„Poliția Școlară”, doar pe hârtie

Singurele „reforme” din mandatul lui Vela au fost colantarea Logan-urilor de poliție și înființarea a două structuri a căror atribuții erau oricum îndeplinite de polițiștii de ordine publică, atât din mediul urban cât și din mediul rural. Este vorba despre „Poliția Animalelor” și „Poliția Siguranță Școlară”, două proiecte electorale pe care Vela a mizat, fără succes însă.

Ce este total atipic este faptul că „Poliția Siguranță Școlară” a apărut după imaginile difuzate de televiziuni, în care două fete se păruiau și se loveau. Însă nimeni nu a ținut cont de faptul că în contextul pandemic nu vom avea cursuri fizice. Astfel că, de la înființarea acestei structuri, polițiștii din cadrul acestei formațiuni au furnizat siguranță „online” doar. Pe scurt, nu au subzistat motive și nici evaluări care să releve cu adevărat necesitatea înființării unei asemenea structuri la nivelul Poliției Române.

Așadar, prin această “reformă”, MAI nu a reușit decât să dubleze atribuțiile polițiștilor în ceea ce privește activitățile de prevenire care trebuie desfășurate în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora, încât în prezent colegii noștri de la ordine publică din mediul urban și rural, proximitate și prevenirea criminalității execută aceleași atribuții ca și până acum, singura diferență fiind aceea că suplimentar, în noianul de raportări pe care le fac, s-a interpus și Birourile Siguranță Școlară.

Trist este faptul că pentru această structură au fost repartizate 270 de funcții la nivel național, care nu au fost ocupate în totalitate până în prezent, din cauza deficitului de personal, în contextul în care în România există doar aproximativ 150 de polițiști care desfășoară activități în domenii mult mai sensibile, fiind nevoiți să prevină și să combată traficul de persoane, care reprezintă un adevărat fenomen, România ajungând să fie oaia neagră a Europei la acest capitol, conform Raportului privind traficul de persoane în anul 2020 al Departamentului de Stat al SUA.

În situația dată este clar că planul de reformare a celui mai important minister al Guvernului, anunțat cu surle și trâmbițe, a avut doar un scop electoral, mai ales că în prezent acelorași polițiști ca și până acum li se cere să fie prezenți în zona unităților de învățământ, să staționeze eventual în anumite intervale orare în zona adiacentă școlilor sau să verifice modul de realizare a transportului elevilor.

Dovada vie a aspectelor pe care le-am semnalat de-a-lungul timpului cu privire la dublarea unor atribuții care se poate vedea în adresa emisă de către Biroul Poliție Școlară din cadrul IPJ Timiș și să nu credeți că acesta este un caz singular, ci reprezintă o regulă la nivelul fiecărui inspectorat de poliție din țară, polițiștii fiind puși în postura de a face o raportare în plus în condițiile în care debirocratizarea ar fi trebuit să reprezinte o prioritate pentru MAI.

Iar legat de exemplul dat în documentul de mai sus referitor la efectivele care acționează în teren pentru asigurarea măsurilor de ordine, acesta nu face altceva decât să ne insulte inteligența, întrucât este practic imposibil ca la fiecare unitate de învățământ să se afle un polițist care să asigure trasee de afluire, defluire sau dirijare a participanților la traficul rutier ori care să poată verifica modul în care se realizează transportul elevilor.

Din această strategie nu poate rezulta decât o singură certitudine, și anume că MAI doar mimează că se preocupă de siguranța cetățenilor în condițiile în care nu depune un minim de diligențe pentru direcționarea resursei umane în domenii cu adevărat importante.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

 

Sindicatul EUROPOL: „Poliția Școlară”, doar pe hârtie

Distribuie

Un răspuns

  1. Tara arde si baba…Stie cineva,de exemplu,cu ce autospeciale urmeaza a fi “dotata” Politia animalelor ? Verificati si apoi o sa intelegeti de ce nu sunt bani. Mai exista cineva care spera ca fara GREVA (cu orice risc) mai obtinem …respectarea legii ?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută