Poliția Capitalei – soluții în urma problemelor de la Brigada Rutieră

În urma materialelor apărute în mass-media, referitoare la problemele cu care se confruntă polițiștii din cadrul Brigăzii Rutiere, conducerea Poliției Capitalei a convocat marți, 28 ianuarie, o ședință cu toți șefii de sectoare și cei ai Brigăzii Rutiere, la care au participat și reprezentanții Sindicatului EUROPOL.

Cu toate că tendința a fost de negare a problemelor existente, am demonstrat punctual că fiecare chestiune prezentată în presă este reală, pertinentă și fundamentată. Astfel, nu numai că am indicat exemple concrete când polițiștii rutieri au fost nevoiți să repare, din banii lor, autospecialele de poliție, dar am indicat exemple similare și la nivelul secțiilor de poliție (ordine publică, proximitate, investigații criminale, arest etc). Chiar în timpul discuțiilor, reprezentantul organizației noastre de la Filiala Sectorului 2 a precizat că la nivelul mai multor secții exista liste deschise pe care se trec polițiștii care fac chetă pentru diverse reparații.

Cu privire la problemele privind alimentarea cu carburant pentru weekend, noua conducere a Poliției Capitalei a luat măsuri pentru ca toate autospecialele să aibă un card de carburant pentru alimentare, pe care polițiștii să le poată folosi inclusiv în zilele de weekend sau sărbători legale, astfel colegii noștri nu vor mai fi nevoiți să le alimenteze din banii lor.

Cu privire la lipsa echipamentelor de protecție, în urma discuțiilor am ajuns la concluzia că se impune o analiză riguroasă pentru a evidenția nevoia reală, pentru că în afară de polițiștii din cadrul Brigăzii Rutiere, nici polițiștii de ordine publică care sunt numiți polițiști rutieri, nu au în dotare asemenea echipamente, deși ei sunt folosiți constant în diferite planuri de acțiune la regimul rutier.

Cu privire la polițele CASCO, conducerea Poliției Capitalei ne-a asigurat că va relua demersurile către ordonatorul secundar de credite pentru a accesa fonduri prin care să poată fi semnate astfel de contracte pentru autospecialele din parcul auto. Tot cu privire la utilizarea autospecialelor, colegii au ridicat problema staționării îndelungate în puncte fixe, măsură care generează un consum de carburant care i se poate imputa polițistului motivat de faptul că își depășește limita de consum conform normativului.

De asemenea, s-a vorbit despre modul în care sunt obligați să-și exercite atribuțiile de serviciu, în sensul că sunt plantați în intersecții singuri, câte 8 ore, fără să aibă unde să scrie procesele verbale de contravenție sau unde să mânânce pe durata serviciului. De asemenea, aceștia sunt expuși și din perspectiva siguranței lor în condițiile în care, până când ajung să ceară sprijin prin stație, pot fi agresați de persoanele cu care interacționează.

Au mai fost amintite de colegii din cadrul Brigăzii Rutiere problemele logistice ce țin de lipsa dotărilor necesare exercitării atribuțiilor de serviciu, respectiv faptul că jumătate din numărul de etiloteste sunt defecte, există doar două aparate foto pentru 6 sectoare (în timpul ședinței ni s-a comunicat că au identificat încă 2 aparate foto care vor fi redirecționate către Brigada Rutieră), dar și lipsa tipizatelor necesare pentru redactarea documentelor de lucru.

În finalul ședinței, cms șef Bogdan Berechet a apreciat consistența discuțiilor și a insistat către șefii de sectoare/secții să comunice mai mult cu subalternii, pentru ca aceste probleme să nu mai fie cenzurate, ci să fie transmise pe cale iararhică pentru a găsi soluții în timp real.

Sindicatul EUROPOL: Poliția Capitalei – soluții în urma problemelor de la Brigada Rutieră