Cu speranța la noile schimbări din conducerea MAI, despre care eram siguri că nu au cum să fie mai dezastruoase decât cele din mandatul fostului ministru, Carmen Dan, începem să constatăm că nu prea există diferențe de abordare. După 2 luni de mandat, după vorbe așezate frumos și apariții care să „placă” publicului larg, ministrul Vela a decis că vrea reorganizarea Poliției Române.

Este evident că în acest moment al existenței noastre ca instituție, se impun reforme, modificări structurale și abordări noi în Poliția Română, însă în niciun caz acestea nu pot fi gândite în 2 zile de weekend. Pentru ca sarcina primită vineri, 10 ianuarie, de la conducerea MAI, de a transmite la prima ora a zilei de luni, 13 ianuarie, propuneri de reorganizare, IGPR a dispus șefilor din subordine să organizeze ședințe de lucru sâmbătă și duminică.

Astfel, după o videoconferință ce a avut loc vineri la ora 15:00 cu șefii de inspectorate, li s-a transmis să își consulte subalternii până luni și să transmită propunerile lor, până duminică la ora 10:00, menite să satisfacă noile „provocări instituționale și provocări ce trebuie atinse”, așa cum frumos le-a scris inspectorul general în adresa transmisă în teritoriu.

Halal reformă dacă cineva crede că 2 zile de discuții sterile între șefii structurilor vor putea genera un rezultat care să se plieze pe nevoile existente. Să nu mai vorbim că abia în aceasta după amiază s-a transmis de la nivelul IGPR ca la discuții să fie invitați și reprezentanții organizațiilor sindicale, în condițiile în care, la unele inspectorate de poliție, ședințele au avut loc la prima oră a dimineții, și astfel am  rămas neconsultați.

Dincolo de această intenție de reformare, noi ne confruntăm în continuare cu imposibilitatea asigurării unui nivel minim de funcționalitate al serviciului polițienesc. Aici vorbim despre unități de poliție care nu au polițiști planificați în serviciu pe toată durata celor 24 de ore, 7 zile din 7, vorbim despre disproporții imense cu privire la volumul mare de dosare penale aflate în lucru la structuri care au 2-3 polițiști, sau de situații în care se pune lacătul pe ușa postului de poliție la sfârșitul de săptămână.

Cu alte cuvinte, cum putem vorbi de reformă sau reorganizare fără resurse, fie ele umane sau logistice, atâta vreme cât nu există o coerență la nivel național în ceea ce privește abordarea serviciului polițienesc. Mai mult, dincolo de Poliția Română, circulă, „pe surse”, pentru că este o secretomania totală în MAI, un proiect de restructurare/reorganizare al MAI care a fost hotărât în cerc restrâns, fără ca nici măcar structurile asupra cărora se răsfrâng modificările să fie consultate.

Cu presupusul plan de reorganizare, ministrul Vela intenționează să se prezinte în CSAT, în data de 15 ianuarie, pentru a obține avizul și a proceda la executarea acestor modificări pe care le-a gândit unilateral, fără nicio consultare prealabilă cu organizațiile sindicale. Nu vrem să invocăm laitmotivul guvernării precedente, „noaptea ca hoții”, dar se pare că și actualul Guvern procedează în stilul pe care ei l-au blamat atât de mult când se aflau în opoziție. În măsura în care vom intra în posesia unor informații relevante și confirmate, vom reveni cu amănunte despre marea re(dez)organizare.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Poliția Română se reorganizează…în weekend!

Distribuie

5 răspunsuri

  1. Înainte de a reforma Poliția, ar trebui reformată administrativ România, astfel încât cea mai mică unitate administrativ-teritorială să aibe minim 5.000 de locuitori, iar județele să dispară, să avem regiuni.

    Referitor la Poliția Română, reforma trebuie să înceapă cu desființarea IGPR. Sunt vreo 2.000 de posturi (cât două ipj-uri), cu funcții foarte mari, care nu își justifică existența. IGPR nu are corespondent în alte state.
    2. Desființarea celor două așa-zise corpuri profesionale de polițiști și creerea unui singur corp profesional, și din rațiunea „Plată egală, pentru muncă egală”.
    3. Desființarea prostiei locale sau redenumirea acestor direcții/servicii din cadrul primăriilor, astfel încât să nu mai folosească denumirea de poliție.
    4. Polițist să fie doar cel din operativ, iar la structurile de suport, neoperative, să existe doar personal contractual și astfel numărul de polițiști din operativ ar crește la nivelul necesar.
    5. Interzicerea încadrărilor directe ca polițist, dar și a transferurilor între „arme”.
    6. Încadrarea noilor polițiști să se facă la structurile de OP, urban sau rural, pentru minim 5 ani, după care în cadrul altor structuri operative, dacă este cazul.
    Și ar mai fi…

    1. Oare cum poate sa reorganizeze acest aspect: politie orășenească unde după 2009 arata cam asa – 1 os 8-14 după care închis cu gratii , 7 funcții rămase pe op patrulare in care esti obligat sa vii la serviciu doar schimbul 2 si 3 aleatoriu cu libere din 3 in2 si de multe ori cu jandarm care nu intocmeste niciun document stai si te chinui singur la toate- sofer , telefoane , documente , implementari si accesari in calculator , raportări…,sa intervii dintr o sesizare intralta , singură patrulă, chin si jale , poate avem si noi familii , vrem su noi program 12/24,12/48 si cand vezi wichendurile in programul 06-14 , cand nu sunt evenimente peste 10 lucratori prezenti de la toate structurile picior peste picior la cafea si țigară ca doar se plătesc!

  2. Toate activitățile planificate, dispuse și efectuate prin folosirea unor aplicații integrate de tip ERP vor fi foarte eficient analizate și evaluate fără redundatele și ineficienta din prezent.

  3. Încă ceva, programul structurilor operative ar trebui să fie 12/24, 12/48, pentru asigurarea continuității, dar și pentru refacerea capacității polițiștilor.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.