Norma de echipare a polițiștilor pe masa MAI

Mâine, începând cu ora 10:00 la sediul MAI va avea loc o ședință de dialog social ce va avea ca principală temă Proiectul ordinului ministrului afacerilor interne pentru modificarea Anexei nr. 2 la Ordinul ministrului Afacerilor Interne nr. 183/2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor.

După cum intuiți este vorba despre o modificare legată de prorogarea termenului de sistare a plății normei lunare de echipare a polițiștilor pentru încă 3 luni, respectiv luna septembrie a anului 2022, în contextul în care până la acest moment MAI-ul, din diverse motive, ne-a condus în situația în care nu vom vedea noua uniformă, nici sumele aferente acestei norme, dar nici un stoc corespunzător de echipament în magaziile unităților teritoriale de poliție din țară.

Reamintim că în urma demersurilor efectuate, precum și din cauza situației în care actuala coaliție de guvernare a generat neaplicarea în integralitatea a Legii salarizării în ceea ce ne privește, pentru moment am reușit să determinăm conducerea MAI să achieseze la propunerea de prorogarea a sistării plății lunare a normei de echipare pentru încă 3 luni.

Iar dacă veți consulta referatul de aprobare a proiectului de ordin de ministru, veți constata faptul că inițiatorii invocă „existența contextului economic mondial determinat de pandemia de Covid-19 ca fiind cauza care a generat întârzieri semnificative în furnizarea materiilor prime și a materialelor necesare confecționării articolelor de echipament din compunerea uniformei de reprezentare și ceremonialuri, respectiv de serviciu a polițiștilor”, concluzionând că acest lucru a condus la decalări ale termenelor estimate pentru achiziționarea produselor.

Însă acest aspect nu poate fi interpretat decât ca fiind de-a dreptul irelevant, având în vedere faptul că nici măcar nu au fost elaborate caietele de sarcini și nici licitații nu s-au realizat, pentru ca astfel de dificultăți întâmpinate să poată fi invocate.

În aceste condiții, organizația noastră va propune conducerii Ministerului Afacerilor Interne ca abia după punerea la dispoziție a unui eșantion din „Noua Uniformă” să fie centralizate comenzile din partea polițiștilor și ulterior sa aibă loc reținerea normei de echipament după ce se pune la dispoziție noile elemente de Uniformă.

Totodată, precizăm că prin raportare  la faptul că MAI a ajuns să dea cu o mână, respectiv un sfert din cele două tranșe restante (aprox. 150 lei) și ia cu două prin dorința de sistare a normei financiară de echipare (aprox. 250 lei), pentru care suntem nevoiți să solicităm termene de prorogarea, ne vom concentra pe organizarea acțiunilor de protest sub toate formele pe care le vor decide polițiștii.

Așteptăm sugestiile și propunerile voastre cu privire la acest proiect de act normativ pe adresa de e-mail sindicateuropol@gmail.com.

DESCARCĂ AICI PROIECTUL DE MODIFICARE A OMAI 183/2021!

DESCARCĂ AICI REFERATUL DE APROBARE!

DESCARCĂ AICI TABELUL COMPARATIV!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Norma de echipare a polițiștilor pe masa MAI

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Daca MAI hotărăște să schimbe „salopeta” atunci ar trebui sa o facă gratuit. Banii astia politistul ii primeste sa o întrețină sau să înlocuiască piesele uzate, de altfel pretenții sa fie uniforma curată și aranjată sunt.
    Posibil sa se trezeasca MAI cu „rufe” aduse la spălat!

  2. Pichetarea sediilor partidelor PNL si PSD o data pe săptămâna in fiecare județ unde avem filiala, la centru si nu numai!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.