Având în vedere obligativitatea punerii în aplicare a Hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-491/21, pentru a dovedi stabilirea domiciliului în afara țării, cererea de eliberare a actului de identitate trebuie să fie însoțită de documente justificative, în aceleași condiții precum cetățenii care locuiesc pe teritoriul României.
Astfel, resortisanților unui stat membru care și-au exercitat dreptul la liberă circulație și ședere în alt stat membru, nu li se poate refuza eliberarea unei cărți de identitate cu valoare de document de călătorie în interiorul Uniunii Europene pentru singurul motiv că și-au stabilit domiciliul pe teritoriul acestui alt stat membru, spune hotărârea instanței europene.
Ministerul Afacerilor Interne a pus in transparență decizională proiectul ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul evidenței persoanelor și al stării civile, care vizează în principiu următoarele aspecte:
- 1. Intervenția normativă asupra Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005, astfel: modificarea art. 14 alin. 3 și 5 , art. 17 alin. 2 lit. h), art. 28 alin. 1 și introducerea unui nou articol, art. 281 , în vederea creării mecanismului necesar pentru eliberarea unui act de identitate cu valoare de document de călătorie cetățenilor români care nu au domiciliul în România. Soluția normativă propusă este eliberarea cărții electronice de identitate fără menționarea domiciliului, deoarece aceasta reprezintă actul de identitate care poate fi utilizat pentru exercitarea dreptului la libera circulație pe teritoriul Uniunii Europene și care îndeplinește exigențele Regulamentului (UE) 2019/1157 .
- Pentru cetățenii care fac dovada că locuința principală este în alt stat decât în România, câmpul referitor la domiciliul persoanei nu se va regăsi tipărit pe cartea electronică identitate, fiind necesară deținerea unui cont în Platforma HUB de servicii de la nivelul MAI care să suplinească lipsa acestui element de identificare și comunicare. De asemenea, este necesară clarificarea dispozițiilor art. 14 alin.(3) privind mecanismul de obținere a actului de identitate în cazul cetățenilor români aflați în străinătate.
- abrogarea dispozițiilor prevăzute la art. 14 alin. 7deoarece acestea nu se mai justifică în contextul eliberării unei cărți electronice de identitate, independent de existența unei adrese de domiciliu în România;
- modificarea art. 17. alin 5 și 52 și introducerea unui nou alineat, alin. 53 . Punerea în circulație a cărții electronice de identitate la nivel național trebuie să se realizeze, în termen de urgență, cu luarea în considerare a noii versiuni proiectate în cadrul Proiectului Pilot de la nivelul județului
Cluj, care nu va mai avea tipărită informația privind domiciliul, astfel cum stabilesc dispozițiile art. 17 alin. 52 din Ordonanța de urgență; - completarea art. 2, pentru stabilirea certă a sistemului informatic în cadrul căruia vor fi înregistrate actele de stare civilă, începând cu data de 31 martie 2025
- Reglementarea la articolul III din proiect a modalității de creare a contului în Platforma HUB pentru cetățenii români care solicită carte electronică fără domiciliu în România. Astfel, pentru cetățenii români în cauză, obligația de a deține un cont validat, prevăzută la art.281 alin.2 din proiect, se aplică de la data stabilită prin ordinul ministrului afacerilor interne prevăzut la art. III alin. 2 din proiect. Până la data respectivă, la momentul prezentării pentru depunerea cererii, cetățeanul român furnizează o adresă de poștă electronică un număr de telefon personale, în vederea creării și validării ulterioare a contului.
- Introducerea unei norme tranzitorii pentru stabilirea regimului cererilor aflate în curs de soluționare până la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ.
CITEȘTE INTEGRAL PROIECTUL DE ORDONANTA
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL