Numai MAI nu a respectat obligațiile pe subiectul transferului contribuției pentru polițiști

Subiectul de actualitate care afectează întreaga masă a angajaților din România este cel al transferului contribuțiilor și modalitate în care această măsură afectează în mod concret salariile polițiștilor. De la capul locului este important să precizăm că polițiștii nu plăteau contribuție individuală la bugetul de stat, aceasta fiind asigurată prin bugetul MAI conform art. 31 alin. 2 din Legea 223/2015.

Așadar, polițiștii nu erau afectați de acest transfer de contribuții, cum este cunoscut de publicul larg, tocmai pentru că noi nu plăteam asigurări de șomaj sau alte elemente de contribuție. Pe șest însă, sau „noaptea ca hoții”, mecanismul guvernamental pus la cale pentru a anihila creșterile salariale de 150%, așa cum ne spunea Olguța pe toate canalele tv, a constat în aprobarea mai multor ordonanțe de urgență prin care, nu numai că vestitele creșteri salariale așteptate de toți nu vor depăși 4,2% în ianuarie 2018, dar pentru unii dintre polițiști vor exista și scăderi salariale din cauza sumelor compensatorii care conțin procente mari preluate din decembrie 2009 și care duc salariile peste limita din grilă Legii 153/2017.

Concret, este vorba despre OUG 82/2017 prin care se introduce un nou articol, motivat de intenția de eliminarea „discriminărilor între categoriile de personal din sectorul bugetar”, prin care se modifică art. 31 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat și prevede ca obligație pentru personalul din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională plata contribuției conform art. 138 lit. a din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, adică 26, 3% care reprezintă 10,5% contribuția individuală și 15,8% contribuția datorată de angajator.

În același act normativ însă, în continuarea prevederii de mai sus, prin excepție de la prevederile Legii Dialogului Social 62/2011, angajatorii, fie ei instituții publice sau entități private, sunt obligați să declanșeze negocierea colectivă, până la data limită de 20 decembrie a.c., având ca scop exact modalitatea de punere în aplicare a acestor noi contribuții stabilite în sarcina noastră.

Bineînțeles că acest lucru nu s-a întâmplat iar negocierea obligatorie impusă de lege, tocmai pentru a stabili cuantumurile unor elemente salariale, nu a avut loc. Ministrul Carmen Dan s-a mulțumit să aibă parte de pseudoproteste și de lideri care nici măcar nu știau pentru ce protestează.

Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL, prin mandatul oferit Federației PUBLISIND, în calitate de parte semnatară a Acordul colectiv a înaintat solicitarea expresă pentru convocarea celorlalte federații reprezentative și declanșarea negocierii colective conform prevederilor de mai sus. Important de precizat este că nicio organizație sindicală nu a solicitat respectarea OUG 82/2017 și implicit declanșarea negocierii colective deși s-au tot perindat în această săptămână pe la întâlniri cu conducerea MAI.

În lipsa unui răspuns, în prima zi lucrătoare vom depune o sesizare la cabinetul primului ministru al României și la Ministerul Consultării Publice și a Dialogului Social pentru a-i informa despre modul deficitar în care MAI încalcă flagrant orice norme ale dialogului social.

Ca și comparație, în cadrul Ministerului Justiției, urmare a prevederilor din OUG 82/2017, a fost declanșată negocierea colectivă pentru funcționarii publici cu statut special din cadrul administrației penitenciare. La noi se pare că nu se poate iar liderii pensionari ai sindicatelor își fac treaba foarte bine, rămânând să apreciați voi pentru al cui interes.

Echipa Sindicatului EUROPOL

Viitorul ne aparține!

Sindicatul EUROPOL: Numai MAI nu a respectat obligațiile pe subiectul transferului contribuției pentru polițiști

Distribuie

Un răspuns

  1. Intre noi, politistii fara functii de conducere si MAI nu mai exista un intreg aparat al I.G.P.R., sefi de directii, de inspectorate, de servicii care sa transpuna in practica diferite acte normative, sa ne informeze, sa ne consilieze? Oare asta e sarcina exclusiva a liderilor de sindicat? Sarim cu prea mare lejeritate direct la minister, probabil ca ni se pare ca sunt o tinta mai putin reactiva! Cred ca nu e doar o impresie, dialogul, mai bine zis cearta e intre sindicate si ministrul de interne iar toti greii I.G,P.R. sunt omisi din ecuatie!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută