O nouă sesiune de încadrări din sursă externă

La data de 17 iunie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 593, OUG nr. 80/2022 privind reglementarea unor măsuri în domeniul ocupării posturilor în sectorul bugetar, al cărei obiect este reprezentat de suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante pentru perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 – 31 decembrie 2022.

Ca urmare a prevederilor acestui act normativ, având în vedere deficitul imens de personal, la nivelul Poliției Române s-a realizat cu pași repezi procedura de încadrare cu personal, din sursă externă, pentru posturile vacante de ofițeri și agenți de poliție, fiind luat în calcul un număr de 2187 de astfel de posturi.

Astfel, la nivelul IGPR, asemenea unor perioade similare, au fost elaborate calendare orientative de concurs pentru încadrare directă organizat în vederea ocupării unor posturi de agenți și ofițeri de poliție, de specialitate, în scopul reducerii deficitului de personal. Conform acestor calendare, Poliția Română două tipuri de concurs, respectiv:

1.CONCURS CU O SINGURĂ PROBĂ

Acesta constă în redactarea unei lucrări sau în rezolvarea unui test-grilă, iar în funcție de atribuțiile postului scos la concurs, testul scris poate cuprinde, în limitele tematicii și bibliografiei de concurs, subiecte prin intermediul cărora se solicită candidatului să analizeze unele situații specifice ori identificarea de soluții la diverse spețe profesionale prezentate sau care cuprind elemente referitoare la capacitatea de a lua decizii, de evalua impactul acestora, precum și modalitatea de exercitare a controlului decizional.

Pentru susținerea acestui tip de concurs trebuie să țineți cont, în mod primordial, de perioadele relevante ale calendarului orientativ:

 • 29.06.2022 – vor fi publicate anunțurile de concurs de către unitatea organizatoare;
 • 29.06.-12.07.2022, inclusiv – se derulează activitatea de  înscriere la concurs;
 • 18.07.-12.08.2022 – se realizează activitatea de evaluare psihologică a candidaților;
 • 26.08.2022 – se realizează activitatea de analiză a dosarelor de înscriere în vederea validării/invalidării candidaților;
 • 30.08.2022 – se va publica anunțul referitor la validarea/invalidarea candidaturilor;
 • 03.09.2022 – se va desfășura proba scrisă, ale cărei rezultate vor fi publicate în aceeași zi;
 • 04.09.2022 – vor fi depuse contestațiile la proba scrisă, acolo unde este cazul;
 • 05-06.09.2022 – vor fi rezolvate contestațiile și se vor afișa rezultatele finale.

2.CONCURS CU DOUĂ PROBE

Acesta constă în desfășurarea unei probe practice și în desfășurarea unei probe scrise, astfel:

 1. Proba practică se proiectează astfel încât  să se aprecieze cât mai corect potențialul de utilizare în contextul profesional a aptitudinilor și abilităților personale care sunt indispensabile realizării atribuțiilor postului. În funcție de atribuțiile fiecărui post scos la concurs, proba practică poate consta în demonstrarea unor abilități cum ar fi: lucru cu computerul personal ori de utilizare a unor programe informatice, dactilografiere ori stenodactilografiere, translație la cască, intervenție într-o situație standard , coordonarea unei echipe, sinteza unui text, descrierea unei situații standard observate, etc. sau evaluarea performanțelor fizice, în funcție de specificitatea postului.
 2. Proba scrisă  constă în redactarea unei lucrări sau în rezolvarea unui test-grilă, iar în funcție de atribuțiile postului scos la concurs, testul scris poate cuprinde, în limitele tematicii și bibliografiei de concurs, subiecte prin intermediul cărora se solicită candidatului să analizeze unele situații specifice ori identificarea de soluții la diverse spețe profesionale prezentate sau care cuprind elemente referitoare la capacitatea de a lua decizii, de evalua impactul acestora, precum și modalitatea de exercitare a controlului decizional.

De asemenea, pentru susținerea acestui tip de concurs trebuie să țineți cont, în mod primordial, de perioadele relevante ale calendarului orientativ:

 • 29.06.2022 – vor fi publicate anunțurile de concurs de către unitatea organizatoare;
 • 29.06.-12.07.2022, inclusiv – se derulează activitatea de  înscriere la concurs;
 • 18-27.07.2022,inclusiv – se realizează activitatea de evaluare psihologică a candidaților;
 • 29.07.2022 – se realizează activitatea de analiză a dosarelor de înscriere în vederea validării/invalidării candidaților;
 • 02.08.2022 – se va publica anunțul referitor la validarea/invalidarea candidaturilor;
 • 08-29.08.2022 – se vor desfășura probele practice;
 • 03.09.2022 – se va desfășura proba scrisă;
 • 04.09.2022 – vor fi depuse contestațiile la proba scrisă, acolo unde este cazul;
 • 05-06.09.2022 – vor fi rezolvate contestațiile și se vor afișa rezultatele finale.

Așadar, pentru toate posturile scoase la concurs se va susține proba scrisă, iar proba practică eliminatorie va fi susținută pentru posturile de specialiști, cum ar fi: relații publice, reținere și arestare preventivă(aici, în pentru conducătorii auto profesioniști se va susține o probă de traseu), acțiuni speciale(probe fizice specifice), pregătire profesională(în acest caz se vor susține probe specifice, precum sport, tragere, conducere defensivă).

În ceea ce privește posturile de agenți și ofițeri de poliție din specialitățile ordine publică, rutieră, transporturi și reținere și arestare preventivă(altele decât cele pentru conducători auto profesioniști) se va susține proba eliminatorie de evaluare a performanțelor fizice.

Iar în ceea ce privește posturile de personal contractual se va susține doar proba testului scris și un interviu, în conformitate cu prevederile HG nr. 286/2011 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: O nouă sesiune de încadrări din sursă externă

Distribuie

16 răspunsuri

 1. Buna seara! Deoarece o diploma de licența nu se eliberează așa ușor, sunt acceptate adeverințele care fac dovada absolvirii ?
  Va mulțumesc!

  1. Buna! Sigur ca se accepta adeverinta pana la momentul eliberarii diplomei de licenta care dureaza in medie un an.

 2. Neața… În Iași sau zone limitrofe sint posturi disponibile?? Poate mai și răspundeți la solicitări….

 3. Buna ziua numele meu este Dorobanțu Victor și aș dori să particip la sesiunea de încadrări din sursa externa.Multumesc.

 4. Pentru Buzău cate locuri sunt și limita de vârstă și studiile necesare pt a putea participa la concurs ? Multumesc

 5. Nu este nimeni obligat să-ți răspundă, dacă ai citit anunțul este foarte importat să-l și înțelegi!!
  Dar hai să te mai ajut o data…
  Verifică disponibilitatea locurilor la IPJ Iași după data publicări, adică 29.06.2022

 6. Bună ziua aș dori să știu pentru județul Vrancea dacă sunt posturi scoase la concurs și dacă da care ar fi acestea. Aș mai dori de asemenea să știu dacă există o limită de vârstă. Mulțumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută