Personalul contractual din MAI furat la drepturi de ministrul Bode

Ministerul Afacerilor Interne prin ministrul Lucian Bode continuă seria încălcării flagrante a  drepturilor personalului din subordine, de data aceasta fiind rândul personalului contractual. Prin intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, la data de 11.10.2022, pentru prima dată, și personalul contractual a fost inclus pe lista beneficiarilor acestui drept:

Prezenta hotărâre reglementează condițiile de acordare a drepturilor de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, prevăzute la art. 9 lit. d) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, la art. 28 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 17 din anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.”

Ulterior, la data de 29.11.2022, a fost publicat Ordinul MAI nr. 181/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a Hotărârii Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională prin care au fost stabilite situațiile în care se acordă decontarea cheltuielilor de transport, conf. art. 3 alin. 1 astfel:

a) este numit în prima funcție într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reședință;

b) este mutat în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reședință;

c) este detașat să îndeplinească funcții într-o/într-un alt(ă) unitate/subunitate/structură/formațiune/punct de lucru decât cea/cel din care face parte, situat(ă) într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reședință, ori este împuternicit să îndeplinească funcții într-o/într-un alt(ă) unitate/subunitate/ structură/formațiune/punct de lucru decât cea/cel din care face parte, situat(ă) într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reședință;

d) este încadrat în structurile teritoriale ale unor unități care au sediul în altă localitate;

e) este transferat/chemat/rechemat în activitate într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reședință;

f) este detașat în afara instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reședință;

g) este pus la dispoziție, potrivit legii, într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reședință.

Chiar dacă și personalul contractual se încadrează și la prevederile stabilite la litera a) este numit în prima funcție într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reședință, pentru că pe lângă Contractul Individual de Muncă, acestei categorii de personal i se emite și acte administrative de numire pe post, similar polițiștilor. Iar asta nu o spunem doar noi, ci și MAI recunoaște acest lucru.

 

Printr-o circulară transmisă de MAI tuturor unităților aflate în subordine, acestea din urmă sunt informate să nu aprobe cererile pentru decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul contractual doar dacă se încadrează la prevederile art. 3 alin. 1, lit c si e din Ordinul MAI nr. 181/2022 , respectiv  situația de a fi ”transferat” sau ”detașat”. Aceasta nu poate fi decât o inepție pentru că la nivelul structurilor subordonate MAI nu există astfel de situații sau dacă există , e cu titlu de excepție la excepție.

Având în vedere răspunsul MAI la adresa organizației noastre prin care contrazice prevederile din acea circulară trimisă unităților din subordine, solicităm revenirea asupra conținutului acestei circulare astfel încât și personalul contractual numit pe post să beneficieze de același tratament ca în cazul polițiștilor.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Personalul contractual din MAI furat la drepturi de ministrul Bode

Distribuie

Un răspuns

  1. Va rog sa imi spuneti daca Jandarmeria este exceptie de la aceasta circulara, deoarece la jandarmi din ianuarie 2023 se plateste naveta pentru personalul contractual! Eu nu mai inteleg nimic……..pt. cei angajati la Politie de ce au aplicat circulara iar pentru jandarmi nu…..🤔🤔🤔

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută