Degringolada creată prin confuzia dintre pensiile militare de serviciu și cele speciale determină cât mai mulți polițiști care îndeplinesc condițiile de pensionare să încheie raporturile de serviciu cu Ministerul Afacerilor Interne. Impredictibilitatea legii pensiilor militare ca urmare a solicitării prin PNRR de trecere a acestora pe contributivitate, contrar prevederilor Curții Constituționale ale României, cât și sistemelor de pensii de serviciu din țările Uniunii Europene care sunt similare celui din România, nu fac decât să adâncească deficitul de personal din MAI care este de aproximativ 20% și este într-o continuă creștere.
Mai mult de atât, pe lângă deficitul acut, se creează și un gol în ceea ce privește polițiștii cu experiență, expertiza unui polițist cu 25-30 ani vechime fiind de trei ori mai mare decât a unuia venit dintr-o școală de profil sau prin încadrare directă. Numai de la începutul anului 2020 și până acum, peste 9000 de polițiști și-au încheiat raporturile de serviciu prin pensionare, în condițiile în care numărul celor încadrați este cu mult mai mic.
În tot acest timp în structuri importante precum cele de judiciar sau investigații criminale, un polițist lucrează cât pentru trei, ceea ce îngreunează cu mult soluționarea dosarelor. Totodată nevoia acută de personal este și la structurile poliției de frontieră sau imigrări acolo unde pe fondul conflictului din Ucraina sau a afluxului de migranți de la frontiera cu Serbia, este nevoie personal suplimentar.
Polițiștii, conform Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, au dreptul la pensie militară de serviciu și nu la pensie specială așa cum se prezintă de multe ori în mod eronat în spațiul public. Acestea se acordă ca urmare a privațiunilor pe care le au pe timpul cât sunt în activitate, cât și pentru riscurile la care sunt supuși.
Pensia de serviciu, de care beneficiază polițiștii, poate fi:
a) pentru limită de vârstă;
b) anticipată;
c) anticipată parțială
a) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă – 60 ani ( și nu 39 sau 42 ani cum se vehiculează în mod eronat)
- au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu;
b) Polițiștii pot beneficia de pensionarea anticipată dacă îndeplinesc următoarele condiții:
- sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare;
- sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară;
c) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială polițiștii, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații:
- sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare;
- sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară;
Conform art. 64, alin. 1 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cererea de înscriere la pensie se soluționează prin decizie emisă de Casa de Pensii Sectorială a MAI, în termen de 45 de zile de la înregistrarea dosarului de pensie la aceasta. Cu privire la acest răspuns avem mari îndoieli în condițiile în care primim zeci de plângeri din partea colegilor care s-au pensionat și care reclamă că ajung să se împrumute timp de 3-4 luni până când primesc prima pensie
După emiterea actului administrativ, conform alin. 3 al aceluiași articol, decizia se comunică persoanei care a solicitat pensionarea în termen de 10 zile, urmând ca în cel mai scurt timp să se facă plata conform art. 63 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Drepturile de pensie se stabilesc și se plătesc pentru polițiști astfel:
- de la data încetării plății salariilor lunare ale polițiștilor dacă cererea, împreună cu actele necesare a fost depusă la casa de pensii sectorială în cel mult 90 de zile de la data ivirii acestor situații;
- din prima zi a lunii următoare celei în care cererea, împreună cu actele necesare, a fost depusă la casa de pensii sectorială peste termenul prevăzut la lit. a).
Dacă aceste aspecte nu se vor clarifica cât mai repede, dacă legea salarizării unitare nu se va aplica, iar polițiștii nu vor primi drepturile restante, vom asista în perioadă următoare la un haos în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Lipsa unor măsuri urgente ale coaliției aflate la guvernare care nu a făcut decât să ducă cu zahărelul zecile de mii de polițiști, va avea consecințe destul de grave asupra sistemului polițienesc.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
4 răspunsuri
Cum am mai spus, gargară multă pe rețelele de socializare și o totală absență în dezbateri televizate. Nu ar fi mai indicat ca toți șefii de sindicatele din MAI să facă un demers sau mai multe pe aceasta temă, la televiziunile mari, și să facă niște dezbateri serioase, unde sa fie aduși și factorii de decizie, acei politruci care pun bețe în roate sistemului public de ordine siguranță publica si aparare???
In concluzie armata indiferent de culoare a depus jurământ de credință Poporului Roman nu partidului sau mojicilor de la putere! Noi nu avem nevoie de mila nici de vezi doamne de compătimire din partea lor, Noi avem drepturi cum am avut in activitate ÎNDATORIRI. Politicul sa citească și sa ia aminte ca un militar in activitate sa poată beneficia de pensie de serviciu trebuie sa respecte nu numai legile țării pe care sunt toti romanii obligați sa le cunoască și sa le respecte, noi am fost obligați sa respectam un statut, un cod deontologic, ordine interne și multe altele pe care cu mândrie si sfințenie le-am însușit si respectat. Noi nu avem nevoie de mila !!!! Avem destula decenta.
Adevărat. Nu sunt pensii speciale.E dreptul fiecărui militar.
Nu trebuie discutat despre pensii ci despre drepturile si obligatiile unui politist. Riscul pentru viata sa si a familiei sale sa fie minima inspre deloc,respectarea legii trebuie facuta cu o dotare adegvatasi instruire a cadrelor politienesti,salarizare pe baza de competivitate,respect fata de cetatean,luare de decizi corecte in favoarea cerateanului,legi care sa incrimineze fapte de coruptie,proasta gestionare a cazurilor