Condițiile de muncă, dotarea precară, salarizarea neconformă cu riscurile la care sunt supuși și lipsa de predictibilitate a legislației cu privire la pensiile militare au determinat mulți polițiști să treacă în rândul rezerviștilor. Astfel, în ultimii 3 ani observăm o creștere alarmantă a pensionărilor pentru limită de vârstă :
- 2018- 793 polițiști;
- 2019- 1689 polițiști;
- 2020 – 2196 polițiști;
Practic, în anul 2020, după numai 6 luni, numărul pensionărilor s-a triplat față de anul 2018. Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă (60 ani);
- au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu;
În ceea ce privește pensia de invaliditate pentru polițiștii care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă din cauza producerii unor accidente de muncă sau a unei boli contractate în timpul și din cauza îndeplinirii serviciului sau a accidentelor sau bolilor care nu au legătură cu îndeplinirea serviciului.
În sistemul pensiilor militare de stat se acordă: pensie de serviciu, pensie de invaliditate și pensie de urmaș. Numărul polițiștilor care și-au deschis drepturile la pensie de serviciu sau invaliditate în ultimii trei ani este:
- 2018- 1003 polițiști;
- 2019- 1867 polițiști;
- 2020- 2365 polițiști;
Și pentru această categorie observăm o dublare a numărului de pensionări pentru invaliditate față de anul 2018, cu toate că mai sunt încă 4 luni până la sfârșitul anului, iar numărul pensionărilor este în continuă creștere.
Pentru pensionarea anticipată, în ultimii 3 ani nu a fost înregistrată nicio cerere. De reținut este că polițiștii pot beneficia de pensionarea anticipată dacă:
- sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare;
- sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară;
De asemenea, în cazul pensionărilor anticipate parțial, în ultimii 3 ani observăm o scădere a numărului de cereri:
- 2018- 90 polițiști;
- 2019 -72 polițiști;
- 2020 – 50 polițiști;
Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială polițiștii, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații:
- sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare;
- sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară;
Conform art. 64, alin. 1 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cererea de înscriere la pensie se soluționează prin decizie emisă de Casa de Pensii Sectorială a MAI, în termen de 45 de zile de la înregistrarea dosarului de pensie la aceasta. Cu privire la acest răspuns avem mari îndoieli în condițiile în care primim zeci de plângeri din partea colegilor care s-au pensionat și care reclamă că ajung să se împrumute timp de 3-4 luni până când primesc prima pensie
După emiterea actului administrativ, conform alin. 3 al aceluiași articol, decizia se comunică persoanei care a solicitat pensionarea în termen de 10 zile, urmând ca în cel mai scurt timp să se facă plata conform art. 63 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Drepturile de pensie se stabilesc și se plătesc pentru polițiști astfel:
- de la data încetării plății salariilor lunare ale polițiștilor dacă cererea, împreună cu actele necesare a fost depusă la casa de pensii sectorială în cel mult 90 de zile de la data ivirii acestor situații;
- din prima zi a lunii următoare celei în care cererea, împreună cu actele necesare, a fost depusă la casa de pensii sectorială peste termenul prevăzut la lit. a).
În continuare, colegii noștri își depun cererile pentru pensionare având în vedere lipsa predictibilițății legislației care stabilește pensiile militare de stat, cât și ”prostituția profesională” de care Ministerul Afacerilor Interne este responsabil. Dacă aveți orice alte nelămuriri cu privire la condițiile de îndeplinit sau procedura pe care trebuie să o urmați, nu ezitați să ne scrieți fie pe pagina de facebook Sindicat Europol, pe email sindicateuropol@gmail.com sau să vă adresați direct liderilor teritoriali.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
3 răspunsuri
Recomand tuturor care indeplinesc conditiile prevazute de lege , sa plece din sistem. Vremuri tulburi se anunta…
Va felicit ptr ce faceți, luptați, nu vă lăsați!
unii și-au luat la bătrânețe passat sau casă, chiar înainte de pensie cu bani din bancă și nu au cum să plece!!!!!!!!!!!!! au crezut că se majorează salariul barosan, dar până la urmă va fi o țeapă, diferența de 50% va fi acordată în vis!!!!!