Astăzi a fost aprobat raportul comisiilor Camerei Deputatilor (juridica,buget și apărare) si a fost transmis la Senat proiectul de lege privind actualizarea pensiilor militare cu cresterile aplicate salariului de functie si salariului de grad. Deși proiectul a fost criticat de mai multe partide, acesta a fost votat în Camera Deputaților cu 213 voturi pentru, 31 împotriva și 19 abtineri.
VEZI AICI AMENDAMENTELE ADMISE
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, casa de pensii sectorială actualizează din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată, în conformitate cu dispozițiile prevăzute la art. 59^1 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta lege. Fondurile necesare pentru plata, în anul 2024, a drepturilor prevăzute la art.591 din Legea nr.223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare precum si cele aduse prin prezenta lege , se suportă din bugetele aprobate instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
Prin urmare, articolul de final raportat la noul art 59^1 genereaza interpretarea ca doar pensiile aflate in plata pana in 2015 (anul intrarii in vigoare a L.223/2015) se actualizeaza dupa intrarea in vigoare a legii noi dar si ulterior de cate ori apar cresteri salariale (SF+grad) in scopul diminuarii diferentelor dintre pensii; celelalte pensii in plata (dupa 2015) nu se actualizeaza. Pensiile viitoare vor avea evident in calcul cresterile la SF si grad dar pe viitor (dupa deschiderea drepturilor) nu se vor mai actualiza.
Proiectul a fost transmis imediat la Senat, fiind aprobata procedura de urgenta pentru acest viitor act normativ care initial a fost depus la Senat însă Consiliul Legislativ a criticat procedura astfel incat, ordinea camerelor parlamentare a fost schimbata. Ramane de vazut forma finala care se va vota in Senat dar si rezultatul asteptatei sesizari privind neconstitutionalitatea , atat pe fond, dar mai ales pe procedura din perspectiva principiului bicameralismului.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
5 răspunsuri
Domnule sunt siderat! Ați preluat tâmpenia asta de pe SNPP fără nicio critică… Prezenta lege e asta de o modifica pe aia veche adică pe 223/2015… Sintagma „prezenta lege” apare de 3 ori în cuprinsul legii asteia! De asemenea, Legea prevede clar cui nu i se actualizează (pensionarilor militari care dețin funcții de demnitate publică), nu pe bâjbâieli și interpretări… Mai mult, se raportează la OUG 59 /2017… De ce ar face asta dacă nu se referă și la ăia pensionati după septembrie 2017?! Cei de la penitenciare, de unde ați preluat necritic aberațiile astea să zapaciti pe toată lumea ar trebui să nu mai posteze dacă nu sunt siguri. Că poate fi modificată la Senat sau contestată și respinsă la CCR, asta e cu totul altă discuție. O bună vă doresc!
Cu respect.
Ce fac cei din senat care sunt pentru DA ca această lege să nu fie respinsă de CCR la sesizarea USR .
Această lege, dacă va fi adoptată ,actualizează Toate pensiile militare , nu ?
de ce doar pana în 2015?și pensiile până in octombrie (inclusiv) 2017 au fost calculate după vechea lege.
nu, recalcularea se va realiza pentru toti pensionarii nu mai manipulati