Recenta Ordonanță de Urgență publicată în Monitorul Oficial al României, care modifică Legea nr. 244/2024, a adus o schimbare importantă pentru pensionarii din sistemul militar și de ordine publică. Această modificare instituie un plafon neimpozabil de 3000 de lei pentru pensiile militare de stat, o măsură care reflectă o realitate financiară des ignorată în spațiul public, aceea că majoritatea acestor pensii sunt modeste și nu se ridică la nivelul pensiilor „nesimțite” adesea criticate în mass-media.
Una dintre confuziile frecvent întâlnite în dezbaterea publică este echivalarea pensiilor militare de stat cu așa-numitele „pensii speciale”. În realitate, pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu „speciale”, iar acest aspect este esențial pentru a înțelege sistemul în care sunt incluse. Militarii, polițiștii și personalul din sistemul de ordine publică nu beneficiază de pensii extravagante, așa cum se sugerează adesea, aceste pensii sunt recunoscute ca o compensare pentru un serviciu dificil și riscant.
Pensiile „speciale”, în adevăratul sens al cuvântului, sunt regăsite în alte categorii socio-profesionale care au fost incluse în mod deliberat în legislația actuală. Demnitarii, parlamentarii și diplomații sunt câteva dintre exemplele vizibile care beneficiază de aceste dreptuo așa-zise ,,speciale”, conform vechiului proverb „cine împarte, parte-și face”. Aceste categorii beneficiază de pensii consistente, adesea criticate pe bună dreptate, dar care nu trebuie confundate cu pensiile militarilor sau polițiștilor.
Prin aplicarea acestei măsuri de plafonare a impozitului pentru pensiile militare de sub 3000 de lei, guvernul scoate la iveală un fapt puțin cunoscut sau trecut cu vederea, marea majoritate a pensiilor din acest sistem sunt mici. Existența unui număr mare de pensii care se încadrează sub acest plafon de 3000 de lei demonstrează, în mod clar, că mulți dintre rezerviști trăiesc cu sume modeste după ani de zile de serviciu în condiții dificile și riscante.
Deși spațiul public este deseori acaparat de discuții despre pensiile „nesimțite”, acestea sunt excepții, nu reguli. O mică parte dintre pensionarii sistemului militar beneficiază de sume exorbitante, și aceștia sunt de regulă foști șefi de instituții din cadrul Ordinii Publice și Siguranței Naționale, nicidecum polițiștii operativi care și-au dedicat mare parte din viață în slujba cetățeanului, pentru a face România de azi una din cele mai sigure țări din Europa. Aceste cazuri sunt cele care alimentează percepția negativă în jurul pensiilor militare, fără a reflecta adevărata situație a majorității pensionarilor militari.
Modificarea legislativă care plafonează pensiile militare la un nivel neimpozabil de 3000 de lei este o măsură justă și necesară pentru a sprijini o categorie socio-profesională care a contribuit semnificativ la securitatea națională și ordinea publică. Este important să facem distincția între pensiile de serviciu ale militarilor și pensiile speciale acordate altor categorii, pentru a înțelege corect complexitatea acestui sistem și pentru a combate dezinformarea care distorsionează realitatea financiară a acestor pensionari.
Viitorul de aparține!
Echipa Sindicatului Europol
3 răspunsuri
De ce nu spuneți ca pensiile speciale sint la magistrați,procurori,președintele tarii,curtea constituțională,guvernatorul băncii,primari toți sint care freacă menta pe bani publici fără sa știe pentru ce au fost plătiți și lucrează în continuare la stat pe sume colosale.
Sânt m.m.pr.si am pensie militara de 3200 lei.Mentionez că am ocupat funcții în activitatea mea, cu coeficientul maxim.E corect ?!.
„Pensii nesimțite „…. au cadrele militare care au lăsat soția și copii acasă și ei au plecat să-și facă datoria față de țară: aplicații, misiuni, mobilizare, în agricultură (alături de soldați) etc …Noi soțiile lor, ne-am crescut copiii mai mult singure ,decât împreună cu soții noștri.
Să caute unde sunt adevăratele pensii nesimțite nicidecum la militarii armatei române. Am fost alături de soțul meu chiar și la mitingurile de la București și îl susțin ca să-și apere drepturile cuvenite după o carieră militară.