Se pare că toate întâmplările din ultima perioadă cu privire la calitatea noii uniforme de poliție, amplu dezbătute atât în mediul online, cât și în mass-media, au făcut ca factorii decidenți din IGPR să tragă frâna de mână cu privire la această achiziție. Concluzionăm acest aspect legat de încetinirea procedurii de achiziție întrucât observăm faptul că în luna februarie a acestui an, Poliția Română semnează 5 contracte subsecvente, total ciudate după părerea noastră, pentru un număr de 6 repere din ambele norme de echipare.
Astfel, în luna februarie 2023 s-au semnat contractele pentru achiziție, după calculele noastre, a următoarelor articole de echipament:
- 948 complete – costume interventie;
- 1.408 bucăți – scurte serviciu;
- 1.408 complete – costume stofa (ceremonialuri);
- 748/ghete interventie vara;
- 407/patofi piele barbati;
- 254/pantofi piele femei.
Pentru ultimele două repere, cantitățile sunt estimate doar, întrucât exista un singur contract, per total.
Interesant este faptul că se continuă achiziția reperelor care au cauzat nemulțumiri în rândul polițiștilor fără a avea, până în acest moment, nicio finalizare. Costumele de intervenție care s-au rupt în nicio lună de utilizare, scurtele de serviciu de pe care s-au dezlipit accesoriile ori s-au rupt fermoarele constituie, din nou, următoarea etapă de achiziții.
În pofida faptului că și de această dată reprezentanții IGPR vor considera că suntem cârcotași, deși în primul rând instituția ar trebui să manifeste atenție sporită cu privire la echipamentele pe care le achiziționează pentru proprii angajați, nu putem să nu observăm încă o dată că ne aflăm în situația în care Poliția Română, în calitate de autoritate contractantă, deși i-a fost semnalată o problemă pe o linie de furnizare pentru care ar trebui să identifice soluții de remediere, această instituție continuă achiziționeze același tip de materiale cu aceleași probleme referitoare la calitate.
De asemenea, conform surselor publice conducerea IGPR a precizat faptul că elementele din noua uniformă vor fi evaluate în cadrul unui laborator de specialitate, invocând faptul că noi, polițiștii am putea fi idioți și nu am ști cum să purtăm aceste ”noi” și ”performante” articole din componența uniformei, deși modalitatea în care aceasta a fost recepționată de către autoritatea contractantă lasă mult de dorit.
Pentru a vedea modul derizoriu în care a fost realizată recepția ”noii uniforme”, vă rugăm să vă imaginați că Poliția Română este un cetățean ce dorește să-și cumpere o mașină dintr-un târg auto pe care nu o verifică și nu o testează sub nicio formă dând crezare afirmațiilor vânzătorului cu privire la starea tehnică și estetică perfectă a bunului, după care, tot acest cetățean, denumit ipotetic Poliția Română oferă spre folosință autoturismul în cauză propriei soții, care constată că în urma utilizării aceasta prezintă defecțiuni tehnice și se dezintegrează în mers.
Ce face cetățeanul Poliția Română în acest caz? Își acuză propria soție în mod public că nu știe cum să se urce în mașină sau cum să o conducă și că defecțiunile survenite i se datorează în mod exclusiv, fără a lua în calcul faptul că înainte de a achiziționa autoturismul respectiv nu l-a supus unor verificări în service autorizat, iar aceste aspecte rezultă în mod concret din reacțiile instituției care practic a achiziționat o uniformă, nu a testat-o sub nicio formă pentru a constata dacă aceasta corespunde în totalitate cu specificațiile tehnice, comunicând opiniei publice, abia după ce articolele din componența uniformei s-au deteriorat, că le va supune unor analize în cadrul unui laborator de specialitate.
Mai mult decât atât, conform ultimelor modificări ale OMAI nr. 183/2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor, în luna aprilie există riscul de sistare a plăcii normei de echipare iar șansele ca noi să fim ,,îmbrăcați” în acest an într-o ,,nouă” uniformă scad vertiginos cu fiecare săptămână ce trece.
Ca fapt divers, în perioada 28.02-01.03.2023 la Nurenberg în Germania, a avut loc ediția ENFORCE TAC, ocazie cu care marii producători de echipamente tactice din lume (uniforme, încălțăminte, accesorii, arme etc.) au expus publicului larg noile echipamente produse pentru acest an.
Vă atașăm câteva fotografii, fără alte comentarii, cu privire la anumite repere de uniforme produse de către UFPRO, 5.11(Five. Eleven), M-TAC și alții pentru polițiile și armatele europene…și vă lăsăm pe voi să trageți concluziile.
În încheiere oferim inclusiv un pont pentru reprezentanții IGPR, respectiv acela că prețurile echipamentelor din imaginile pe care tocmai le-ați vizionat sunt aproape identice cu cele ale producătorilor autohtoni.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol