Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea HG nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.

Așa cum este prevăzut în actul normativ adoptat, acesta va produce efect în 45 de zile de la publicare în Monitorul Oficial, respectiv data de 12.07.2024, astfel că pe vechea prevedere mai pot fi depuse rapoarte de decontare inclusiv pentru drepturile aferente lunii iulie, perioada 01.07-11.07.2024  În perioada imediat următoare, structurile inspectoratelor de poliție vor veni cu precizări suplimentare pentru a stabili modalitatea prin care beneficiarii dreptului la transport vor trebui să se conformeze noilor modificări .

Vezi aici care sunt principalele modificări:

Iată care sunt principalele modificări aduse actului normativ:

  1. Se redefinește ”deplasarea în interes de serviciu” -deplasarea personalului în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu sau pentru activităţi în legătură cu serviciul, precum convocări, conferinţe, cursuri, misiuni de instrucţie, trageri şi aplicaţii, în tabere, în poligoane şi altele asemenea sau ca urmare a schimbării condiţiilor şi/sau locului de muncă, potrivit statutelor profesionale ale fiecărei categorii de personal.
  2. Se vor modifică distanțele kilometrice și a procentelor față de care se calculează sumele forfetare și în același timp se pun în concordanță cu prevederile HG  nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor.
  3. Nu se mai acordă decontul pentru deplasarea săptămânală/bilunară de la reședință la locul de muncă, ci doar de la domiciliu;
  4. Art. 9 , alin. 1 , lit. i și j se vor modifica și vor avea următorul cuprins:                                                                        i) i) la deplasarea săptămânală de la domiciliu la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu , pe o distanță cuprinsă între 71 și 300 km, pentru personalul militar și polițiștii  mutați în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu și care locuiesc împreună cu membrii de familie* în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului.                                                                           j) la deplasarea bilunară de la domiciliu la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu , pe o distanță mai mare de 301 km, pentru personalul militar și polițiștii  mutați în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu și care locuiesc împreună cu membrii de familie* în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului.

*membrii de familie = soțul/soția, copiii minori și cei majori, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și părinții aflați în întreținerea legală a acestuia.

5. Nu vor putea beneficia de transportul zilnic (art.9, alin. 1 lit h ) la și de la locul de muncă polițiștii care:

a) beneficiază, ei sau soții/soțiile acestora, de compensaţie lunară pentru chirie, locuinţă de serviciu, de intervenţie ori din fondul locativ de stat cu plata subvenţionată a chiriei sau cazare în unități de cazare aparținând instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională;
b) dețin, ei sau soții/soțiile acestora, locuință proprietate personală în localitatea în care au fost mutați în interes de serviciu, numiți în prima funcție, transferați, chemați/rechemați în activitate, detașați și/sau împuterniciți ori puși la dispoziție;
c) au domiciliul sau reședința în localitatea unde se află locul de muncă;
d) la data mutării în interes de serviciu, numirii în prima funcție, transferării, chemării/rechemării în activitate, detașării și/sau împuternicirii ori punerii la dispoziție au stabilite domiciliul sau reședința în localitatea în care au locul de muncă, iar ulterior își stabilesc domiciliul ori reședința în altă localitate;
e) au înstrăinat, cu intenţia vădită de a beneficia de acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare, o locuință proprietate personală ori a soților/soțiilor acestora, în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, după data mutării în interes de serviciu, numirii în prima funcție, transferării, chemării/rechemării în activitate, detașării și/sau împuternicirii ori punerii la dispoziție, cu excepția celor care au deținut locuințe proprietate personală, iar ulterior, în baza unor titluri executoriisau prin partaj convențional/judiciar, au pierdut beneficiul folosinței acestor locuințe.”
6.    Nu  vor putea  beneficia de decontarea transportului pentru deplasarea zilnică, săptămânală sau bilunară,  polițiștii care beneficiază, ei sau soții/soțiile acestora, de compensația lunară pentru chirie pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

7. Polițiștii care beneficiază de compensația de chirie (pentru o locuință închiriată), vor putea beneficia în continuare de decontarea transportului pentru deplasarea săptămânală sau bilunară.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Noile condiții privind decontarea transportului au fost publicate

Distribuie

21 de răspunsuri

  1. asteriscul cu „prin membrii de familie se înțelege…” nu e prevăzut în H.G.
    De unde au apărut precizările astea?

  2. Adică eu fiind necăsătorit, cu domiciliul la Mureș și lucrând la București, nu mai beneficiez de transport bilunar? Părinții nu se mai consideră familie așa-i ?

    1. Din păcate da. Decât dacă îi iei în întreținere. Nu cred că cineva ar vrea să ajungă în situația asta… Aia e. Ne-au tras-o.

  3. După modificarea legii personalul contractual beneficiază de deconectarea cheltuielilor de transport???

  4. NU este discriminare intre cei care primesc bani pentru plata ratei bancare si cei care primesc bani de chirie? De ce unii primesc si ceilalti nu? Suma platita este aceeasi grad si vechime echivalenta.

    1. dacă eu sunt în misiune și am o distanță de 105 km de locuință mai pot beneficia de decontare a transportului zilnic?
      eu aveam de acasă până la unitate 67 de km
      mulțumesc.

  5. Eu mă încadrez între 31-40km adică 36% din ? Care este minimul pe economie brut pe țară cu care se calculează ? Până acum se calcula cu 2550 lei minimul acum cum cat se va lua în calcul ?

  6. Personalul civil contractual beneficiaza daca este detasat sau transferat in alta localitate decat cea de domiciliu sau resedinta.

  7. Buna ziua!Am urmatoarea speta in 2018 m-am mutat la cerere la Detasamentul X pe functia de servant iar in anul 2023 am dat examen pentru functia de sef de tura si am fost numit in functie ca urmare a promovari examenului,oare as putea beneficia de transport la locul de munca avand in vedere ca nu mi am schimbat subunitatea doar functia?

  8. bună ziua,Eu am avut domiciliul în localitatea cu Unitatea militara iar acum 1 an mi-am schimbat domiciliul în alta localitate unde stau cu soția și copilul,acum 2 luni mi-a aprobat raportul de naveta zilnica iar acum am fost anunțat ca nu se m-ai aproba! nu m-ai înțeleg nimic ma poate ajuta. ineva?. mulțumesc

  9. deci daca eu am domiciliul in localitatea 1 (sub 70km), unde am casa si beneficiez de chirie pentru plata ratei, nu pot primi bani de transport
    Daca colegul primeste bani de chirie pentru ca sta in aceasi localitate 1 (ilegale, in sensul dimiciliului si al resedintei) el prineste bani daca merge la domiciliul aclat in localitatea 2 (sa zicem 150km).
    amandoi primim bani de chirie, dar eu nu am dreptul. mai mult, el incalca si legea privind stabilirea domiciliului si al resedintei… asta inseamna romania si conducatorii corupti

  10. În atenția tuturor celor interesați, în special a liderilor de sindicat:
    Numiți actul normativ care prevede că angajarea, numirea în prima funcție sau mutarea în cadrul structurilor ministerului de interne este condiționată de domiciliu sau reședință?
    Cu alte cuvinte unde este prevăzut faptul că, dacă vrei să te angajeze sau să te muți în cadrul structurilor ești OBLIGAT legal să ai domiciliul sau reședința în localitatea unde îți desfășori serviciul?
    Cerințele actului normativ care modifică condițiile de acordate a drepturilor de transport, condiționează acordarea acestora de domiciliu ori reședință, ceea ce este ilegal, întrucât stabilirea domiciliului nu poate fi condiționată de nimeni fiind o consecință firească a dreptului la liberă circulație.
    Pe cale de consecință, condițiile de acordare a drepturilor de transport trebuie să țină cont de locul de muncă sau de schimbarea acesteia, voluntară sau în interes de serviciu, și nu de schimbarea domiciliului sau reședinței, indiferent daca aceasta a avut loc prin înstrăinare de bunuri imobile.
    Prevederea care spune că dacă ai avut proprietate personală în localitatea unde lucrezi și ulterior ai vândut-o și ți-ai schimbat domiciliul este ilegală, deoarece atâta vreme cât ministerul angajator nu dispune de spatii locative pentru asigurarea de locuințe de serviciu, nu poate pune condiți pe libertatea de de mișcare a omului.
    Pot pune condiții la alegerea sau schimbarea locului de muncă, pentru că numai tu ești cel care poți decide dacă ești dispus să lucrezi într-un loc, având domiciliul în alt loc și, pe cale de consecință, nu poți cere drepturi când tu îți alegi locul de muncă.
    În cazul domiciliului, nimeni nu are dreptul legal să îl aleagă în locul tău sau să te determine să îl alegi în interesul lor.
    Toate prevederile hotărârii de guvern (literele H, I și J) spun că beneficiază de drepturile respective POLIȚIȘTII MUTAȚI ÎN INTERES DE SERVICIU.
    Prevederea de la Art 9 alin 5 lit d), care spune că la data mutării în interes de serviciu, numirii în prima funcție, transferării, chemării/rechemării în activitate, detașării și/sau împuternicirii ori punerii la dispoziție au stabilite domiciliul sau reședința în localitatea în care au locul de muncă, iar ulterior își stabilesc domiciliul ori reședința în altă localitate, nu mai beneficiază de drepturi de transport este ilegală
    La fel, prevederile de la lit. e) încalcă dreptul de proprietate (dezmembramamtul dispoziției) asupra bunurilor, prin îngrădirea dreptului de a dispune după cum dorești de bunurile aflate în proprietate.
    În continuare se merge pe principiul: cine nu dă în judecată, nu câștigă.

  11. În continuarea comentariului pe marginea modificărilor aduse HG 1198/2022 de HG 538/2024, în aplicarea normelor metodologice trebuie să se țină cont de principiul neretroactivității legii, în sensul că prevederile HH 238/2024 nu pot produce efecte juridice decât pentru viitor, respectiv de la data intrării în vigoare a actului normativ.
    Cu alte cuvinte, prevederile actului normativ nu pot „sancționa” acte și fapte (stabilirea domiciliului/reședinței, ori vânzarea de bunuri imobile proprietate personală) produse anterior intrării în vigoare a hotărârii de guvern.

  12. Sunt curios cum vor decide comisiile de analiză asupra solicitărilor unor colegi polițiști, care la au fost numiți în prima funcție sau mutați în interes de serviciu, să zicem, prin anul 2012, având la acel moment domiciliul în aceeași localitate cu locul de muncă, iar, ulterior, să zicem prin anul 2021, își cumpără oamenii o casă în afara localității unde se află locul de muncă și își stabulesc și domiciliul la adresa unde au imobilul nou, iar, ulterior, să zicem, în anul 2022, vând locuință veche proprietate personală pe care o aveau în localitatea unde se află locul de muncă ?
    Spuneți și voi, dacă în situația descrisă mai sus, vi se par legale dispozițiile art.9 punctul 5 lit. d) și e), așa cum au fost modificate de HG 538/2024?

  13. in 2012 cand m-am mutat la Argeș pe raport a scris la cerere..e corect sa nu primesc doar ca s-au legat de acest aspect..desi fac naveta 60km de la domicilu la unitate..adica nu ma duc ca ma plictisesc acasa, merg in interes de serviciu..si imi fac serviciul ca si ceilalti colegi..ce se poate face?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.