În data de 27 iunie 2024, urmare a invitației din aceeași zi a IGPF, a avut loc o ședință de dialog social. Încă de la început ne-am dat seama de faptul că termenul prea scurt între momentul transmiterii invitației și ora stabilită pentru întâlnire, cât și lipsa individualizării temelor de discuție demonstrează un interes ascuns al conducerii IGPF.

Cu toate că au fost invitate toate sindicatele care reprezintă polițiștii de frontieră, în mod surprinzător doar reprezentanții Sindicatului Europol au fost prezenți la această discuție. Nu vrem să credem că a existat vreun blat cu alte organizații sindicale de casă, însă este cel puțin ciudat că o temă atât de importantă precum schimbarea formei de organizare a programului de lucru, care are un impact semnificativ în concilierea vieții profesionale cu cea personală, nu este de interes pentru liderii de sindicat.

Ședința a fost prezidată de chestorul Cornel-Laurian Stoica, împuternicit inspector general al Poliției de Frontieră, de chestorul Daniel-Traian Tache – împuternicit adjunct al inspectorului general al Poliției de Frontieră, respectiv de directorii direcțiilor financiare, logistice și juridice, adică exact cei care nu au nici în clin, nici în mânecă cu forma de organizare a programului de lucru în structurile operative.

Dincolo de discuțiile informative referitoare la faptul că în această perioadă se vor realiza nominalizările pentru acordarea majorării de lucrări de excepție și misiuni speciale, respectiv faptul că în luna iulie vom sărbători 160 de ani de la înființarea Poliției de Frontieră, ultimul subiect a fost reprezentat de intenția de modificare a programului de lucru pentru structurile care își desfășoară activitatea în ture de 24 de ore, în sensul de a fi organizat pe viitor în ture de 12 ore.

Cu privire la intenția de modificare a programului de lucru, reprezentanții Sindicatului Europol au cerut clarificări în primul rând cu privire la motivul pentru care au fost solicitate din partea conducerii IGPF analize cu privire la menținerea sau schimbarea acestui program de lucru. Am solicitat să ni se comunice care este argumentul care a generat această discuție în interiorul IGPF și, de asemenea, am cerut clarificări cu privire la scopul pentru care există intenția de schimbare a programului de la turele de 24 de ore la ture de 12 ore. Nu în ultimul rând, am cerut să ni se comunice dacă există fundamente obiective care să determine această schimbare, peste noapte, impusă de la nivel central.

Chestorul Stoica s-a fofilat să răspundă la aceste întrebări, justificând faptul că a fost plecat în misiune internațională, într-o excursie în Statele Unite alături de alte personalități din MAI, motiv pentru care, ca un adevărat „general”, a pasat responsabilitatea către adjunctul său, chestorul Tache. Vă lăsăm pe dumneavoastră să catalogați această primă abordare a celui care se presupune că ar trebui să conducă Poliția de Frontieră.

Chestorul Tache, în mod surprinzător pentru noi, contrar tuturor datelor și informațiilor pe care le deținem, a avut tupeul să susțină că schimbarea programului de lucru nu a fost inițiată de către conducerea IGPF, ci a fost solicitată, în mod ciudat, într-un sincron perfect, în același timp, de către conducerile ITPF-urilor. Mai mult, acesta susținea că ei (n.r. conducerea) doar au luat act de propunerile inspectorilor șefi, care, în mod independent, fără să fie influențați de ceva sau cineva, au cerut schimbarea programului de lucru.

Cu privire la aceste susțineri ale chestorului Tache, care a încercat să denatureze realitatea, să nu spunem să inducă în eroare, în condițiile în care în data de 20 iunie a avut loc prima videoconferință în care acesta le-a cerut inspectorilor șefi să găsească argumente pentru schimbarea programului de lucru de la ture de 24 de ore la ture de 12 ore, constatăm imixtiunea gravă a conducerii IGPF în modul de organizare a ITPF-urilor cu privire la programul de lucru este una ilegală/supralegală, întrucât stabilirea programului de lucru se face exclusiv de către inspectorii șefi, fără ca inspectorul general sau adjuncții acestuia să poată dispune altfel, conform art. 3 alin. 2 din Ordinul MAI 577/2008. Mai mult decât atât, ne sperie seninătatea cu care chestorul Tache a încercat să ne mintă cu privire la contextul și circumstanțele schimbării programului de lucru.

Reprezentanții Sindicatului Europol au pus la dispoziție capturi după conținutul unor e-mail-uri și mesaje transmise pe grupurile de WhatsApp către polițiști prin care se preciza în mod expres că, în urma videoconferinței, conducerea a impus stabilirea programului de lucru din ture de 24 de ore în ture de 12 ore.

Chestorul Stoica, nu numai că a negat vehement existența acestor mesaje, dar a plusat și a precizat că acestea nu au fost transmise de către conducerea IGPF. Iar cu tupeu de golan, chiar a precizat că în situația în care nu vom putea dovedi susținerile noastre că aceste mesaje provin de la el sau adjuncții săi, să ne cerem scuze public pentru că l-am acuzat că impune schimbarea programului de lucru din ture de 24 de ore în ture de 12 ore.

În continuarea discuțiilor, reprezentanții Sindicatului Europol s-au chinuit să obțină justificări obiective din partea conducerii IGPF cu privire la motivele care stau la baza acestei intenții de schimbare a programului de lucru. Am cerut să ni se comunice care ar fi avantajele organizării programului în ture de 12 ore, respectiv care sunt rezultatele preconizate și cine și le asumă.

În afara unor susțineri arbitrare și subiective ale celor care conduc structura juridică și logistică a Poliției de Frontieră, care se rezumau la pretinsa discriminare în sensul că și structura logistică sau cea juridică și-ar dori să lucreze în ture de 24 de ore, chestorul Tache a încercat să bălmăjească un argument legat de faptul că „așa mi se pare mie normal să avem un program uniform”. Cam acesta a fost nivelul la care cei din vârful conducerii au fost capabili să „justifice” pretinsele schimbări, care în realitate sunt dictate de către Despescu, atât pentru poliție, cât și pentru frontieră, și executate conștiincios de trepădușii recompensați cu „împuterniciri” pe funcție de conducere.

În final, pentru că avem mai multă verticalitate și asumare decât cei care sunt plătiți pentru așa ceva, pentru a ne dovedi și proba susținerile referitoare la faptul că schimbarea programului a venit ca o impunere și în niciun caz ca o analiză care să fie la dispoziția inspectorilor șefi, am contactat un inspector șef de față cu cei prezenți, întrebându-l de ce vrea să schimbe programul de lucru din schimburi de 24 de ore în ture de 12 ore. Inspectorul șef a precizat că intenția de modificare nu îi aparține. Că acest lucru s-a stabilit de către conducerea care a precizat în videoconferința organizată cu câteva ore mai devreme, la ora 11:30, că programul de lucru se va schimba de la ture de 24 de ore la ture de 12 ore, începând cu luna a 7-a, sens în care va fi emisă o dispoziție de către conducerea IGPF.

Acesta a fost momentul de grație din punctul nostru de vedere prin care am demonstrat într-un mod mai neortodox că actuala conducere a IGPF, reprezentată de chestorul Stoica și chestorul Tache, au mințit fără scrupule, afișând un comportament pe care noi l-am perceput mai apropiat de cel al unui samsar care vrea să îți vândă ca nouă o mașină cu kilometri dați înapoi, sau un găinar care vrea să vândă un inel de cupru ca fiind de aur. Așa că nu numai că nu am fost noi nevoiți să ne cerem scuze pentru susținerile demonstrate, dar în loc de scuze pentru faptul că ne-au mințit, cei doi chestori ar trebui să renunțe din moralitate la funcțiile împuternicite pe care le ocupă.

Cu asemenea personaje dispuse să execute orice doar pentru că au primit funcția prin împuternicire de la factorul politic, dacă ar primi mâine ordin să reorganizeze Poliția de Frontieră și să dea oameni afară, până la finalul zilei vă execută fără scrupule, pun lacătul pe instituție și dau drumul la câini.

Este inacceptabil ca la acest nivel să vedem fuga de asumare/responsabilitate, tendința de ipocrizie și de lipsă de verticalitate într-o instituție vitală cu obiective de impact asupra întregii societăți (aderarea la spațiul Schengen, migrația ilegală, contrabanda cu țigări etc.). Nu poți să îți bați joc de mii de oameni și să te ascunzi în spatele unor minciuni infantile care pot fi demontate pe baza „materialului clientului”.

În concluzie, ne vom adresa ministrului Predoiu pentru a înțelege dacă acesta tolerează și susține asemenea „model managerial” și, de asemenea, ne punem speranța că, după noile informații apărute în urma acestei ședințe, inspectorii șefi să înțeleagă că nu sunt niște marionete ca și chestorul Stoica și Tache, iar orice decizie de schimbare a programului de lucru trebuie să aibă la bază argumente solide, analize obiective și rezultate preconizate, în caz contrar, vor ajunge ca ei să deconteze această brambureală cu schimbarea programului de lucru. Inspectorii șefi trebuie să fie conștienți că rezultatele sunt generate de subalternii lor și nu de slugărnicia împuterniciților chestori Stoica și Tache față de ceea ce dorește Despescu, om politic prin natura funcției ocupate.

Totodată, pentru membri noștri, atragem atenția că orice planificare realizată cu schimbarea formei actuale de organizare a programului de lucru este ILEGALĂ dacă nu a fost emisă dispoziție de modificare a programului de lucru , iar ulterior nu au fost modificate fișele de post. În acest sens, vă rugăm să ne semnalați problemele pentru a putea să intervenim.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Pericol!!! Marionete la conducerea Poliției de Frontieră

Distribuie

Un răspuns

  1. Buna ziua, exista noutăți in acest sens, au trecut destule luni si nu s a revenit inca la programul de 24h. Mai exista vreo speranta?

    Cu respect.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.