„Nu vă mai credeți dumnezei” le-a spus șeful Poliției Române

În perioada 12 si 13 noiembrie 2018, la Complexul „Cheile Grădiștei” din Fundata, a avut loc convocarea anuală a direcțiilor din IGPR și a inspectorilor șefi. Cu această ocazie, reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL au fost invitați să participe la
deschiderea lucrărilor, iar prin vocea agentului șef principal de poliție Ioan Cănărău, vicepreședintele organizației, am fost prezenți la acest eveniment. De menționat este faptul că ministrul Carmen Dan și-a „aranjat” participarea pentru data de 13 noiembrie, în așa fel încât să nu care cumva să se întâlnească cu liderii sindicatelor.

Debutul convocării a fost reprezentat de un discurs al chestorului general Ioan Buda care a ținut să le atragă atenția celor prezenți în sală că funcțiile pe care se află sunt de manageri, nu de zei sau de dumnezei cu puteri infinite asupra subalternilor, iar atribuțiile lor de serviciu implică respect și solicitudine față de toți polițiștii, indiferent de pozițiile ocupate. Atitudinea de nemulțumire față de modul în care șefii de inspectorate înțeleg să își trateze subalternii și față de abuzurile pe care le comit a fost una evidentă și fără echivoc a inspectorului general.

In frazele exprimate a recunoscut, indirect, că la unii șefi s-a modificat simțul proprietății direct proporțional cu puterea funcțiilor pe care le ocupă și că cei care nu-și vor schimba comportamentele vor fi dezlipiți de fotolii. De aceea, până la proba contrarie, domnia sa beneficiază din partea noastră de prezumția de bună credință.

Nu au scăpat criticilor nici cei din cadrul Direcției Control Intern și structurile teritoriale similare, cărora inspectorul general  le-a amintit ca principalele lor atribuții sunt de îndrumare și sprijin, iar rolul de sperietoare pentru polițiști nu se regăsește în fișa postului. Cum este și firesc s-a vorbit și despre realizările Poliției Române datorită eforturilor polițiștilor merituoși, în ciuda unor neajunsuri ce țin de dotare, logistică, șamd. E adevărat și că unii pretinși lideri de sindicat, pensionari de carieră, nu au contenit cu laudele la adresa șefilor și a miniștrilor cu care serveau masa la Excelsior, însă ne punem speranța că schimbul de generații va ajunge să îi tragă pe linie moartă.

Mesajul Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL a fost unul tranșant, direct și a izvorât din percepția pe care membrii noștri o au despre ceea ce se întâmplă în sistemul nostru. Am pierdut polițiști foarte buni, profesioniști care erau în vârful carierei din vina unor șefi care și-au însușit salarii de lucrări de excepție în procente de 50%, care au acționat mârșav pentru a elimina polițiștii incomozi, care se află pe „ștatele de plată” a unor partide, elemente care au fost decisive în deciziile polițiștilor de a părăsi sistemul. Sistemul polițienesc este încă în convalescență și numai infuzia de polițiști tineri, neatinși de slugărnicie și obediență, mai pot sa curețe depunerile de mentalități învechite și obiceiuri proaste ale acelor manageri care nu au vrut sau nu pot să evolueze. Mai jos aveți integral discursul rostit în cadrul convocării.

Mulțumesc pentru invitație și pentru ocazia de a putea transmite mesajul Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL. Trebuie să încep prin a-mi exprima nemultumirea față de evoluția relațiilor dintre polițistii cu funcții de execuție și cei cu putere de decizie.
Dacă primii, în ciuda neajunsurilor, a condițiilor improprii de muncă, lipsa consumabilelor, a autospecialelor de poliție defecte, întreținute mult  timp din banii proprii, au știut să se achite de atribuțiile de serviciu conform competențelor și experienței câștigate de-a lungul anilor, celeilalte categorii îi putem reproșa că nu a știut sau nu a vrut să-i motiveze mai bine, să-i convingă să nu se pensioneze sau să-și aleagă alte locuri de muncă. În ultima vreme, din poliție au plecat, pot spune, chiar scârbiți, politisti cu experientă, care ar mai fi stat dacă angajatorul i-ar fi apreciat mai mult, dacă salariile de excelență și alte premii ar fi mers și către cei care într-adevar muncesc. Nu trebuie să ne mai ascundem după deget și să recunoaștem că în ultimii ani au fost premiați în proporție de 90%, șefii și polițiștii agreați care mai aveau puțin timp până la pensionare, tocmai pentru a beneficia de o pensie mai mare, fără să se țină cont de consecințele pe care le vor avea astfel de decizii față de ceilalti politisti. Astfel, societatea civilă si mass-media au înteles că pensiile polițiștilor sunt foarte mari, iar guvernanții au tăiat în carne vie când le-a venit rândul la pensie celorlalti polițisti.
Multi dintre ei s-au simțit batjocoriți și au ales să plece, cu sau fără drept de pensie, evident mai mică decât a celor premiați sau care au beneficiat de sporuri necuvenite.
Toate acestea s-au întamplat din vina ordonatorilor de credite cărora nu le-a pasat despre întreaga resursă umană, tratându-i preferențial pe șefii obedienți și pe polițiștii ascultători.
Este iarăși un adevăr că încrederea în poliția română a scăzut extrem de violent, pot spune și din cauza faptului că  îngrijorător de mulți manageri au apărut în spatiul public ca principali suspecți în acte și fapte de corupție, bănuiți de legături cu lumea interlopă și că semnează si pe ștatele de plată ale unor partide politice.
Organizația noastră sindicală este convinsă că numai o reformă generală a poliției române, adoptarea unor politici bazate pe susținerea și promovarea  polițiștilor onești, buni profesioniști, care să gestioneze resursa umană în așa fel încât cetățeanul plătitor de taxe să fie mulțumit de serviciul public oferit, mai poate reabilita instituția în ochii polițiștilor și ai românilor.
Din pozițiile dumneavoastră de putere puteți să faceți multe fapte bune pentru noi și pentru societate, însă, din păcate, constatăm că vă înverșunați să-i înlaturați pe acei polițiști care sesizează abuzurile dvs. sau ale altor șefi.
Cei care au curaj să vorbească despre abuzurile din interiorul sistemului sunt mai aspru pedepsiți decât cei care au greșit, din păcate.
Recunoașterea problemelor, scoaterea mizeriei de sub preș sunt mai de folos decât mușamalizarea și „torturarea „ avertizorilor.
Noi avem încrederea că generațiile tinere de absolvenți vor reuși să spargă barierele și să rămână liberi și curați într-un sistem aflat în convalescență.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: „Nu vă mai credeți dumnezei” le-a spus șeful Poliției Române

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Buda: “Nu va mai credeți Dumnezei! Dumnezeu este unul singur! Adică eu!”
    Dar, pana la Dumnezeu te mănâncă sfinții.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută