Noul traseu pentru cei care vor să devină polițiști

Ieri, 22.09. 2022, începând cu ora 10:00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social, pe ordinea de zi aflându-se trei proiecte de acte normative cu incidență în activitatea polițiștilor.

Ședința a debutat cu prezentarea Proiectului de Hotărâre pentru aprobarea Strategiei Naţionale de Management Integrat al Frontierei de Stat a României 2022-2027, în cadrul căreia reprezentanții MAI au făcut precizări referitoare la următoarele aspecte:

• Conceptul național de management integrat al frontierelor de stat și componentele acestuia;
  • Capabilitățile naționale și sitemul administrativ/guvernanță al strategiei;
  • Obiectivele strategice referitoare la: îmbunătățirea proceselor decizionale, consolidarea frontierelor de stat/frontierele externe ale UE, și asigurarea de capabilități sustenabile pentru managementul integrat al frontierei de stat;
  • Mecanisme de implementare;
  • Monitorizare, evaluare și revizuire;
  • Rezultatele așteptate.

În continuarea ședinței a fost prezentat proiectul pentru modificarea Anexei nr. 2 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 183/2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor, stabilindu-se în mod oficial prorogarea termenului privind acordarea normei financiare de echipare până la data de 31.12.2022.

Cu alte cuvinte polițiștii vor primii în continuare sumele aferente normei de echipare lunare până la data menționată anterior.

Având în vedere faptul că nu au fost încă semnate contractele subsecvente pentru asigurarea noilor articole de echipament, precum și faptul că în cuprinsul caietelor de sarcini este prevăzut termenul de livrare de maximum 90 zile de la semnarea contractului subsecvent, efectuarea recepției și a plăților până la data de 31 decembrie 2022 ar fi puțin probabilă, iar o astfel de situație poate surveni inclusiv în cursul anului 2023, organizația noastră a propus reprezentanților MAI să ia în calcul o soluție viabilă și să țină cont de faptul că la nivelul Poliției Române există structuri al căror specific presupune desfășurarea activităților în ținută civilă, astfel:

• Echiparea se consideră realizată la momentul distribuirii a minim un tip de uniformă, respectiv de serviciu sau de reprezentare și ceremonialuri sau ambele tipuri de uniformă, în funcție de doleanțele fiecărui polițist în parte;
  • Până la data de 31.12.2022,  vor fi colectate opțiunile polițiștilor referitoare la tipul de uniformă solicitat, necesar îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în funcție de specificul structurilor din care fac parte, urmând ca sumele aferente normei de echipare lunară să fie reținute doar după ce polițiștii vor primi tipul de uniformă pentru care au optat.

Cu privire la această propunere, reprezentanții DGL ne-au precizat că este temeinică și că vor lua în calcul modificarea actului normativ în acest sens, întrucât se asigură și condiția prevăzută în HG nr. 1061/2002 referitoare la crearea unui stoc de echipament de până la 50%.

În finalul dezbaterilor a fost prezentat Proiectul de ordin al ministrului afacerilor interne pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul managementului, ocazie cu care am prezentat propuneri referitoare la modul de organizare și derulare a concursurilor pentru ocuparea unor posturi vacante, precum și referitoare la elaborarea unor criterii de aprobare a solicitărilor de mutare în cadrul altor unități de poliție, astfel încât managerii să poată aproba rapoartele de mutare în mod transparent, în baza unui punctaj stabilit prin consultarea organizațiilor sindicale, ci nu în baza unor telefoane primite pe linie de partid sau diverse cercuri relaționale.

De asemenea, am transmis MAI-ului propunerile și observațiile venite din partea organizației noastre referitoare la creșterea gradului de dificultate a probei fizice în ceea ce privește admiterea în școlile de poliție, nefiind moral ca regulile referitoare la traseul aplicativ să se modifice cu 2 luni înainte de susținerea examenului, întrucât foarte mulți dintre candidați s-au pregătit în prealabil conform cerințelor de dificultate ale traseului ce erau aplicabile până în prezent, solicitând ca noile bareme să fie aplicate doar din anul 2023.

Observând opoziția reprezentanților MAI cu privire la emiterea rapidă acestui document, am solicitat organizarea unei dezbateri publice astfel încât la elaborarea acestui proiect să poată participa cu propuneri și observații toate persoanele interesate.

Vezi aici setul nr. 1 cu propuneri ale Sindicatului Europol!

Vezi aici setul nr. 2 cu propuneri ale Sindicatului Europol!

Consultă aici Proiectul de HG pentru aprobarea Strategiei Naţionale de Management Integrat al Frontierei de Stat a României 2022-2027!

Consultă aici Strategia Națională de Management Integrat al Frontierei de Stat 2022-2027!

Consultă aici Nota de fundamentare!

Consultă aici proiectul de modificare a OMAI 183/2021!

Consultă aici Referatul de aprobare!

Consultă aici proiectul de modificare a OMAI nr. 140/2016!

Consultă aici Anexa nr. 2 la Proiectul de modificare a OMAI nr. 140/2016!

Consultă aici Anexa nr. 3 la Proiectul de modificare a OMAI nr. 140/2016!

Consultă aici Anexa nr. 4 la Proiectul de modificare a OMAI nr. 140/2016!

Sindicatul EUROPOL: Noul traseu pentru cei care vor să devină polițiști