Nicule (Bode) mai dă-le 100 lei!

Polițiștii au protestat din nou în capitală într-un număr mai mare decât la precedentul protest din 23 decembrie 2021 din fața Parlamentului. Este cel mai legitim protest din istoria Ministerului Afacerilor Interne. Și asta pentru că polițiștii, care în fiecare zi aplică legea, au ajuns victime ale nerespectării ei. Practic, noi suntem nevoiți să „cerșim” firescul care ar trebui să existe într-un stat de drept, respectiv respectarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Pentru publicul larg care citește aceste rânduri, nu vorbim aici despre creșteri salariale, despre majorări salariale, despre alte drepturi financiare, ci despre aplicarea Legii 153/2017 care avea drept scop eliminarea inechităților și a discriminărilor salariale în rândul bugetarilor, care astăzi sunt plătiți diferit, deși au aceleași studii, prestează aceeași muncă în aceleași condiții.

În urma protestului de ieri, care a început în fața Guvernului, apoi în fața MAI și ulterior la Parlament, nu am fost invitați la discuții de niciuna dintre aceste părți. Nici premierul, nici ministrul de interne și nici reprezentanții Parlamentului nu au fost interesați de nemulțumirea legitimă a polițiștilor. Singura reacție a fost reprezentată de un comunicat anost și steril al MAI care enumeră câte ședințe de dialog social au fost organizate (acestea se organizează strict în legătură cu propunerile de acte normative) și cât de mult își dorește MAI să se aplice Legea salarizării 153/2017 pentru personalul propriu.

Mai sesizăm și ușoare nuanțe de „stat paralel”, în sensul că se plânge ministrul Bode că el a cerut aplicarea legii și când s-a construit bugetul, dar alții (inclusiv parlamentari PNL) nu au fost de acord și nu i-au votat amendamentul. De parcă nu avem o coaliție de guvernare din care face parte iar Bode nu este prim-vicepreședintele PNL. Totuși, vedem că ministrul Bode se dă de gol în comunicatul remis și recunoaște că el a fost cel care a cerut acordarea a doar un sfert din restanța înregistrată.

Una peste alta, nivelul de tensiune în rândul personalului MAI este la cote alarmante iar formele de suspendare/blocare a activității sunt pe urmele fiecărui polițist care se simte furat de Statul de drept pe care îl reprezintă zi de zi. Acesta pare a fi și motivul pentru care a apărut un amendament la legea de aprobare a OUG 130/2021 la Comisia de apărare, ordine publică și siguranță națională (VEZI AVIZ AICI). Surpriza vine însă după ce ajungi să descifrezi fracțiile și raportarea la care se propune aplicarea. La prima vedere este vorba despre o majorare de 1/4, adică toată lumea a mers „pe fentă”, cum se spune pe stradă, și a crezut că e vorba despre acordarea unei tranșe dintre cele două restante.

În realitatea, majorarea de 1/4 este raportată la diferența dintre salariul lunii decembrie 2021 și salariul prevăzut de Legea 153/2017. În traducere liberă, ei vor să acorde un sfert din cele două tranșe restante, adică o sumă de aproximativ 150 lei. Această sumă nici măcar nu va acoperi pierderile pe care le vor suferi polițiștii din luna aprilie, după ce norma financiară de echipament, de aproximativ 250 lei nu va mai fi plătită către polițiști și nici uniforma nouă nu o vor vedea.

Sindicatul EUROPOL consideră că această măsură nu poate mulțumi sub nicio formă polițiștii pe care îi reprezintă iar la începutul săptămânii viitoare, împreună cu celelalte organizații sindicale, vom stabili noi forme de protest care vor duce în cele din urmă la suspedarea activității, similar cu modul în care au procedat magistrații în 2020.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Nicule (Bode) mai dă-le 100 lei!

Distribuie

7 răspunsuri

 1. Gresit, nu acorda un sfer din cele 2 ramase, acorda fix 12,5 din cele 2 transe ramase.
  Asta e sfidare si bataie de joc, au facut si mai rau, trebuie sa recurgem la actiuni serioase,GATA!

 2. Nu înțeleg de ce nu dați in judecată ministerul?! Sa cereți și despăgubiri și dobânda la acei bani care întârzie tot mai mult sa ni se dea.

 3. Atât poate clasa asta politică. Ne țin săraci și fără educație că toată clasa asta politică să ne fute.

 4. S-a văzut și la miting…NU I-A INTERESAT. Asta este diferența dintre miting și greva. Știu, este ilegal sa declanșat greva. Dar la Justiție s-a găsit o forma, în cazul medicilor, s-a găsit o forma. La noi, de ce nu se dorește?
  Numai blocarea activității, i-ar constrânge sabe acorde ceea ce ni se cuvine.
  Îmi poate spune cineva, de ce sindicatele nu îmbrățișează acest aspect, și considera ca sunt suficiente mitingurile ? ( care în ultimii ani, nu au avut rezultate)
  Nu mai înțeleg nimic. Chiar se dorește rezolvarea problemelor, sau totul este…”merge și asa”.
  Și nai este o problema … cine și de ce, a acceptat ca din aprilie sa nu nai primim banii de haine, atâta timp cât “tinuta noua” va fi livrata prin 2024 ?

 5. Sal..tot am afirmat…nu statul s-au ministerul trebuie dat in instanta…pe ministrul pe…persoana..cu statul te lupti degeaba..persoana sa ,,plateasca,, ca nu respecta legile in vigoare.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută