Evoluția fenomenului infracțional care a cunoscut noi tendințe prin modurile de operare importate din spațiul european, precum și acțiunile violente îndreptate către forțele de ordine din ultima perioadă au făcut ca Ministerul Afacerilor Interne să înțeleagă faptul că mijloacele de intervenție și armamentul din dotarea polițiștilor sunt depășite din punct de vedere al uzurii morale și fizice.

Începând de săptămâna viitoare, primele 5000 de pistoale din lotul de 25.000 vor ajunge la polițiștii de ordine publică și cei rutieri. De asemenea, elementul de noutate este reprezentat de tocul acestui pistol care va putea fi purtat și pe picior, aspect ce va asigura o mobilitate mai bună a polițiștilor.

Nu au fost puține cazurile în care colegi de-ai noștri au căzut la datorie în urma schimbului de focuri, infractorii folosind arme mult mai moderne și mai puternice decât cele aflate în dotarea polițiștilor, exemplul cel mai pertinent fiind cel de anul trecut, când colegul nostru Cristian Amariei nu a avut nicio șansă în fața pistolului folosit de interlopul Ionel Marcel Lepa.

Alarmante au fost inclusiv cazurile de violență înregistrate în perioada stării de urgență, când polițiștii au fost atacați cu săbii, furci, topoare și alte asemenea obiecte periculoase, de către indivizi extrem de periculoși care nu au respectat ordonanțele militare, expunând astfel, persoane nevinovate la infectarea cu noul coronavirus, care astăzi face mii de victime.

Așadar, după nenumărate sesizări ale organizațiilor sindicale asupra necesității îmbunătățirii mijloacelor din dotare, dar mai ales a armamentului, Inspectoratul General al Poliției Române, după mai bine de 46 de ani, a reușit să demareze procedura de achiziție a unui număr de 25.000 de pistoale de calibru 9 x 19 mm și 1.000.000 de cartușe la prețuri rezonabile, respectiv 1.630 de lei/pistol și 0,75 bani/ cartuș, pentru dotarea exclusivă a polițiștilor de ordine publică și rutieră.

Spre deosebire de pistolul Carpați fabricat în 1974 în al cărui încărcător încăpeau doar 6 cartușe de calibru 7,65 mm, noul pistol Beretta PX 4 cu un calibru de 9 x 19 mm va avea o magazie în care vor încăpea 15 cartușe, înregistrând astfel un progres enorm, întrucât nu de puține ori colegii noștri au rămas fără gloanțe atunci când trăgeau în pneurile autoturismelor folosite la comiterea de infracțiuni, în urmărirea cărora se aflau.

De-altfel, au fost dese situațiile în care, din cauza uzurii morale și fizice a pistolului Carpați, au fost înregistrate incidente de tragere atât la antrenamente cât și în momentul folosirii la intevenții de către polițiști, ca de exemplu blocarea manșonului, percutorul lovea capsa cartușului chiar și cu siguranța pusă, pistolul descărcându-se accidental ori nu se realiza încărcarea automată după executarea primului foc, etc.

Noul pistol ce se va afla în dotarea polițiștilor din segmentul operativ este net superior față de modelul Carpați datorită caracteristicilor, din care exemplificăm pe cele mai relevante:

-țeava mai lungă îi va asigura o viteză și o precizie înaltă;

-este confecționat din materiale moderne care îi asigură o manevrabilitate eficace;

-aparatele de ochire sunt mai bine pronunțate;

-capacitatea încărcătorului este mult mai mare(15 cartușe);

-holsterul modern asigură o manevrabilitate eficientă a pistolului, fără ca polițiștii să piardă secunde bune pentru scoaterea și încărcarea acestuia atunci când sunt nevoiți să execute foc.

Având în vedere perioada traversată de societatea civilă în contextul pandemiei și ținând cont de exodul de indivizi certați cu legea care s-au întors în țară din spațiul european, importând cu această ocazie moduri de operare dintre cele mai violente, nu putem să nu considerăm achiziția noului armament ca fiind una salutară și care va aduce beneficii atât polițiștilor operativi cât și societății pe care aceștia trebuie să o apere.

Totodată, analizând raportul calitate-preț, putem spune că a fost făcut un prim-pas în modernizarea structurilor operative ale Poliției Române și dezavuăm criticile aduse asupra acestei achiziții în contextul în care există o nevoie stringentă privind echiparea la nivelul standardelor europene a polițiștilor din prima linie, aceștia nemaiputând să fie protejați sau să intervină în apărarea cetățenilor aflați la nevoie, cu un pistol vechi de peste 40 de ani, care era mai eficient dacă aruncai cu el decât dacă îl foloseai.

Sperăm că odată cu această dotare conducerea Poliției Române să se îngrijească în a asigura efectuarea unui număr corespunzător de ședințe de antrenament cu noul armament, inclusiv în condiții de stres, pentru recalibrarea reflexelor musculare ale polițiștilor. De asemenea, așteptăm cu mare interes să intre în dotarea polițiștilor celelalte mijloace de intervenție: bastoane cu electroșocuri, căști de protecție, veste antiglonț, spray-uri cu piper și bodycam-urile.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Pistoalele mult așteptate au intrat în posesia Poliției Române

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Bună ziua.Potrivit proceduri privind portul pistolului nu se poarta la brâu și la piept cu ham? deci ce facem nu se încalcă procedura de lucra atunci când îl porți pe picior?

  2. Super! Acum abia aștept sa se schimbe și legislația privind uzul de arma..ca altfel le vom purta degeaba! Cu privire la schimbul de ținută nu se știe nimic?!

  3. Sper ca vor invata si cum sa-l foloseasca. Si nu ma refer aici la obisnuitul antrenament de tragere la tinta ci la antrenamentul legal / phihologic care ajuta la negocierea interioara care duce la decizia scoateri din toc a pistolului.
    Marea mojoritatii a politistilor care sunt pusi in fata unei situatii limita nu scot arma decat cand este prea tarziu. Autoritatea, atunci cand nu este respectata, trebuie impusa.
    Succes baieti, servici usor si va urez din toata inima sa nu aveti niciodata nevoie de noile scule.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.