La doar câteva zile de la postarea comunicatului pe pagina web a Sindicatului EUROPOL, ofițeri din cadrul Direcției Control Intern – IGPR s-au autosesizat și s-au deplasat la IPJ Cluj pentru verificări.

Sesizarea transmisă de organizația noastră către IPJ Cluj, cu privire la nerespectarea prevederilor Codului Muncii și a Ordinului MAI 577/2008 privind programul de lucru al polițiștilor, formele de organizare ale acestuia și acordarea repausului săptămânal, a avut ecou.

Cu toate că aveam pretenții de la niște ofițeri specializați, al căror singur obiect de activitate este să verifice modul în care polițiștii aplică și respectă legea, am constat cu dezamăgire că profesionalismul la care ne așteptam lasă mult de dorit. Practic, acești ofițeri au făcut o excursie la Cluj doar pentru a mima că își fac și ei treaba. În plus, condițiile de patru stele de la Hotelul „Excelsior” de la MAI și ospitalitatea ardelenilor, te face să rămâi cu amintiri frumoase în urma fiecărui „control” executat.

Deși sesizarea noastră era una punctuală, probată exclusiv pe baza buletinelor posturilor, a planificărilor în serviciu și a situației privind prezența la program, înscrisuri ce putea fi consultate și de la București, ofițerii DCI au încercat să-i albească pe șefii de la Cluj. Și asta prin intermediul agenților de siguranță publică cei mai „loiali” care au fost puși să scrie rapoarte în care să menționeze că ei au dorit să fie planificați din schimbul 3 în schimbul 2 sau din schimbul 2 în schimbul 1, că ei au solicitat expres să li se încalce drepturile și că șefii lor au tot insistat să le respecte repausul de 12 ore între schimburi, dar ei nu și nu.

Și dacă tot sunt atât de „democrați” ofițerii de control intern, oare de ce nu i-au întrebat pe polițiști și dacă vor să nu mai fie discriminați și să beneficieze de spor de studii superioare, sau de ce nu i-au întrebat dacă nu vor să li se aplice corect legislația salarizării, să nu mai existe salarii de funcție sub salariul minim pe economie, sau dacă vor să li se acorde sporul de confidențialitate și de fidelitate raportat la vechimea în sistem sau la condițiile în care își desfășoară activitatea.

Este penibilă întreaga abordare a unei sesizări punctuale unde era doar o chestiune de a constata sau nu, dacă agenții de ordine publică au fost planificați și au efectuat serviciul fără a li se acorda 12 ore de repaus între două zile de muncă. Pentru ofițeri era și mai simplu deoarece, la programul foarte greu pe care îl au, de luni până vineri, de la 08:00 la 16:00, dacă aplicau aceeași politică de la Cluj, adică repaus 8 ore, după ce pleacă de la birou la 16:00, ar trebui să vină din nou la serviciu la 12 noaptea. Nu e destul de evident?

Poate că am exagerat puțin cu așteptările pe care le avem de la Control Intern, asta din cauza reputației lor de albire pe care o practică atunci când e vorba de șefi și pentru politica lor de atenționări pe care le acordă șefilor în toate cazurile, indiferent de gravitate, dar în acest caz vorbim despre prejudicii aduse sănătății polițiștilor dar și despre diminuarea speranței de viață a celor care lucrează în astfel de condiții. Chiar dacă nu conștientizăm prea mult aceste consecințe, ele sunt foarte vizibile când ne uităm peste cifrele deceselor în rândul polițiștilor sub 55 de ani.

În continuare așteptăm cu mare interes „măsurile” pe care le vor dispune cei de la Control Intern.

Președinte Sindicat EUROPOL

         Cosmin Andreica

 

 

 

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: Ofițeri de la control intern au aterizat la IPJ Cluj

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.