și să faci tot ce ți se cere.”

Nu putem decât să apreciem gestul lui Robert Bagdi și să îl felicităm pentru modul exemplar de civism de care dă dovadă, de iubire față de semeni și dorința sa de a face bine. Și noi putem lua acest exemplu de la colegul nostru și să ne mobilizăm să donăm sânge pentru ca un apropiat sau un necunoscut să aibă o șansă la viață.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițist de frontieră, erou pe Times Square

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Laude pentru donare de sange. Si eu am fost donatoare de sange si asistenta medicala , dar ma tot intrebam cand am citit articolul : Cum poate sa aiba 20 de donari in 2 ani ? Ghidul donatorului de sange precizeaza distanta dintre 2 donari respectiv: Numărul de donări/an: pentru bărbați 4-5 ori/an (minim 70 de zile între 2 donări standard), pentru femeie 3-4 donări/an (minim 90 de zile între 2 donări .https://www.spitaljbm.ro/images/Ghidul%20donatorului%20de%20sange.pdf
    Inainte de toate rog atentie mare la sanatatea donatorului. Tot ceea ce e prea mult strica.Atentie si la aplicarea ghidului de donare. Ar trebui sa detina donatorul un carnet de donator in care se inregistreaza fiecare donare si mi greu sa cred ca un centru de transfuzie de sange face recoltari mai des decat prevede legislatia in vigoare. Se pune in pericol sanatatea donatorul.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută