Poliția Română operează spălătorii auto ilegale

La finalul anului 2021, mai mulți polițiști au fost apostrofați de șefii lor pentru că au fost ,,prinși în flagrant” cu autospecialele de poliție murdare la exterior. În cel mai pur spirit de aroganță managerială, colegii noștri au fost amenințați cu sancțiuni disciplinare dacă nu vor avea autospecialele curate, atât pe interior cât și pe exterior.

Bineînțeles că primul demers al organizației noastre a fost să aflăm care sunt condițiile puse la dispoziție polițiștilor, ce demersuri a întreprins instituția pentru a rezolva această problemă de imagine, ce soluții a găsit pentru ca polițiștii să se asigure că autospecialele cu care ies in teren sunt mereu curate. Știam din capul locului faptul că instituția nu a alocat niciun leu pentru curățarea și igienizarea autospecialelor iar această cheltuială a fost ,,transferată” polițiștilor care trebuie fie să plătească din banii lor aceste servicii, fie să profite de bunăvoința unor patroni de spălătorii auto.

Răspunsul primit la solicitarea noastră nu ne-a surprins deloc si anume:

 • Nicio unitate din țară nu are alocate fonduri bugetare pentru spălatul și igienizatul autospecialelor
 • Nicio unitate de poliție din țară nu are încheiat vreun contract cu operatori privați de specialitate pentru furnizarea acestui serviciu.

Elementul surpriză a venit prin admiterea faptului că unitățile de politie operează spălătorii auto improvizate, care funcționează în spații improprii, cu instalații electrice artizanale nedestinate utilizării în condiții de umezeală, care nu dispun de instalațiile necesare pentru decantarea substanțelor toxice care intră în compoziția detergenților folosiți pentru spălarea autospecialelor și care evident, nu dețin nici autorizație de mediu în acest sens.

În condițiile in care unitățile de politie au în dotare sute de autospeciale, ne întrebăm care este impactul pentru mediu și care este nivelul poluării rezultat de operarea acestor spălătorii auto improvizate. Despre habitaclul acestor autospeciale putem spune, cu certitudine că este un focar de infecție deoarece nicio autospeciala de poliție nu a fost supusă unui proces profesional de igienizare, dezinfectare sau curățare.

Ne întrebăm câți polițiști au fost „instruiți” cu privire la modul de operare al echipamentelor electrice, cine răspunde în situația în care un polițist se electrocutează în timp ce își spală autospeciala? Cine răspunde pentru poluarea mediului rezultată ca urmare a spălării a sute de autospeciale cu substanțe chimice, deversate direct în canalizare cu impact devastator asupra mediului înconjurător?

Vedem acest maraton frenetic pentru îmbunătățirea imaginii Politiei Romane, dar nu suntem în stare să alocăm fonduri minimale pentru ca autospecialele de poliție folosite zilnic să nu pună în pericol nici sănătate polițiștilor, dar nici sănătatea persoanelor conduse la sediul poliției, în condițiile în care interiorul acestor autovehicule nu a fost igienizat niciodată. Faptul că instituția profită de bunăvoința polițiștilor care plătesc din contribuția lor aceste servicii, ne demonstrează indiferența manifestată de conducerea MAI care girează în continuare astfel de practici.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Poliția Română operează spălătorii auto ilegale

Distribuie

7 răspunsuri

 1. Autospecialele se spală în parcările sediului IGPR din strada Mihai Vodă, de către un băiat platit de către șoferi.

  1. Și in plus… de unde știe IPJ MM, sau mai bine zis, de ce se consideră în drept să comunice date privind alte unități?? Să nu mai vorbim de forma adresei, lipsa însemnelor heraldice, ortografia (nu știu cum se folosesc ghilimelele), așezarea în pagină și scrierea cu diacritice numai pe alocuri. Mi e rușine să văd documente redactate în felul ăsta emise de instituția Poliției Române… Te ia capu’!

 2. Daca ar sa-mi deconteze banii dati de mine cat timp am fost in activitate, pentru spalatul, igienizatul si schimbul anvelopelor, ar trebui sa le “confisc” un Duster.

 3. Buna ziua,

  Pentru municipiul Suceava, putem oferi Ministerului Afacerilor Interne o oferta personalizata pentru spalarea si aspirarea autospecialelor din dotare la spalatoria noastra de tip self service situata pe Str. Universitatii nr. 6 foarte aproape de IPJ Suceava.

  Am lasat mai jos adresa de mail unde putem fi contactati.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută