Toţi cei care lucrează în Ministerul Afacerilor Interne au simţit cel puţin o dată, pe pielea lor, că oricât de evident ar părea un drept recunoscut prin lege, e foarte posibil ca acesta să nu fie atât de clar pentru cei care decid la nivelul unităţilor centrale din MAI (DGF, DGMRU, DGJ ) și care emit directive pentru toate unităţile subordonate.
Nu de puţine ori ne-a fost dat să aflăm că pe lângă legislaţia cunoscută, aflată la vedere și publicată în Monitorul Oficial, mai există acte normative nepublicate, deşi acestea nu conţin informaţii clasificate și nici alte aspecte care să justifice „secretizarea” lor.
În baza unei legislaţii care a permis emiterea unor astfel de acte normative nepublice până la un anumit moment, reprezentanţii Ministerul Afacerilor Interne le-au ţinut ascunse şi au abuzat de acestea de fiecare dată, pentru a priva poliţiştii de anumite drepturi recunoscute prin lege.
Un astfel de caz se referă la OMAI nr. 136/2004 pentru aprobarea “Normelor metodologice privind drepturile de transport, acordarea indemnizației de delegare, indemnizației de detașare și decontarea cheltuielilor de cazare polițiștilor, elevilor și studenților din instituțiile de învățământ pentru formarea polițiștilor”, cu modificările și completările ulterioare.
Deşi acest ordin este în mod evident perimat şi nu mai este aplicabil legislaţiei actuale(a fost abrogat doar parţial, dar este clar în neconcordanţă cu ultimele modificări legislative), fiind şi înlocuit cu OMAI nr. 51/2014 în ceea ce priveşte drepturile de transport, el este invocat de fiecare dată când un poliţist îşi schimbă domiciliul avut la momentul numirii în prima funcţie sau mutării în interes de serviciu, poliţiştii fiind privaţi de decontarea cheltuielilor de transport de la domiciliu la locul de muncă.
Aşadar, în interpretarea eronată şi aberantă a art. 19 lit.a, ultimul paragraf din OMAI nr. 136/2004 „nu beneficiază de aceste drepturi poliţiştii care sunt mutaţi la cerere sau care, din motive persoanele, îşi stabilesc domiciliul în altă localitate decât cea prevăzută în ordinul de mutare” un poliţist nu are voie să îşi schimbe domiciliul în tot cursul carierei, deoarece va pierde dreptul la decontarea cheltuielilor de transport.
Într-o situaţie similară s-a aflat şi un membru al organizației noastre din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea care ne-a solicitat sprijinul, considerând pe bună dreptate că a fost privat de acest drept prin invocarea OMAI nr. 136/2004, act normativ ce nu este nici măcar amintit nominal poliţiştilor care solicită decontarea cheltuielilor de transport.
Astfel, prin Decizia Curţii de Apel Craiova a fost cofirmată soluţia pronunţată pe fond de Tribunalul Dolj, motivarea instanţei desfiinţând efectiv Ordinul MAI nr.136/2004, iar IPJ Vâlcea a fost obligată să îi deconteze membrului nostru de sindicat cheltuielile de transport de la noul domiciliu la locul de muncă. Având în vedere această decizie a instanței, vom solicita abrogarea în totalitate a acestui ordin de ministru vechi de aproape 20 de ani care nu face decât să limiteze drepturile polițiștilor.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
2 răspunsuri
Felicitări și mulțumiri instantei de judecată.
Și vouă dragi colegi sindicaliști!
Cu respect, inspector ANAF, jurist Petre UCIU, Președintele Sindicatului Liber,, FINANTISTUL,, din cadrul DGRFP București.
După ce am stat ore întregi pe la uși să strâng semnăturile necesare și să transmit in fiecare birou:” Am onoarea sa vă salut” ….am renunțat după 3 săptămâni de ….Cam așa mergea treabă.