O nouă rundă de discuții pe proiectul de OUG cu poliția animalelor

Proiectul de Ordonanță de urgență privind „Poliția animalelor”, așa cum a fost intitulat de ministrul Vela, va fi dezbătut public cu societatea civilă, vineri, 11 septembrie, ora 12:00, la sediul MAI sau online, prin intermediul unei platforme puse la dispoziție.

Să nu credeți că organizarea acestei întâlniri a fost realizată la inițiativa MAI, și că sunt foarte interesați să asculte doleanțele actorilor relevanți care s-au confruntat de-a lungul timpului cu nepăsarea autorităților, carențele Legii 205/2004 privind protecția animalelor sau cu lipsa de măsuri concrete din partea administrației locale pentru asigurarea protecției animalelor.

Solicitarea a venit din partea Sindicatului EUROPOL care a cerut organizarea unei dezbateri publice având ca temei prevederilor Legii 52/2003 a transparenței decizionale, pentru a se realiza accesul la această inițiativă legislativă tuturor ONG-urilor, fundațiilor, structurilor asociative care au interes pe zona de protecția animalelor sau chiar persoanelor fizice, iubitoare de animale.

Cu toate că săptămâna trecută v-am informat cu privire la desfășurarea ședinței de Dialog Social unde a fost dezbătut acest proiect împreună cu partenerii sociali (sindicate, patronate), pentru faptul că reprezentanții MAI nu au răspuns obiecțiilor și observațiilor foarte pertinente ridicate de către participanți, am apreciat că doar prin acest instrument, al dezbaterii publice, la care poate participa oricine, vom putea interveni împreună pentru ca modificarea legislativă să fie una eficientă, și nu doar un exercițiu de imagine pe care ministrul Vela vrea să îl exploateze electoral.

Vă reamintim principalele concluzii ale discuțiilor avute în cadrul ședinței de Dialog Social:

  • Nu se impune înființarea unei noi structuri pentru gestionarea acestui domeniu al protecției animalelor, ci mai degrabă dezvoltarea și redimensionarea structurilor actuale care au în competență aplicarea Legii 205/2004;
  • Nu se impune transferul, fără concurs sau examen, a personalului ANSVSA în cadrul MAI și transformarea acestuia în polițiști. Inclusiv ONG-urile se opun acestei măsuri, în condițiile în care nu se schimbă nimic dacă transferi niște funcționari ai ANSVSA, care nici până în acest moment nu au aplicat eficient legislația pentru protecția animalelor, la MAI unde sunt vor avea exact aceleași atribuții. Mai mult, inclusiv un specialist din cadrul Direcției Medicale a MAI, medic veterinar, a apreciat că îndeplinirea atribuțiilor din cuprinsul OUG nu necesită studii de specialitate. Că orice polițist poate constata prin propriile simțuri dacă avem de-a face cu un animal care este îngrijit necorespunzător, este vătămat sau malnutrit.
  • În ipoteza pătrunderii pe proprietatea privată a unor persoane fizice sau juridice, fără mandat, este nevoie de claritate în privința condițiilor și contextului în care polițistul poate uzita de acest instrument juridic. În caz contrar, în formă actuală, dreptul constituțional la proprietatea privată va fi grav afectat.
  • Se impune creșterea limitelor de pedeapsă pentru autorii infracțiunilor prevăzute de lege, pentru a da relevanță textului de lege și a condamna ferm astfel de atrocități comise împotriva animalelor;
  • Se impune stabilirea unor termene în sarcina aadministrațiilor locale pentru ca acestea să își asume responsabilitățile stabilite în sarcina lor, cu privire la asigurarea locurilor unde vor fi plasate animalelor care se află în pericol. S-a solicitat inclusiv stabilirea unor măsuri pecuniare dacă autoritățile locale nu respectă aceste obligații.

De asemenea, observăm că proiectul de OUG pe marginea căruia s-a discutat cu partenerii sociali, nu a suferit nicio modificare, semn că ori cei din MAI nu au fost de acord cu niciuna dintre propunerile formulate până la ședința Comisiei de Dialog Social, ori cei responsabili de gestionarea proiectului de act normativ manifestă dezinteres pentru a se ajunge la o formă eficientă OUG. În orice caz, apreciem că dezbaterea publică de vineri ar trebui să se realizeze pe conținutul proiectului de OUG în versiunea modificată, după ce au fost fructificate propunerile primite de MAI.

Ne punem speranța că actorii relevanți (ong-uri, asociații, fundații, voluntari etc.) vor profita de această ocazie pe care le-am facilitat-o, pentru a ne asigura că este creat un cadru legislativ care să asigure în mod real protecția animalelor.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: O nouă rundă de discuții pe proiectul de OUG cu poliția animalelor

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută