Au trecut cei doi ani în care, conform termenelor prevăzute de lege, acordul cadru privind achiziționarea uniformei Poliției Române era valabil. Uitându-ne înapoi acum, la rece, putem face o analiză a tot ceea ce a însemnat această schimbare la față a Poliției Române prin prisma echipamentului îmbrăcat de orice polițist.

Ce s-a schimbat în bine? Tehnic, aproape toată uniforma. Avem un echipament nou, alte culori, altă croială, alt aspect. E de bine? Da și nu. Considerăm că în proporții sensibil egale, privind obiectiv la acest moment, noua uniformă aduce un plus de imagine și ,,se așează” altfel. Conferă o altă utilitate, aparent tactică, tuturor celor care o îmbrăcă… și cam atât.

Ce nu s-a schimbat? Sau mai bine zis ce a rămas la fel? Plecând de la materialele folosite care sunt unele de cea mai slabă calitate, continuând cu modul de croire a reperelor de echipament, modul de asamblare al acestora care este deplorabil și ajungând la produsul finit care arată bine doar în ambalajul în care este livrat, totul este sub orice critică.

Încă de la primele articole distribuite polițiștii au criticat drastic calitatea materialelor, însă doar pe la colțuri în cadrul unităților din care provin. Credeți că s-a întâmplat ceva? Absolut nimic. După care ,,urletele” de disperare s-au mutat în spațiul public și într-o oarecare măsură, șefii din IGPR au transmis să se schimbe articolele care au sucombat după primele purtări sau chiar după prima spălare. Problemele au fost cu miile, nu cu zecile, în toată țara. Și continuă să fie: pantaloni care se rup în zonele de tensiune, tricouri de pe care se dezlipesc accesoriile, geci și bluze din care ies ațele ș.a.m.d.

În plus, a părut faptul că IGPR-ul a uitat că are polițiști, atât femei, cât și bărbați, înalți. Nu mică ne-a fost mirarea să vedem colegi în stradă cu pantaloni la nivelul gleznei sau bluze ale căror mâneci lăsau, din start, ceasul la vedere sau abia intrau în pantaloni.

Care a fost rezolvarea? După ce IGPR și-a însușit „concluziile” rășinoase ale producătorului din care a rezultat că polițiștii nu ar ști cum să își spele uniformă și cum să o poarte,  directorul Direcției de Logistică a fost înaintat la gradul de chestor de poliție, probabil și cu ,,magna cum laude” aferente și împuternicit ca adjunct al inspectorului general al Poliției Române.

Ce s-a mai întâmplat? Unul dintre cei mai puternici promotori ai propagandei IGPR care se simțea în noua uniformă „precum un polițist american” și-a dat demisia din Poliția Română. Altceva? DNA a executat câteva percheziții la nivelul Direcției de Logistică în cadrul unui dosar despre care nici până acum nu se știe ce e cu el sau ce vizează.

Aceasta ar fi, foarte pe scurt, retrospectiva unei schimbări ce se anunța a fi eșuată din start. Și așa a fost. Ce urmează? Trei licitații mamut în valoare de 324.249.060 de lei, echivalentul a aproximativ 64,85 milioane euro, pentru asigurarea uniformei cadrelor IGPR în perioada 2025-2027.

Se va schimba ceva? Absolut nimic. Niciun polițist nu a fost întrebat cu privire la utilitate, niciun sondaj nu a fost realizat printre efectivele Poliției Române pentru ca ,,inginerii” să înțeleagă ce anume e bine și ce nu. Vom arunca iarăși zeci de milioane de euro pe niște articole de echipament care vor îndeplini mult prea puține cerințe ale polițiștilor.

Dar, cum știm că ne citesc toți factorii de conducere din cadrul Poliției Române, vă punem aici doar o mică parte din observațiile polițiștilor care chiar îmbrăcă această uniformă și care nu sunt „fake news-uri” așa cum răspândiți pe „surse”:

  • Măsurile să fie unitare pentru toate reperele. Puteți încerca, în anul 2024, să renunțați la măsurile vechi și să începeți să lucrați pe standardul internațional. Așa ar fi pentru toți mult mai ușor să știe ce articole sunt bune pentru ei;
  • Materialele folosite să fie cele bune, nu imitații ieftine aduse cu baloții din fabrici obscure chinezești sau turcești. Să știți că în China și Turcia se produc și lucruri de calitate premium, nu numai ciurucuri;
  • Încercați să înțelegeți faptul că pentru tricouri exista țesătură numită ,,CoolMax”. Încercați să o găsiți. Vedeți că o folosesc polonezii și slovacii în confecționarea de uniforme pentru poliție/armată (surpriză!);
  • Forțați producătorii să utilizeze „ripstop” adevărat, teflonat, nu imitații laminate deoarece nu interesează pe nimeni să fie lucios pe stradă, ci să poată fi ventilată pielea. De asemenea, faceți cumva să nu mai curgă ațele din echipament și să nu se mai descoasă instantaneu;

Salutăm introducerea după 20 de ani a taliei 00, pentru personalul mai înalt de 185 cm. Salutăm introducerea tricoului alb pentru efectivele de Poliției Rutieră, chiar dacă nu a fost distribuit peste tot, încă.

Ca de fiecare dată, vom urmări extrem de atenți toate aceste proceduri de achiziție. Nu de alta, dar la aproape 65 de milioane de euro, a doua oară, nu cred ca își mai permite nimeni să dea chix. Sau cine știe, poate dupa plata acestor sume se vor plăti comisioane „grase”, toate pe spatele polițiștilor care vor trebui să poarte materiale de proastă calitate plătite „premium”.

P.S. Ambele tipuri de uniformă purtate de către polițiștii români începând cu anul 2000 până la epoca „noii uniforme”, care erau confecționate de asemenea din materiale de slabă calitate, nu i-au pus pe polițiști vreodată să patruleze rupți în …. de la o simplă purtare.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Noi contracte de 65 mil. euro pentru uniformă de proastă calitate

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Aveti prea multe pretentii!!! Lucratorii de la Serviciul achizitii din IGPR care se ocupa de achizitia uniformei sunt incadrati direct, nu sunt specialisti in achizitii (s-au calificat la locul de munca) si nu au purtat in viata lor uniforma de politist. Si atunci cum sa faci o achizitie buna, de ce sa iti pese de cei care poarta uniforma.
    Lucratorii sunt incadrati direct, seful serviciului la fel, directorul adjunct, fostul director acum împuternicit adjunct al inspectorului general, toti incadrati direct in politie, fara sa poarte uniforma.

  2. 65 de milioane de euro?! Ar trebui să vă cumpere o super-uniformă de banii ăștia!
    Miroase a prostie, miroase a nepăsare față de banul public, miroase a corupție.
    DNA mai există, că DGA este degeaba?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.