Noi criterii pentru admiterea în școlile de poliție

Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului MAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne în vederea eficientizării procedurilor de recrutare și selecție a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ,  reevaluarea profilului candidaților, cât  creșterea nivelului de pregătire al acestora.

În fapt, modificările aduse au în vederere evaluarea probei scrise la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ postliceal, în sensul introducerii și a altor domenii de evaluare, precum legislație specifică instituției și  instituțiilor politice ale statului, educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, exerciții privind deprinderea raționamentului logic.

În ceea ce privește  evaluarea performanțelor fizice, modalitatea de punctare va reevaluată, aceasta urmând să fie apreciată cu note care vor fi luate în calcul la stabilirea notei finale de admitere. Criteriile specifice de recrutare pentru școlile de poliție au fost completate cu cel privind deţinerea sau obţinerea până la absolvire a permisului de conducere categoria B de către candidații pe locurile repartizate Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române și Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

În același timp, proiectul de  modificare a actului normativ conține noi prevederi astfel:

 • procedura de întocmire a anexelor la fişa postului- se va stabili faptul că întocmirea anexelor la fișa postului se realizează fără parcurgerea procedurii de analiză în cadrul comisiei de analiză;
 • se vor stabili noi atribuţii pentru compartimentele de resurse umane/persoanele cu sarcini de recrutare, în acord cu procedurile aplicate în perioada stării de urgență/alertă;
 • vor fi introduse  noi rubrici în fișa matricolă în care vor fi completate datele și informațiile referitoare la situația disciplinară a polițistului/cadrului militar;
 • vor fi stabilite atribuții în ceea ce privește depunerea de către candidați a documentelor în dosarul de recrutare, obligația înregistrării acestora la depunere, precum și a confirmării primirii documentelor transmise de candidat pe e-mail.

Proiectul de ordin va conține și  norme tranzitorii:

 • în ceea ce privește proba scrisă administrată la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ postliceal, normele nou introduse nu se aplică în sesiunile de admitere organizate în anul 2021;
 • în ceea ce privește procedura de notare a probei de evaluare a performanțelor fizice, aceasta nu se aplică candidaților la concursul de admitere la programul de studii universitare de licență organizat la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, în anul universitar 2021/2022.

Ordinul MAI nr. 140/2016, în forma actuală, conține o multitudine de prevederi care au creat o serie de probleme, cele mai frecevente fiind cele referitoare la modul de organizare si desfăsurare a concursurilor pentru trecerea in corpul ofiterilor. Pentru a vă susține principalele nemultumiri pe care le aveți fata de prevederile actuale ale actului normativ, așteptăm sugestiile și propunerile voastre la adresa de email sindicateuropol@gmail.com.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE ORDIN DE MINISTRU

VEZI AICI TABELUL COMPARATIV CU MODIFICARILE ADUSE

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Noi criterii pentru admiterea în școlile de poliție

Distribuie

18 răspunsuri

 1. La condițiile de admitere ar trebui specificat că, participanții pot avea cetatenia romana sau dubla cetatenie (romana și a unui stat membru al U.E), deoarece foarte mulți posibili candidați romani, sunt școliți în state U.E și se află în situația specificată .
  Iar la proba scrisă sa fie simplificată bibliografia generala privind atribuțiile unor instituții sau cunostiinte despre viitoarea profesie. Sa zicem: cunostiinte despre ce fapte constituie o infractiune, sau contraventie, sancțiunea complementară (ceva restrans și la obiect.
  Menționez ca am fost cms sef de politie, locuiesc într-un stat UE și iubesc profesia de polițist, iar admiterea aici este destul de simplă față de a noastră. Politia are foarte multe cadre cu cetatenie multiplă și felurite, inclusiv cetățeni din state non U.E.

  1. Exista o Hotărâre a CJUE care a statuat ca este discriminatorie stabilirea unei condiții de înălțime.

   1. Și ce face frate un sfrijit de 1,60 pe lângă un malac de 2 metri, care mai trage și de fiare și mai e și interlop? Sa fim serioși, sunteți cu sistemul la pământ privind selecția candidaților.

    1. As vrea sa vad un malac de 2 metri, care merge la sala si e interlop?!!… fugind prin parcari sau strecurandu se in locuri inguste. Am doi baieti de 2 metri, adica 1, 95 si totusi nu inteleg ce aveti cu fetele sau baietii mici de statura.
     I am vazut la antrenamente si de multe ori intrec malacii. Nu toti, dar sunt multi, foarte hotarati si ambitiosi.Si la invatatura nu le intrece nimeni pe fete, asa ca ne trebuie politisti destepti si ageri nu numai malaci , cu burti umblatoare.
     Selectia candidatilor trebuie sa asigure un echilibru real intre minte si corp si nu trebuie inteleasa si adaptata ca dupa vizionarea filmelor politiste.

 2. Sunt politist cu 26 ani vechime in sistem si pe parcursul exercitarii profesiei am observat un mare neajuns in procesul de selectie al candidatilor pentru scolile de politie ori accederea in sistem si anume lipsa interviului pe timpul probelor de concurs! O prevedere extrem de necesara care ar face sa nu ne mai trezim in strada cu tot felul de balbaiti, inhibati carora nu li se observa neajunsul la celelalte probe! Sa nu uitam ca toate celelalte institutii din sistemul de aparare si ordine publica au aceasta reglementare, inclusiv cei de la penitenciare!

 3. “Exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, exerciții privind deprinderea raționamentului logic” se modifica și susținerea evaluării psihologice?

 4. Este bine sa faceti schimbari la admitere..dar sa luati in calcul si faptul ca marea majoritate din cei care se prezinta la examele de admitere pt MAI..vin de pe bancile liceelor..deci asigurati va ca au de unde invata ce le cereti,multumesc!

 5. Jandarm, cu scoala militara in Romania acum politist intr-un stat UE. Cred ca criteriile de admitere sunt invechite si trebuiesc schimabate. Din cate stiu niciun stat membru UE cere ca criteriu de admitere, in scolile de politie/jandarmerie o limba straina. Testele are trebuia sa testeze procesul de decizie, lucrul in echipa, capacitatea de a retine si sintetiza informatii si alte aptitudini care tin de muca de politist/jandarm. Ma intreb de ce un politist/jandarm trebuie testat la limba Romana, daca este limba materna???. Socant.
  Cand am dat eu examen de admitere la jandarmi se cerea istoria, da am scris bine istoria. Nu m-a interesat, nu ma intereseaza si mai ales nu o sa ma intereseze vreodata istoria. Stiu sigur ca stiind ceva istorie nu te face un poilitist/jandrm bun. Ceea ce te face e felul cum vorbesti, cum te comporti, cum gandesti, si multe alte calitati.Imi aduc aminte ce spunea un maior de la Dragasani:” Daca ati venit aici sa va faceti jandarmi pentru bani, puteti sa plecati acasa ca din meseria asta nu o sa te bucure cu bani, pentru nu sunt multi”. Dupa multi ani am inteles ce vroia sa spuna.
  Mult succes canditatilor. Meseria de poilitist/jandarm este o vocatie.

 6. Buna ziua
  Toate aceste noi reglementari putem spune ca sunt chiar pertinente. Vrei sa ai o cariera in acest domeniu? Foarte bine, invata! Demonstreaza ca meriti, tine doar de tine!
  Insa, personal sunt de parere ca trebuie lucrat putin si la acea sectiune de “conditii specifice”. Aici ma refer la partea cu “fara tatuaje vizibile in tinuta de vara”. Sunt de parere ca e putin superficial, nu credeti? Abilitatile si capacitatile unui om nu stau in niste tatuaje. Corect ar fi sa aiba si persoanele cu tatuaje sansa de a fi admisi in cadrul unitatilor de invatamant din M.A.I. Mai ales ca exista anumite structuri unde se cauta persoane cu un aspect fizic…diferit. Eventual sa fie o conditie clar delimitata: persoanele cu tatuaje pot candida doar pe locurile x si y. E doar o parere…Multumesc

 7. Modificările aduse la proba de evaluare fizică sunt bine venite, dar ce ne facem cu fenomenul o oră de educație fizică max două pe săptămână din orarul școlar național. În calitate de profesor antrenor vă rog să analizați timpii stabiliți deoarece pt a realiza cerințele traseului utilitar aplicativ trebuie sa fii practicant a unui sport de performanță mai puțin balet sau dans sportiv. Eu sunt adeptul omul potrivit la locul potrivit dar ce ne facem cu programele de pregătire fizica din cadrul școlilor de poliție unde nr de ore este limitat iar marea majoritate a cursurilor de pregătire se transformă în practică în cadrul ipj. Este timpul ca selecția să fie riguroasă ex. persoanele selectate să provină din rândul celor care au practicat și practică sporturi de contact judo, arte martiale combinate, rugby etc, la nivel de performanță, persoane echilibrate psihic și fizic. Cu astfel de oameni programele de pregătire specială nu vor începe de la zero iar rezultatele vor fi cele dorite,cadre bine pregătite care nu vor bate în retragere în fața unor indivizi certați cu legea proclamati interlopi. Am fost polițist nu unul f. bun dar nu am dat niciodată înapoi și întotdeauna am pus accent pe pregătirea fizică și cunoașterea legislației. Succes celor care vor să devină membri al sistemului integrat de ordine publică și siguranță națională.

 8. Bună ziua, știți oare in alte tari din UE discromatopsia mai este o Inaptitudine pt MAI? Menționez ca am candidat pt un post la incadrari directe în MAI,am fost admis la toate probele , iar la vizita medicala Inapt pt discromatopsie.Am depus contestație,la o clinica oftalmologica mi-au făcut o pereche de ochelari pt discromati și mi-au dat o recomandare ca vad în proporție de 95-100% testul Ishihara…Surpriza,la soluționarea contestației nu m-au lăsat cu acei ochelari.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută