Pentru polițiștii operativi se va tăia majorarea pentru continuitate

După cum v-am prezentat și într-un material anterior, răspunsul celor de la MAI cu privire la plata majorării de 40% a fost unul lacunar și mincinos. Și asta pentru că cei din Direcția Generală Financiară știau foarte bine ce urmează din 01 ianurie 2018 însă nu ne-au răspuns concret tocmai de frică să nu ne revoltăm. Din păcate, mulți polițiști așteaptă fluturașul din februarie 2018 penntru a vedea cu ochii lor dacă a scăzut/crescut salariul. Această lipsă de informație a polițiștilor cu privire la cunoașterea componenței salariului este fructificată la maximum de către MAI iar până când se trezesc la realitate, este mult prea târziu pentru a face ceva în acest sens.

Situația majorării de 40% pentru continuitatea îndeplinirii atribuţiilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, a fost legiferată prin Legea 115/2017 de aprobare a OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, pusă în executare prin emiterea Ordinului MAI 78/2017.

Acest act normativ își va înceta aplicabilitate în data de 31 decembrie 2017, iar Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu mai conține o astfel de prevedere, referitoare la plata unei majorări sau a unui spor de 40%. Vă reamintim că această nouă instituție a „continuității de la domiciliu” este împrumutată din familia ocupațională „sănătate și asistență socială” prevăzută de anexa 2 din Legea 153/2017.

Aceste drept salarial, menit să compenseze perioada de timp în care polițistul este indisponibilizat la domiciliu și îi este afectat timpul liber va dispărea însă în neant de anul viitor. Mulți dintre polițiștii operativi vor pierde între 200 – 700 lei net la salariu și mai revoltător este că MAI nu a luat nicio măsură pentru a îndeplini obligațiile stabilite prin art. 39 și 44 din Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului, și anume faptul că serviciul polițienesc are carcater permanent și continuu, ceea ce obligă instituția să asigure polițiști în serviciu pe toată durata celor 24 de ore ale unei zile, inclusiv în zielele de sâmbătă, duminică și sărbători legale.

În acest sens, organizația noastră a înaintat o adresă către MAI prin care am cerut punctual MAI să ceară Ministerului Muncii și Justiției Sociale, în calitate de inițiator a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice să introducă prin Ordonanță de urgență același text din OUG 9/2017 până în momentul în care vor încadra suficient personal pentru a asigura „caracterul permanent al serviciului polițienesc” prin planificarea pe toată perioada de 24 de ore a polițiștilor la toate structurile.

Acest demers însă este insuficient dacă voi, cei care sunteți primii afectați de dispariția acestei majorări, nu veți reacționa prin exprimarea unor poziții în scris, în care să precizați că nu veți fi de acord să asigurați continuitatea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de la domiciliu dacă nu veți mai fi plătiți.

Trebuie să înțelegem că organizațiile sindicale, fără suportul voastru sunt niște entități abstracte lipsite de orice putere.  De aceea Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL a remis o invitație către toate oreganizațiile sindicale pentru a ne așeza la masa discuțiilor, de a stabili punctual revendicări și de a planifica modalitățile de protest. Trebuie să reținem că fără a ne revolta și a lua poziție, nu vom rezolva nimic. Și toate acestea trebuie să le realizăm înainte de 01 ianurie 2018.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Pentru polițiștii operativi se va tăia majorarea pentru continuitate

Distribuie

8 răspunsuri

 1. Treabă bună cu sporul acesta de 40 la sută!!
  Numai că, pentru mine și colegii mei de la SAS, care am asigurat continuitatea de la domiciliu de 17 ani, nu s-a aplicat!
  Și asta în condițiile în care nu facem serviciul in ture/schimburi
  In schimb, s-au găsit alte servicii care sa profite de acest spor, servicii care, unele, nici nu au auzit de continuitate până la acordarea lui.

 2. Voi, aveți o organizație profesională care ar trebui sa se bată pentru a aduce un plus valoare profesiei voastre
  Se pare ca, cei din conducerea ministerului au cumpărat tocmai liderul acestei organizații și l-au făcut chestor
  Voi, amărâții, munciti

 3. la unele IPJ-uri s-au eliminat turele fiind inlocuite cu asa zisele ,,patrule” ( 06:00-14:00, 14:00-22:oo, 22:00-06:00) totul pentru a nu beneficia de sporul 12B. Cat despre permanenta sau continuitate nu se va mai plati pana nu apare o noua ordonanță. In schimb, patrula ,,atotputernica” va face și munca judiciaristilor dar va primi aceeași bani ca orice lucrator de OP. Intrebarea mea: Este posibil ca doi polițiști să intervină la evenimentele petrecute pe raza a 7 comune și un oraș și să facă în același timp toate cercetările care impun încadrându-se în timpul normal de lucru și respectând timpul de intervenție la evenimente??????? La multi ani România!

 4. Complicat !!! E f discutabil sporul asta.Iar …….doar in avantajul unora care stau acasa si au doua dosare pe an dar egal cu al carora fac 200.E corect ?

 5. Sa inteleg din titlu ca acest sindicat reprezinta numai politistii operativi?
  Dar cu restul cum ramane? Sunt si alte structuri asa zis “neoperative” care fac aceasta permanenta si nu au primit nimic niciodata. Si apropo: serviciul politienesc are caracter permanent, de aceea exista spor de dispozitiv. Sa ziceti mersi daca nu o sa restituiti sumele primite in urma acestui spor care din punctul meu de vedere dubleaza sporul de dispozitiv.

  1. Sunteti intr-o eroare destul de mare in ceea ce priveste sporul de dispozitiv din doua motive. Esenta acestui spor are la baza obligatia politistului de a efectua ore suplimentare, contrar cu restul categoriilor de angajati carora li se cere acordul iar din 2010 sporul de dispozitiv nu mai exista in legislatie. Noi reprezentam toate categoriile de personal iar in privinta acestei majorari de 40%, am vb despre politistii care beneficiau de el.

 6. Citesc sloganul sindicatului dumneavoastra: ,,viitorul ne apartine”.Care viitor?Mai vedeti viitorul, cand nici prezentul nu mai este o certitudine. Ieri se vorbea despre unitatea romanilor. Care unitate ? Mai suntem uniti teritorial .Atat. Altfel, suntem mai dezbinati ca niciodata.-, pentru ca toti factorii politici au ,,cladit”si au pus caramida peste caramida ca sa ne dezbine, timp de 27 de ani. De patriotism se vorbeste- doar teoretic de 1 Decembrie si eventual de 24 Ianuarie. Dar sentimentul patriotic nu mai exista, vibratia si emotia sufleteasca , trairile, nu mai exista. S-au sters, ca si cand n-au existat niciodata. Tinerii nu pot sa traiasca acest sentiment, nu pot sa si-l imagineze, pentru ca lectiile de Istorie nu mai sunt atragatoare, nici macar nu le putem considera povesti. Ne-am transformat in fiinte umile si slugarnice, ne sacrificam pe noi si multe generatii de-acum incolo ca sa cumparam armament pe care altii il arunca. Il cumparam noi, saracii Europei cu sume astronomice, numai din dorinta de-a face pe plac unora. Eu nu vad nici-o amenintare. Singura amenintare vine din prostia celor care ne-au condus si o fac in continuare. Ne meritam soarta!Suntem o colonie. Suntem slabi si nu avem coloana vertebrala, pentru ca nu vrem sa ne luam destinul in maini , ci ne lasam condusi din-afara. Si noi si guvernantii.
  Ne consolam cu vorba:,, noi sa fim sanatosi”. Numai ca sanatate au avut si cei de pe ,,Tianic”, noroc n-au avut.Dar norocul si- face omul cu mana lui!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută