Patrulele mixte cu pompierii sunt ilegale!

În ultima perioadă am fost sesizați de către tot mai mulți polițiști din teritoriu cu privire la faptul că s-au trezit cu noi “colegi” alături de care sunt nevoiți să desfășoare activități în Dispozitivul de Ordine și Siguranță Publică. Nu ar fi fost vreo problemă dacă numărul polițiștilor ar fi crescut peste noapte astfel încât instituția să poată asigura gradul corespunzător de siguranță pentru cetățenii în slujba cărora se află, însă nu putem să nu ne întrebăm care este rolul unui pompier și în baza cărui temei legal a fost planificat să lucreze împreună cu polițiștii.

Astfel, după ce polițiștii au refuzat să mai verifice persoanele carantinate/izolate deoarece nu au astfel de atribuții, secretarii de stat din MAI s-au gândit că inclusiv legea tebuie să pălească în fața domniilor lor, pe principiul conform căruia “șefu-i șef chiar și în șanț”, solicitând conducătorilor inspectoratelor județene pentru situații de urgență să dispună pompierilor din subordine să desfășoare aceste activități, chiar dacă nu au astfel de atribuții conform reglementărilor legale în vigoare.

La fel ca în cazul polițiștilor, în lipsa unor atribuții stabilite prin lege și în absența unei proceduri de sistem elaborate în ceea ce privește activitatea de verificare a persoanelor carantinate, ne punem aceleași întrebări și în ceea ce îi privește pe pompierii care au fost trimiși să verifice persoanele carantinate/izolate, cu atât mai mult cu cât cetățenii nu au nicio obligație de a se legitima în fața acestora, astfel:

 • În ce modalitate concretă pot realiza pompierii activitatea de verificare a persoanelor carantinate/izolate?
 • De câte ori pot verifica pompierii o persoană carantinată/izolată în intervalul celor 14 zile și în baza cărui temei juridic de drept?
 • Ce pot face pompierii în situația în care o persoană carantinată/izolată nu se legitimează?
 • Sub ce formă se materializează verificarea acestor persoane de către pompieri? Telefonic, din fața imobilului, prin prezentarea la ușa imobilului ?
 • Cum poate fi contactată persoana carantinată, ce acte întocmesc pompierii în situația în care aceasta nu este găsită sau nu răspunde la telefon și în baza cărui temei de drept?
 • Cine se face vinovat în situația în care pompierii sunt reclamați de persoanele carantinate pe care le verifică, deși nu au astfel de atribuții în fișa postului și nici în actele normative ce reglementează atribuțiile de serviciu ale acestora?

Așa cum am menționat anterior, polițiștii din mai multe județe s-au trezit că urmează să lucreze în comun cu pompierii a căror sarcină de serviciu a devenit peste noapte activitatea de verificarea persoanelor carantinate/izolate, ca urmare a unor “înțelegeri” dintre șefii inspectoratelor de poliție județene și cei ai inspectoratelor județene pentru situații de urgență, în ciuda faptului că o astfel de activitate care se dorește a fi executată în comun încalcă prevederile legale și demonstrează dispariția oricărei forme de inteligență profesională și cultivarea lipsei de asumare la nivel managerial, din următoarele considerente:

I. Art. 6 din OMAI nr. 60/2010 privind organizarea și executarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice

“Dispozitivul de menținere a ordinii și siguranței publice se organizează de șeful poliției municipale/orășenești/ secției de poliție/structurii județene de poliție transporturi cu forțe proprii, iar în funcție de particularitățile elementelor situației operative se solicită forțe suplimentare de la Jandarmeria Română și/sau Poliția de Frontieră Română, care se utilizează cu respectarea competențelor teritoriale ale acestora.”

II. Art. 101 din OMAI nr. 60/2010 privind organizarea și executarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice

“(2) Patrula de poliție se constituie din cel puțin 2 polițiști desemnați din rândul celor care își desfășoară activitatea în structuri ale Poliției Române cu atribuții principale de menținere a ordinii și siguranței publice.

(3) În componența patrulei constituite potrivit alin. (2) pot fi incluși suplimentar:

 1. polițiști din cadrul altor structuri de poliție decât cele cu atribuții principale de menținere a ordinii și siguranței publice;
 2. studenți sau elevi ai instituțiilor de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne pentru formarea ofițerilor/agenților de poliție, poliție de frontieră, respectiv a ofițerilor/subofițerilor de jandarmi.

(4) În situații justificate, patrula poate fi formată dintr-un polițist care își desfășoară activitatea în structuri cu atribuții principale de menținere a ordinii și siguranței publice și un polițist din cadrul structurilor prevăzute la alin. (3) lit. a).

(5) Prin excepție de la alin. (2), în raport cu efectivele de poliție avute la dispoziție sau cu situația operativă, în cazul în care pentru activitatea de patrulare sunt disponibile efective ale Jandarmeriei Române și/sau ale Poliției de Frontieră Române, acestea se utilizează pentru constituirea de:

 1. patrule mixte, formate din cel puțin un polițist cu atribuții principale de menținere a ordinii publice și un jandarm sau un polițist de frontieră;
 2.  patrule formate din cel puțin 2 jandarmi sau 2 polițiști de frontieră, care vor acționa sub conducerea și controlul structurilor competente ale Poliției Române.”

Conform prevederilor invocate anterior, patrulele pot fi formate din cel puțin 2 polițiști de ordine publică în care pot fi incluși suplimentar polițiști din cadrul altor structuri sau elevi din cadrul unităților de învățământ ale MAI pentru formarea ofițerilor sau agenților de poliție/poliție de frontieră, respectiv ofițeri și subofițeri de jandarmi. În situații justificate patrula putând fi constituită dintr-un singur polițist de ordine publică și un polițist din cadrul altor structuri operative ale Poliției Române.

Iar ca titlu de excepție pot fi constituite patrule mixte formate:

 • dintr-un singur polițist de ordine publică și un jandarm sau polițist de frontieră;
 • din cel puțin 2 jandarmi și 2 polițiști de frontieră care vor acționa sub conducerea și controlul structurilor competente ale Poliției Române.

Orice alte forme de constituire a patrulelor de ordine publică sau organizarea, conducerea, coordonarea, executarea și evaluarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice în mod integrat prin folosirea altor forțe care își desfășoară activitatea în cadrul altor instituții decât cele menționate în OMAI nr. 60/2010 sunt contrare prevederilor legale în vigoare.

Așadar, după cum prea bine puteți observa, conform prevederilor sus-menționate, pompierii nu pot face parte din dispozitivul de menținere a ordinii și siguranței publice și nu pot acționa în sistem integrat alături de polițiști pentru desfășurarea vreunei activități, cu atât mai mult să legitimeze și să controleze persoanele carantinate/izolate.

Toate aceste “dispoziții” heirupiste, pentru verificarea cu orice preț a persoanelor carantinate/izolate nu pot reprezenta altceva decât radiografia unui sistem bolnav, în cadrul căruia, de la adăpostul unor funcții calde și ocrotite de relațiile politice, mai marii ministerului își permit să ducă în continuare în derizoriu autoritatea și profesionalismul instituțional, prin aceea că au creat vulnerabilitatea conform căreia putem asista oricând la apelurile efectuate de pompieri prin 112 sau prin Dispecerat pentru a solicita sprijin polițiștilor în vederea legitimării vreunei persoane sau poate chiar mai rău, să anunțe că au fost atacați de cine știe ce indivizi deranjați de verificările dispuse în mod nelegitim.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Patrulele mixte cu pompierii sunt ilegale!

Distribuie

11 răspunsuri

 1. Salutare.
  La Brasov, de cateva luni se face patrula mixta, politist – politist local, cu scuza ca nu sunt oameni, iar ei inafara de o legitimare, sunt doar pe post de bagaj. Facem singuri toate documetele plus ca la spețe nu ai baza in ei, si mai suntem si pe post de șoferi de “taxi” pentru ei

 2. Ce mai conteaza un abuz in plus.Cu ani in urma pompierii au primit ordin sa dea si cu apa pe manifestanti iar domnul Arahat sta cocotat in continuare in MAI desi au murit 64 de oameni la colectiv, spitalele ard ca tortele, elicopterele SMURD prabusite, etc.Domnilor politisti, va revine o mare responsabilitate, iesiti din nou in strada, o sa iesim si noi civilii in incercarea de a desteleni coruptia din acest minister si implicit a abuzurilor si nelegiuirilor de tot felul. ”AFLATI DE LA MINE CA ROMANII ACCEPTA TOATE SUFERINTELE, DAR TOT EU VA SPUN CA EI NU VOR ACCEPTA NICIODATA NEDREPTATEA.” Nicolae Titulescu

 3. Dar patrule mixte dintre un polițist de la ordine publică și un polițist de la poliția locală este legal constituită?

 4. Apropo la întrebarea lui Cernescu Vasile,
  Și bineînțeles răspunsul neadecvat al autorului…ori da ori ba?
  Legal constituita sau încalcă Ordinul MAI 60/2011?
  Eu cred ca acești foști gardieni publici sunt doar o forma de a suge bani de la bugetul de stat întrucât 95% dintre ei sunt total neprofesioniști , practic niște umpluturi !!!

 5. Și în Dâmbovița se lucrează la fel. Unde pui ca sint doi polițiști locali si un polițist național,iar serviciul se face cu mașina politiei locale,total ilegal si acest lucru se intampla de ceva ani

 6. Și in alte județe se fac de ceva timp patrule mixte politist op-politist local.e evidenta lipsa de personal din ultimii ani, dar cum se face ca la sediul IPJ-urilor încadrarea e de peste 100%?și când spun asta ma refer la toți cei care figurează pe ștatul funcțiilor operative-posturi comunale, birouri de ordine publica și investigații criminale, etc și de fapt stau la caldurica la resurse, cabinet, financiar, logistic.aveți cunoștința și despre asta, nu?

 7. Brasovul. Unii politisti de la nationala cam exagereaza cu aprecierile urate la adresa polititilor locali. Sa cam terminat cu cei care au fost gardieni publici iar unii locali sunt mult mai bine pregatiti si cu mai multa experienta decat cei de la nationala. Destul de des auzim la TV despre prostia unora de la nationala de sinucideri accidente betii etc. Mie ce nu-mi place la Brasov este ca se exagereaza cu repartizarea agentlor de la locala la sectiile de politie. Zilnic merg zi si noapte o gramada de locali la sectiile de politie pe motiv ca acestea nu au oameni destui. Si merg inclusiv femei de peste 50 de ani. Vi se pare normal ? Daca nu au oameni destui dece le da drumul la pensie pe la 40 de ani ? E bataie de joc si din parte sefilor de la locala pentru ca pilele tinere stau in posturi ferite iar agentii in varsta fara pile inclusiv femei in varsta sunt trimisi zilnic la sectii.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută