O nouă licitație de autoturisme „speciale” la Poliția Română

După anunțul din luna mai 2022, plin de entuziasm, cu privire la licitația lansată de IGPR pentru achiziționarea de ,,autospeciale” specifice liniilor de muncă ordine publică, criminalistică, grupe canine, pirotehnic etc. avem primele rezultate ale licitațiilor. Evident, nu ne așteptam la asumări de răspundere și publicitate din partea aparatului de PR al Poliției Române, deși în ultima vreme, dat fiind scandalul imens privind achizițiile efectuate la nivel de I.G.P.R., mai marii Poliției Române, cât și ministrul Lucian Bode, au aruncat în spațiul public firimituri privind această achiziție.

Pentru rigurozitate, și de această dată am documentat și analizat procedură. Trecând peste faptul că rezultatele au fost mai mult decât previzibile, în sens negativ, suntem în următoarea situație:

la data de 05.05.2022, I.G.P.R. are prima tentativă de achiziție publică a nu mai puțin de 1.957 de autovehicule de categorii diferite, împărțite în 15 loturi. Aveam motociclete, autospeciale pentru criminaliști, pentru transportul colegilor patrupezi, pentru acțiuni speciale, de suport logistic, inclusiv autocare. Prețul total estimat era de 307.650.000 lei.
– la data de 21.06.2022, vine prima ,,surpriză” – 11 din cele 22 de loturi cad examenul ,,depunerii de ofertă”. De ce? Încăpățânarea autorității contractante care a refuzat vehement orice solicitare de ,,ameliorare” a caietului de sarcini cu privire la acceptarea unor dotări echivalente față de condițiile  despre care aceștia au afirmat că sunt ,,standard, clare și unice”.
la data de 14.09.2022, alte două loturi pică la evaluarea tehnică, pe motiv că ,,au fost depuse numai oferte inaceptabile și/sau neconforme”, iar în finală se merge cu doar 3 loturi. Care sunt acestea?
> lotul 10 – autovehicule pentru misiuni speciale (caroserie tip AA) – maxim 40 de buc. pentru un preț de maxim 64.600  euro/buc.;
> lotul 11 – autovehicule pentru misiuni speciale (caroserie tip AC) – maxim 5 buc. pentru un preț maxim de 66.600 euro;
> lotul 15 – autobuz de min. 44+1 locuri – maxim 5 buc. pentru un preț unitar de 320.000 euro.
Curioși din fire, că doar suntem polițiști, ne-am uitat și cine așteaptă nerăbdători semnarea contractelor și am descoperit că:
pentru loturile 10 și 11 – se bat umăr la umăr PORSCHE ROMÂNIA și AUTOMOBILE BAVARIA;
pentru lotul 15 – MERCEDES BENZ TRUCK&BUSES ROMANIA.

Acum, dacă în cazul lotului 15 nu se vor produce surprize cu privire la câștigător, pentru loturile 10 și 11 am stat să căutăm ce mașini ,,pică” pe specificațiile tehnice solicitate și am aflat următoarele:
pentru lotul 10de la AUTOMOBILE BAVARIA ne-am oprit asupra configurației unui BMW 540ix Sedan pe care l-am configurat conform specificațiilor tehnice din caietul de sarcini. Acesta dezvoltă min. 240kW (333CP), are o cilindree de min. 2900 cm3 (2998cm3), are tracțiune 4×4 permanentă și o cutie de viteze 7+1 (chit că Poliția Română ne spunea la conferința de presă că pentru lotul de 600 de autospeciale au ales 8+1 pentru că inginerul șef de la Ford a apreciat că este cea mai eficientă cutie de viteze, GHINION, acum nu mai este), se încadrează în limitele de înălțime și lungime din caietul de sarcini și vine la un preț de catalog de 72.933 EUR fără TVA.
De la PORSCHE ROMANIA ne-am oprit căutările asupra unui Audi A5 Sportback S5 TDI quattro cu un motor de 3.0 l care dezvoltă o putere de 251kw (341CP), cutie de viteze tiptronică de 8 trepte (7+1), o capacitate cilindrică de 2967 cm3 și un preț de catalog de 81.439 EUR fără TVA.

– pentru lotul 11 – deja celebrele 5 autospeciale (numărul corespunde cu cele 5 funcții de conducere prevăzute la nivelul IGPR, un inspector general și 4 adjuncți) cu o caroserie tip AC – am identificat la AUTOMOBILE BAVARIA modelul BMW X3 M40d, la un preț unitar de 72.888 EUR fără TVA. Acesta dezvoltă min. 250kW (340CP), are o cilindree de min. 2900 cm3 (2993cm3), are tracțiune 4×4 permanentă și o cutie de viteze Steptronic sport, se încadrează în limitele de înălțime și lungime din caietul de sarcini. Și da, este un SUV.
De la PORSCHE ROMANIA am identificat modelul AUDI Q7 55 TFSI quattro, la un preț unitar de 70.999 EUR fără TVA. Acesta dezvoltă min. 250kW (340CP), are o cilindree de min. 2900 cm3 (2995cm3), are tracțiune 4×4 permanentă și o cutie de viteze Steptronic sport, se încadrează în limitele de înălțime și lungime din caietul de sarcini. Și da, și acesta este un SUV.

Acum, nu vrem să dăm curs unor supoziții malițioase din partea polițiștilor conform cărora achizițiile pentru lotul 10 care conține 40 de autospeciale cu preț maxim de 64.600 euro fără TVA, pentru a fi folosite la „misiuni speciale”, și cele prevăzute de lotul 11 care conțin 5 autospeciale cu preț maxim de 66.000 euro fără TVA, sunt cu dedicație pentru șefii de inspectorate și cei care se vor afla la conducerea IGPR/MAI, însă în trecut am văzut o serie de combinații de n luate câte k în urma cărora șefii „confiscau” autospecialele și le transformau în propriile autoturisme de serviciu.

În acest moment, achiziția este în faza de deliberare. Adică ofertanții sunt așteptați să depună documentele finale în vederea încheierii acordului cadru. După această formalitate, în SICAP se vor publica cele trei contracte cadru, lucru pe care îl așteptăm și noi cu nerăbdare ca să vă putem comunica exact ce se va achiziționa, de la cine, cu ce preț și cu ce dotări.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: O nouă licitație de autoturisme „speciale” la Poliția Română

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.