Pedepse majorate pentru nerespectarea Ordinelor de Protecție

Deși a fost conceput ca instrument pentru lupta contra persoanelor ce săvârșeau fapte asociate formelor de violență domestică, trendul ascendent al acestui fenomen a generat situații alarmante tocmai din cauza limitelor pedepsei care sunt foarte mici în cazul acestor infracțiuni, autorii fiind cercetați în majoritatea cazurilor în stare de libertate.

Astfel, colegii din teritoriu, după emiterea Ordinului de Protecție Provizoriu au fost sesizați în mai multe rânduri cu privire la încălcarea măsurilor de siguranță stabilite, însă în foarte multe situații nu a putut fi dispusă vreuna din măsurile preventive prevăzute în Codul de Procedură Penală, tocmai din cauza limitelor reduse ale pedepsei pentru comiterea acestei fapte, conform vechii reglementări din Legea nr.217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

După ce luna trecută a fost introdusă ca formă de manifestare a violenței domestice inclusiv cea de natură cibernetică, așa cum v-am informat într-un comunicat anterior, în vederea combaterii acestui tip de infracțiuni, în data de 19.08.2020, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.758  a fost publicată Legea privind modificarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, actul normativ prezentând câteva elemente de noutate, de natură să vină în sprijinul victimelor, pe care le vom expune mai jos.

Pentru persoana care solicită emiterea ordinului de protecție, asistența juridică devine obligatorie, aceasta beneficiind astfel de reprezentare în procedura de judecată în camera de consiliu, în aceeași măsură cu persoana împotriva căreia a fost solicitată emiterea ordinului.

Referitor la majorarea pedepselor, legiuitorul a prevăzut ca atât în cazul nerespectării măsurilor stabilite prin ordinul de protecție emis de către o instanță de judecată, cât și în cazul celor stabilite prin Ordinul de Protecție Provizoriu emis de către polițiști, pedeapsa cu închisoarea să fie cuprinsă între 6 luni la 5 ani, noile limite reprezentând una din condițiile conform căreia poate fi dispusă măsura arestului preventiv, în timp ce în vechea reglementare pedeapsa pentru comiterea acestor fapte era cuprinsă între o lună și 1 an de închisoare.

Sperăm ca și magistrații să țină cont de această circumstanță a majorării cuantumului pedepsei, astfel încât prin fermitatea măsurilor dispuse, comportamentele asimilate violenței domestice să scadă în mod drastic sau chiar să dispară din viața cotidiană, având în vedere că până la acest moment statul român încă nu a achiziționat acele dispozitive electronice de monitorizare a persoanelor care fac obiectul măsurilor stabilite prin ordin de protecție.

Sindicatul EUROPOL: Pedepse majorate pentru nerespectarea Ordinelor de Protecție

Un răspuns