După incidentul de la Pitești când un om a decedat ca urmare a intervenției de imobilizare, am organizat o formă de protest în data de 21 aprilie în fața Ministerului Afacerilor Interne pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa pregătirii fizice, tactice și profesionale a polițiștilor din stradă care interacționează cu cetățeanul, pentru că nu ne mai dorim să se repete astfel de cazuri, cum au fost și cele de la Onești sau Caracal. Dar și pentru că nu mai acceptăm ca polițiștii să fie trimiși „carne de tun” în stradă, să aplice „ferm” legea, ca mai apoi să ajungă să fie târâți prin instanța de judecată, reținuți sau arestați pentru că și-au exercitat atribuțiile de serviciu.
După ultimele incidente, IGPR a emis Dispoziția nr. 27 prin care sunt prezentate tipurile de pregătire pe care șefii unităților trebuie să le asigure:
1. Pregătirea de specialitate;
2. Pregătirea în domeniul tragerii cu armamentul;
3. Pregătirea în domeniul educației fizice;
4. Pregătirea în domeniul conducerii autovehiculelor de serviciu în regim prioritar;
5. Pregătirea în domeniul tacticii și intervenției polițienești.
Cele 5 tipuri de specialitate sunt prezentate în cuprinsul dispoziției după cum urmează:
1. Pregătirea de specialitate
- este o obligație de serviciu și se efectuează pe post în timpul serviciului;
- se efecutează conform tematicii și bibliografiei transmise de unitățile aparatului central al MAI sau după caz de structurile coordonatoare ale IGPR.
- poate fi efectuată atât prin transmiterea de noțiuni teoretice, cât și prin activități cu caracter practic-aplicativ;
2. Pregătirea în domeniul tragerii cu armamentul
- se execută pe categorii de polițiști în funcție de specificul activității;
- aprilie 2021- ședința de tragere nr. 15, mai 2021- ședinta de tragere nr. 32, iunie 2021- ședinta de tragere nr. 33, iulie 2021-ședinta de tragere nr. 74 , august 2021-sedinta de tragere nr. 12, septembrie 2021-sedinta de tragere nr. 79, decembrie, ianuarie si februarie- exercitii pregătitoare, martie 2022- sedința de tragere nr. 14 și 16.
3. Pregătirea în domeniul educației fizice
- se realizează în conformitate cu prevederile Omai 154/2004;
- se efectuează pe post astfel: 2 ore pe săptămână pentru categoria normală, 4 ore pe săptămână pentru cea accentuată și 6 ore pe săptămână pentru cea specială;
- polițiștii pot efectua pregătirea sportivă și la alte săli de sport cu aprobarea șefului nemijlocit și cu indicarea în prealabil a adresei, datei, orei și dovezii permiterii accesului în acea sală(ex. abonament lunar).
4. Pregătirea în domeniul conducerii autovehiculelor de serviciu în regim prioritar
• se realizează prin cursuri de formatori cu durata de 10 zile;
• vizează structurile de poliție rutieră, ordine publică,poliție transporturi și structurile de intervenție specială;
5. Pregătirea în domeniul tacticii și interveției polițienești.
• vizează cu predilecție structurile poliție rutieră, ordine publică,poliție transporturi, trupele speciale, precum și elevii și studențiii instituțiilor de învățământ;
• scopul ședințelor îl reprezintă exersarea, dezvoltarea și consolidarea capacităților și abilităților în domeniul tacticii și intervenției polițienesți în diferite situații.
• o ședință de pregătire tactică are o durata minimă de 2 ore și cuprinde o grupă de minimum 15 polițiști.
Acum, în ceasul al doisprezecelea MAI trebuie să conștientizeze faptul că e nevoie mai mult ca oricând de o poliție bine pregătită și profesionistă, iar investirea în echipamente tactice, baze sportive, instructori de pregătire, cât și în armamemntul din dotare, trebuie să fie prioritatea 0 a instituției.
CITEȘTE AICI INTEGRAL DISPOZITIA INSPECTORULUI GENERAL 27/2021
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
2 răspunsuri
Asta e soluția ?! Serios ?!
Noi asteptam un cadru legal de protecție a polițistului operativ…
L-ai somat să se conformeze unei prevederi legale , nu te ascultă, înseamnă că renunță chiar și la viață….
Poveștile cu pești că poliția e dură, trebuiesc puse de-o parte.
Să se termine odată cu frica de presă în a lua masurile legale.
Ne trebuiesc legi clare, neinterpretabile …
Plata silită amenzilor trebuie soluționată obligatoriu și urgent.
Acum , ai servici sau card îți face poprire. Nu ai, folosești procesul verbal la 00…
Educatia fizica se face numai in clasele 1 – 12 , de catre profesori care au specialitate educatie fizica. Nenorocirea sistemului de pregatire in cadrul scolilor M.A.I. este ca incadreaza numai profesori de educatie fizica care habar nu au de tehnicile graduale in interventia politieneasca . Ministerul de Interne , trebuie de urgenta sa constientizeze cauza dezastrului in pregatirea din scoli , incepand de la modalitatea de selectie fizica , pana la excluderea profesorilor de educatie fizica din sistem si inlocuitea lor cu instructori militari din cadrul Detasamentelor de interventie rapida , care au pregatitea necesara.