Norma de hrană cât o legătură de pătrunjel. De ce nu o mărește MAI

Încă de la începutul anului când șefii structurilor financiare  din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională s-au întâlnit pentru a dezbate actualizarea normei de hrană, Ministerul Afacerilor Interne s-a opus vehement și a invocat lipsa bugetului și implicit refuzul de a acorda diferența de 2 lei rezultată în urma actualizării, cu toate că reprezentanții celorlalte structuri au încercat să-i convingă pe cei din MAI despre faptul că prevederile existente, respectiv art. 10 alin. 2 din OUG 90/2017 permit plata mărită a normei de hrană în condițiile în care aceasta a fost actualizată în luna decembrie și implicit plata pentru 2019 se poate face la acest nivel.

Chiar dacă celelalte structuri MApN,SRI, SIE au actualizat deja cu data de 01.01.2019 valoarea normei de hrană, MAI-ul se cramponează de punctul de vedere din partea Ministerului Finanțelor Publice, care a oferit deja Ministerului Justiției un răspuns privitor la modalitatea de actualizare a normei de hrană.

Citește aici răspunsul MFP privind actualizarea normei de hrană

În concret, MFP lasă la latitudinea ordonatorilor de credit care au responsabilitatea să interpreteze și să aplice prevederile legale în vigoare în cadrul instituției  publice în care îndeplinește această funcție, respectiv să stabilească salariile, astfel încât să se încadreze în sumele aprobate cu această destinație în bugetul propriu. Mai mult de atât, îndeamnă Ministerul Justiției  să verifice legalitatea  Ordinului   MApN nr.97/05.06.2018 prin care instituția a actualizat norma de hrană.

MAI a stabilit ca este de preferat clarificarea situatiei printr-o ordonanță de urgență, pentru a se evita probleme ulterioare. Astfel că s-a încercat introducerea unei prevederi în  recenta  Ordonanță de Urgență 19/29.03.2019 prin care a fost modificata OUG 114/2018 (salarizarea în 2019). Însă modificarea nu s-a făcut, urmând foarte probabil ca situatia să se regleze prin legea de aprobare a OUG 19/2019:

Așa că polițiștii mai au de asteptat, însă trebuie precizat că drepturile trebuie acordate retroactiv dacă se va reuși această  modificare. Teoretic, nu există optiunea ca în structura de apărare sa existe doua tipuri de norme de hrana, iar MApN putin probabil să retraga ordinul si sumele plătite. În lipsa unui text de lege clar, MAI nu va actualiza norma.  Dacă vom fi nevoiți să protestam pentru 2 lei, asta vom face: “ieșim în stradă pentru o legatură de pătrunjel” .

Organizația noastră a cerut Ministerului Afacerilor Interne încă de anul trecut actualizarea normei de hrană și vom întreprinde  în continuare toate demersurile necesare pentru ca acest drept cuvenit polițiștilor să fie acordat.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Norma de hrană cât o legătură de pătrunjel. De ce nu o mărește MAI

Distribuie

5 răspunsuri

 1. Ce bătaie de joc! Oare nu ar vrea alte ministere, ai căror salariați au venituri mult mai consistente, în speță Min. Justiției (și Min Public) să plătească în locul MAI -ului, adică a armei Poliție, expertizele financiar-contabile, rapoartele de necropsiere, alte expertize și ciubucuri ptr bună înfăptuire a actului de justiție, adică soluționarea dosarelor penale, în care peste 90% lucrează organele de cercetare penală a poliției judiciare, ptr că MAI ul să aibă fonduri ptr plata normei de hrană???

 2. Cum naiba sa nu aiba guvernul bani? Se acorda norma de hrana altor categorii care nu au avut niciodata si se refuza politistilor.

 3. Sunteti penibili nu luptati pt discriminarea privind conversia chiriei in rata pt cei care indeplineau conditiile dar sunteti gata sa iesiti in strada pt doi lei
  Asta e marea problema, suntem reprezentati de oameni mici cu o gandire absolut limitata

 4. De ce nu mărește Carmen Dan norma de hrană?
  Pentru că nu îi pasă!
  Ea are venituri lunare nete de peste 30.000 lei, așa că nu știe cum este să își pună viața în pericol pentru 3.000 lei net/lună.
  Pur și simplu nu îi interesează pe cei din PSD de polițiști. Cei care încalcă legea nu iubesc polițiștii.

 5. Se pare că legea aflată în procedură de urgență înca nu s-a soluționat, dar norma de hrană a deținuților a crescut cu ocazia rectificării bugetare de astăzi. Așteptăm implicarea sindicatelor care pare-se că au uitat de lupta pentru acest drept călcat în picioare pentru polițiști și penitenciare!!!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.