În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 161din 24.02.2025 a fost publicat Ordinul MAI nr. 21/2025 privind răspunderea materială a polițiștilor pentru pagubele produse Ministerului Afacerilor Interne.

Actul normativ a fost emis ca urmare a modificărilor aduse Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și a  Deciziei CCR nr. 258/27.04.2023 unde a  fost admisă excepția de neconstituționalitate invocată în dosarul nr. 1411/120/2019 aflat pe rolul Tribunalului Dâmbovița și a constatat că dispozițiile art. 9 teza finală din O.G. nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor sunt constituționale în măsura în care nu se aplică în privința polițiștilor.

Ordinul este structurat pe capitole și secțiuni, astfel:

Cap. I – Dispoziții generale;

Sunt propuse dispoziții prin care este stabilit obiectul de reglementare, categoria de personal vizată, în aplicarea art. 63 alin. 1 din Lege, mecanismul răspunderii materiale, precum și responsabilizarea Corpului de control al ministrului pentru coordonarea și verificarea modului în care se efectuează activitățile de cercetare administrativă în vederea stabilirii răspunderii materiale a polițiștilor.

Cap. II –Răspunderea civilă și materială a polițistului – Secțiunea 1 – Condițiile răspunderii civile și materiale a polițistului și Secțiunea a 2 – a Cauze exoneratoare de răspundere materială;

Sunt stabilite „acțiunile și inacțiunile desfășurate în limitele legii”, în sensul art. 63^3 alin. 1 lit. a), sunt enumerate activitățile care pot constitui „activități de pregătire în vederea îndeplinirii misiunilor specifice”, este definită sintagma „riscul normal al serviciului”, în sensul art. 63^3 alin. 1 lit. b) din Lege, sunt prezentate „evenimentele urgente”, în sensul art. 633 alin. (1) lit. c) din Lege. De asemenea, au fost stabilite condițiile pentru ca personalul să poată fi exonerat de răspundere atunci când execută dispozițiile date de șefi și pentru ca acestora din urmă să li se poată stabili răspunderea materială în condițiile art. 633 alin. (1) lit. e) din Lege.

Cap. III – Cazuri particulare de răspundere – Secțiunea 1 – Răspunderea civilă a polițiștilor, angajată în condițiile art. 63^10 alin. (1) din Lege, Secțiunea a 2 – a Răspunderea materială a gestionarilor din M.A.I. și a șefilor unităților în legătură cu aceștia – art. 63^1 din Lege, Secțiunea a 3 – a Răspunderea materială în caz de insolvabilitate – art. 63^2 din Lege;

Secțiunea 1 – Răspunderea civilă a polițiștilor, angajată în condițiile art. 63^10 alin. 1din Lege reglementează obligația polițistului de a restitui sumele nedatorate, încasate fără drept, contravaloarea bunurilor ce nu i se cuveneau și care nu mai pot fi restituite în natură și contravaloarea serviciilor prestate, la care nu era îndreptățit, calculată în condițiile legii. Procedura este una simplificată, astfel încât șeful unității constată pagubele cu privire la sumele, bunurile și serviciile la care nu era îndreptățit, în baza Notei de constatare întocmite de organul de specialitate al unității păgubite.

Cap. IV – Constatarea, evaluarea și stabilirea pagubelor – Secțiunea 1 – Competența de constatare a pagubei, Secțiunea a 2 – a Evaluarea pagubelor, Secțiunea a 3 – a Stabilirea pagubelor prin cercetare administrativă – art. 63^6 din Lege, Secțiunea a 4 – a Componența și funcționarea comisiei de cercetare administrativă, Secțiunea a 5 – Rezultatul cercetării administrative, Secțiunea a 6 – a Hotărârea asupra rezultatului cercetării administrative și Secțiunea a 7 – a Acordul de plată,

Cap. V – Cercetarea administrativă specială – Secțiunea 1 – Structurile cu atribuții de control și Secțiunea a 2 – a – Structuri de audit public intern și structuri de specialitate;

Are în vedere situațiile în care, pe timpul controalelor de specialitate, sunt constatate pagube în patrimoniul unității controlate/auditate. Astfel în aplicarea dispozițiilor din Lege, sunt stabilite competențele de declanșare a mecanismului de recuperare a pagubei (Secțiunea 1 – Structurile cu atribuții de control și Secțiunea a 2 – a – Structuri de audit public intern și structuri de specialitate).

Cap. VI – Sesizarea instanței de judecată/organelor de urmărire penală – Secțiunea 1 – Sesizarea instanței competente și Secțiunea a 2 – a – Sesizarea organelor de urmărire penală;

Sunt stabilite modalitățile în care este pusă în aplicare hotărârea șefului unității de sesizare a instanței competente, respectiv de sesizare a organelor de urmărire penală (Secțiunea 1 – Sesizarea instanței competente și Secțiunea a 2 – a – Sesizarea organelor de urmărire penală).

Cap. VII – Scăderea din evidența contabilă;

Are în vedere stabilirea competențelor de aprobare a scăderii din evidența contabilă a pagubelor pentru care se face aplicarea dispozițiilor din Lege referitoare la aceste situații, modalitatea de realizare a scăderii, respectiv integrală sau parțială, precum și mecanismul administrativ de efectuare a acestei operațiuni.

Cap. VIII – Punerea în executare a hotărârii instanței de judecată;

Are în vedere situația în care instanța de judecată s-a pronunțat definitiv asupra sesizării făcute de șeful unității cu privire la recuperarea pagubei. Sunt evidențiate două modalități, respectiv o plată voluntară făcută de persoana în cauză și procedura executării silite.

Cap. IX – Dispoziții finale;

VEZI AICI ORDINUL PRIVIND RASPUNDEREA MATERIALA A POLITISTILOR

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Ordinul privind cercetarea administrativă a fost publicat

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.