Noua uniformă și sancțiuni pentru utilizarea ei

Noul concept al uniformei de poliție atrage la rândul său o adaptare a actului normativ ce reglementează echipamentul specific de serviciu, astfel că Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională un Proiect de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști.

Noile modificări aduse Hotărârii se referă la:

  • sancționarea contravențională a persoanelor fizice sau juridice care produc sau comercializează articole de echipament sau însemne distinctive din compunerea uniformelor de poliție, în afara procedurilor legale de achiziție  publică;
  • stabilirea unei structuri unice a normelor de echipament, atât pentru ofițerii, cât și pentru agenții de poliție, în prezent existând diferențe deși sunt confecționate din aceleași materii prime și sunt folosite pentru aceleași activități –reprezentare sau serviciu;
  • flexibilizarea cadrului normativ, astfel încât articolele de echipament să poată fi confecționate din materiale cu proprietăți termice superioare, care să contribuie la creșterea confortului în purtare;
  • stabilirea duratei de utilizarea a articolelor de echipament în concordanță cu perioada de școlarizare, respectiv 2 ani, astfel încât echiparea elevilor din anul I să se realizeze cu echipament nou, conform normelor uzuale de igienă, mai ales că în prezent, din cauza deficitului mare de personal înregistrat la nivelul ministerului, a fost redusă perioada de școlarizare la 1 an, producându-se în acest fel o neconcordanță care creează dificultăți în activitatea de echipare a elevilor, cât și în operațiunile de declasare și casare a articolelor de echipament uzate;
  • introducerea unor articole noi de echipament de protecție, respectiv utilizarea suporturilor textile cu caracteristici tehnice performante la confecționarea echipamentului destinat efectivelor care execută misiuni și intervenții de risc maxim.

Organizația noastră își dorește ca noul model de uniformă să asigure vizibilitatea polițiștilor atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, designul acesteia să fie realizat astfel încât să nu se mai creeze o confuzie cu Poliția Locală și nu în ultimul rând să fie concepută de așa manieră încât toate elementele componente să se îmbine pentru a asigura un aspect dinamic și o mobilitate bună pentru activitățile din teren, fiind deja arhicunoscute problemele generate de portul caschetei în situațiile în care colegii noștri erau nevoiți să execute proceduri de imobilizare sau încătușare.

De asemenea, ne dorim ca materialele folosite la realizarea uniformei să fie de ultimă generație, croiala, modelul și cusăturile  să fie concepute în stil tactic-militar, pentru a asigura prestanța și autoritatea celorlalte poliții europene, în componența acesteia să intre tricoul cu mânecă scurtă și lungă, pull-over model Polar, actualul bluzon să fie înlocuit cu un model windstoper, gecile să fie prevăzute cu membrană Gore-Tex, iar încălțămintea să fie una tactică, pentru ca măcar acum, în secolul vitezei, să renunțăm la pantalonul de serviciu cu dungă și la pantofii cu toc, care nu fac altceva decât să îngreuneze mobilitatea și activitățile specifice pe care polițiștii le execută în teren.

Conform noilor reglementări uniforma nu mai poate fi închiriată persoanelor juridice pentru activități culturale și filmări, întrucât această posibilitate ar fi grevat bugetele unităților de poliție, tarifele de închiriere neacoperind costul de achiziție al articolelor de echipament deoarece uniformele odată închiriate, datorită varietății de talii și mărimi, nu mai pot fi reutilizate pentru alte închirieri. Mai mult, articolele închiriate nu mai puteau fi distribuite ulterior polițiștilor deoarece nu se mai aflau în starea calitativă corespunzătoare, constituindu-se într-un stoc de materiale care nu mai erau utile unității de poliție.

Elementul de noutate al actului normativ este prevăzut de sancțiunile contravenționale ce pot fi aplicate, astfel, dacă o persoană fizică sau juridică va produce sau va comercializa  în tot sau în parte unele  articole de echipament sau unele însemne distinctive din compunerea uniformelor polițiștilor, în afara procedurilor legale de achiziție derulate de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituțiile/structurile aflate în subordinea acestuia constituie contravenție și se va sancționa cu amendă contravențională de la 10.000 la 50.000 lei.

Constatarea acestor contravenții, cât și aplicarea sancțiunilor, va fi realizată de către agenții sau ofițerii din cadrul Poliției Române, iar articolele de echipament sau însemnele distinctive ce fac obiectul contravenției,  vor fi supuse măsurii confiscării.

Achiziționarea noilor articole de echipament specific de protecție se va face eșalonat, în limita bugetelor alocate Ministerului Afacerilor Interne, fără a se solicita suplimentarea acestora, impactul bugetar fiind neînsemnat în raport cu necesitatea asigurării siguranței și protecției polițiștilor și cu cheltuielile suplimentare ce ar putea fi
generate de posibilele accidente care afectează capacitatea de lucru a personalului ceea ce ar presupune tratamente, medicamente, spitalizare, întreruperea temporară sau încetarea raporturilor de serviciu.

Mai jos puteți consulta anexele din prezenta hotărâre.

Anexa nr. 1

Anexa nr. 2

Anexa nr. 3

Anexa nr. 4

Pentru orice fel de propuneri sau observații pe care le aveți pe marginea acestui proiect, nu ezitați să ne scrieți pe adresa de e-mail sindicateuropol@gmail.com, deoarece numai împreună vom putea schimba și îmbunătăți acest nou concept, prin prisma cunoașterii efective a standardelor necesare unei uniforme care  să asigure mobilitate și confort termic corespunzător, în activitățle curente de serviciu.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Noua uniformă și sancțiuni pentru utilizarea ei

Distribuie

5 răspunsuri

  1. Ziua buna, as adaugă și eu câteva precizări, în cunoștință de cauza, având în spate o cariera militara, în MAI de 27,6 ani, numai la ordine publica.. În primul rand, uniforma trebuie sa fie cât mai calitativa, adică sa conțină măcar 75%bumbac,altfel e jale, vara.. Iar, ca semn distinctiv, totuși, sa fie un mic tricolor romanesc, Iar în loc de cascheta, ptr uniforma de serviciu, în speță, la o. P ar merge o șapcă în loc de cascheta, întrucât sta mai fix pe cap, iar cascheta sa rămână ptr uniforma de gala,.. Si la echipajele de ordine și rutiera, musai gratii între locurile din fata și locurile spate, unde stau, eventuali dubioși.. ca sa nu spun suspecți..

  2. Si achizitiile publice, desi transparente, vor fi facute dupa ce criterii? Stim toti ce materiale ajung in teren si de ce fel de marimi.

  3. vrăjeala asta cu noua uniformă, va atrage niște bani din buzunarul polițiștilor vreo 2 ani!!!!MAN sau SRI oare de ce nu își schimbă uniformele ca MAI-ul???
    De ce pentru că ei sunt militari și nu au sindicate, au băieți mai competenți care gândesc mai mult ca aștia din MAI și știu că nu uniforma schimbă mentalitatea!!!!!!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută