Conform ultimelor informații obținute, polițiștii vor primi la salariul lunii aprilie din acest an cea de-a patra tranșă, în procent de 25% din drepturile litigioase prevăzute de OUG nr. 75/2020 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene și alte modificări fiscal-bugetare. După acordarea acestei tranșe salariale restante urmează ca polițiștii să primească în cursul anului 2024 și ultima tranșă, respectiv cea de 35%.
În ceea ce privește suma pe care fiecare polițist o are de încasat de pe urma furtului din salariile polițiștilor pe care Ministerul Afacerilor Interne l-a comis prin aplicarea discreționară a prevederilor legislative ce reglementează salarizarea, din aprilie 2015 și până la pronunțarea Deciziei nr. 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, precizăm că prin adăugarea dobânzii și a inflației ar putea ajunge la aproximativ 4800 lei.
Reiterăm faptul că drepturile salariale restante recalculate sunt compuse din:
- Sporul de fidelitate – se acordă pentru activitatea desfășurată în instituţiile din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţionala, în calitate de militar, poliţist, funcţionar public şi personal contractual, în cuantum de până la 20% (5% pentru 5 ani vechime, 10% pentru 10 ani vechime, 15% pentru 15 ani vechime si 20% pentru peste 20 ani vechime).
- Sporul pentru studii superioare – se acordă agenţilor de poliţie absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior, cu diplomă de licenţă, în cuantum de 25% din salariul de funcţie dacă îşi desfăşoară activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite. Aceste domenii vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a OUG nr. 70/2020.
- Sporul pentru pericol deosebit – se acordă poliţiştilor care execută, conduc, coordonează sau contribuie la realizarea misiunilor operative de protecţie a demnitarilor, a acţiunilor de gardare, protecţie şi control antiterorist, supraveghere operativă, a procedurilor speciale şi activităţilor de paza, supraveghere, escortare, reeducare, integrare şi asistenţa medicală pentru persoanele arestate preventiv sau condamnate cu pedepse privative de libertate ori care au solicitat sau au dobândit o formă de protecţie în România, culegere, prelucrare, verificare şi valorificare a informaţiilor, investigari, acţiuni şi intervenţie cu un grad ridicat de risc ori în condiţii de pericol deosebit în cuantum de până la 30% din salariul de funcție.
Menționăm faptul că aceste sume compensatorii tranzitorii sunt incluse în salariul de funcție și nu reprezintă majorări salariale. Sporul de fidelitate și sporul de studii superioare s-a acordat până la data de 31.12.2009, atunci când au fost scoase din legislația incidentă. Acestea au fost plafonate la cuantumul aflat în plată la acea dată și au beneficiat ulterior de ele doar cei care le aveau deja incluse în salariu. Astfel, suma corespunzătoare celei de-a patra tranșe de 25% ar putea varia chiar și până la 7000 lei în funcție de situațiile în care se regăsește fiecare polițist.
În ceea ce privește orizontul de timp în care aceste restanțe vor fi acordate, vă precizăm că la nivelul structurilor financiare din cadrul unităților teritoriale de poliție nu a fost stabilită o dată anume, plățile urmând a fi efectuate în mod neunitară în funcție de volumul de muncă existent prin raportare directă la numărul de angajați încadrați. Practic vor exista unități de poliție care se vor afla în posibilitatea de a acorda restanțele mai devreme, iar altele mai târziu, cert fiind însă faptul că polițiștii vor primi aceste sume în cursul acestei luni.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
4 răspunsuri
Si la cei trecuți în rezervă se acordă restanțele salariale?
Buna ziua. Dar despre aplicarea legii salarizarii?? Nimic? Restantele..
Se plătesc în luna aprilie doar pentru cei care nu au acționat în instanta prin sindicate… Pentru acei colegi, restantele se acorda în toamnă 😉
Ce se aude de marirea ce trebuia data salariului din luna aprilie?!