Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 556/2006 privind stabilirea datei de la care se eliberează pașapoarte simple temporare, precum și a formei și conținutului acestora, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 557/2006 privind stabilirea datei de la care se pun în circulație pașapoartele electronice, precum și a formei și conținutului acestora ca urmare a necesității creșterii nivelului de securitate al documentelor de călătorie, în acord cu cerințele instrumentelor juridice internaționale și europene.
Pașaportul simplu temporar românesc, care nu cuprinde date biometrice, eliberat de serviciile publice comunitare de pașapoarte, reprezintă un document de călătorie performant din punctul de vedere al nivelului de securitate, dar cu toate acestea, actualizarea și îmbunătățirea nivelului de securitate al pașapoartelor simple temporare a reprezentat și reprezintă un pas important, în sensul utilizării unor noi elemente, raportat la evoluțiile tehnice, care să facă documentul de călătorie mai sigur.
Astfel, este oportună integrarea în pașapoartele simple temporare sus-menționate a unui element criptografic, semnat digital, sub forma unui cod QR, verificabil prin citire optică, întrucât acest tip de pașaport, nefiind un document electronic, nu beneficiază de protecția suplimentară pe care o oferă suportul de stocare de înaltă securitate în cazul pașaportului simplu electronic.
Elementele fizice de securitate sunt susceptibile a fi manipulate mai ușor, spre deosebire de datele stocate electronic (în cod QR), întrucât acestea din urmă sunt protejate prin semnarea digitală de către autoritatea emitentă, iar acest mecanism asigură autenticitatea și integritatea datelor înscrise în pașaportul simplu temporar, prin utilizarea infrastructurii de chei publice și a certificatelor digitale folosite în procesul de emitere a pașapoartelor simple electronice, conferind datelor semnate, din pașaportul simplu temporar, gradul de securitate și nivelul de încredere demonstrate, până în prezent, de pașapoartele simple electronice.
Proiectul de hotărâre de uvern vizează:
- reglementarea integrării în pașapoartele simple temporare eliberate de serviciile publice comunitare de pașapoarte, de la data asigurării condițiilor tehnice necesare, dar nu mai târziu de data de 1 iulie 2025, a unui element criptografic, semnat digital, sub forma unui cod QR, verificabil prin citire optică;
- stabilirea sensului unor termeni și expresii specifici/specifice domeniului, prin definirea acestora: pașaport temporar, pașaport electronic, date biografice, zonă de citire optică (MRZ), date biometrice;
- corelarea terminologiei tehnice uzitate, în anexele dedicate din cuprinsul Hotărârii Guvernului nr. 556/2006 și al Hotărârii Guvernului nr. 557/2006, pentru descrierea formei și conținutului pașapoartelor simple temporare și ale pașapoartelor simple electronice eliberate de serviciile publice comunitare de pașapoarte, cu terminologia specifică din cuprinsul instrumentelor juridice internaționale și europene de referință: Documentul Organizației Aviației Civile Internaționale 9303 – Documente de călătorie citibile optic, Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului, Registru public online al documentelor autentice de identitate și de călătorie (PRADO).
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL