La data de 25.07.2022 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 744, Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Conform noilor modificări constatăm că prevedere anterioară de al art. 2 pct. 14 din Legea nr. 61/1991 (scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum și dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunțurilor și afișelor legal expuse în locuri anume destinate) a fost transpusă de legiuitor în două noi contravenții, după cum urmează:

Art. 2 pct. 14

imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, prin orice mijloace, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, precum și deteriorarea prin orice mijloc a acestora; faptă care la acest moment se sancționează cu amendă cuprinsă între 3000 și 6000 lei.

Art. 2 pct. 141

dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunțurilor și afișelor legal amplasate în locuri anume destinate; faptă care la acest moment se sancționează cu amendă cuprinsă între 100 și 500 lei.

Elementul de noutate este reprezentat de faptul că pentru contravenția prevăzută de art. 2 pct. 14 din Legea nr. 61/1991 se dispune sancțiunea complementară a obligării înlăturării de către contravenient a înscrierilor, însemnelor sau desenelor, cu redarea stării inițiale a bunului scris, pictat, desenat sau deteriorat ori cu refacerea acestuia, după caz, aceasta executându-se de către persoana sancționată  în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie.

De asemenea, este de reținut faptul că sunt supuse confiscării bunurile care au servit la săvârșirea contravenției de scriere sau desenare ori degradare a pereților clădirilor, gardurilor sau obiectelor de folosință comună aflate în locuri publice sunt supuse confiscării, iar în situația în care contravenientul nu își îndeplinește obligația de redare a stării inițiale a bunului vandalizat, autoritatea administrației publice locale pe a cărei rază teritorială s-a săvârșit fapta poate să reabiliteze din fonduri proprii bunurile afectate, având dreptul la acțiune în regres împotriva persoanei sancționate contravențional.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Noi sancțiuni pentru ”arta” urbană

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.