Noua concepție de ordine publică. Vezi proiectul în premieră

În cursul săptămânii trecute, reprezentanții organizației noastre au avut ultima discuție cu conducerea Direcției de Ordine Publica din cadrul IGPR pe tema modificării concepției unitare de organizare, funcționare si acțiune a structurilor de ordine publica ale Politiei Romane (Dispoziția IGPR  nr. 123 din 2012).

Vechea dispoziție s-a dovedit a fi improprie în actuala arhitectură de activități pe care structurile de ordine publică le execută cu regularitate. Nu acoperea întreg spectrul de activități care au intrat, de curând, prin diferite modificări legislative in competențele polițiștilor de ordine publică. Dispoziția IGPR nr. 123 din 2012 lasă loc de interpretări și deschidea calea comiterii unor abuzuri de către șefii structurilor prin atribuirea de sarcini care nu se aflau în competența polițiștilor de ordine publică.

În acest sens am întâmpinat nenumărate situații în care polițiștii de ordine publică din mediul rural au fost obligați să soluționeze accidente rutiere cu victime, polițiștii de proximitate au fost obligați sa soluționeze dosare penale cu autor necunoscut, dosare penale privind morți suspecte sau dosare penale la regimul silvic. Acestea sunt doar câteva situații de nerespectare a dispozițiilor legale privind competentele de soluționare a cauzelor penale de către polițiștii din structurile de ordine publică.

De asemenea am întâmpinat nenumărate situații abuzive, în care polițiștii structurilor de ordine publică au fost controlați în teren de către șefi sau alți ofițeri aflați în timpul liber, în civil, cu mașini personale, doar cu scopul șicanării și a intimidării, care si așa se confruntă cu presiunea psihologică a singurei patrule din mediu rural, care nu are pe cine chema în sprijin dacă situația operativă o va impune. Multiple controale ale dispozitivelor de ordine publică s-au efectuat prin interpretarea abuzivă a dispozițiilor de linie, de către ofițeri sau șefi ai unor structuri suport, precum logistica, informatica, resurse umane, cabinet etc. care nu au avut atribuții pe linie de ordine publica niciodată și care cunosc legislația de specialitate la fel de mult precum o știu și polițiștii din stradă pe a lor. Cu atât mai mult cu cat structurile de ordine publica sunt  singurele structuri din Politia Romana în care orice șef, indiferent de structură, poate controla activitatea polițiștilor.

În prezent,  Direcția de Ordine Publica din cadrul IGPR, intenționează să aducă la zi aceasta concepție, să elimine neconcordanțele și prevederile interpretabile în sensul eliminării abuzurilor la care polițiștii de ordine publică au fost supuși.  Pentru a ne asigura de abordarea tuturor problemelor cu care v-ați confruntat, în scopul asigurării unui nivel de reglementare cât mai eficient pentru aceste situații, vă rugăm să ne trimiteți propunerile voastre pe adresa de email a sindicatului sindicateuropol@gmail.com pentru a fi centralizate, adaptate și trimise reprezentaților Direcției de Ordine Publica din cadrul IGPR spre analiza.

CITEȘTE AICI Conceptie Ordine Publică (proiect)

CITEȘTE AICI Anexă Conceptie Ordine Publică (proiect)

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Noua concepție de ordine publică. Vezi proiectul în premieră

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută