În aceste zile am văzut cum sindicatele devin „anexe” ale partidelor politice și ale oamenilor politici. Pornind de la celebra întâlnire a liderilor sindicali de casă cu fostul ministrul Oprea tocmai la sediul partidului UNPR, care nu a fost sub nicio formă o întâlnire
cu caracter politic (ha, ha), și până la ultima declarație a Federației Sindicatelor Democratice ale Polițiștilor „A. I. Cuza” care anunța cu mândrie că Oprea este membru de sindicat sau că ministrul Carmen Dan este de departe cel mai bun ministru care face și drege pentru polițiști, suntem nevoiți să luăm atitudine pentru a nu crede cineva că facem parte din acest film
Înainte de avansa cu retrospectiva, ne exprimăm poziția fermă prin care ne delimităm total de aceste acțiuni ale liderilor pensionari din MAI și ne exprimăm îngrijorarea că organizațiile sindicale, așa cum sunt ele definite de Legea 62/2011, vor ajunge asociații de pensionari care vor fi folosite în scopuri vădit politice. Probabil dintr-o greșeală intenționată, în spațiul public, unele trusturi de presă au prezentat informația că „sindicatele din politie” îl sprijină pe Gabriel Oprea sau pe Carmen Dan.
Dar haideți să analizăm punctual șirul evenimentelor din ultimele luni pentru ca fiecare dintre voi să poată să își formeze propria opinie:
⇒ La data de 14 iulie, liderii de casă și-au dat mâna și și-au arătat în spațiul public slugărnicia și devotamentul pentru fostul ministru Gabriel Oprea. Osanale, elogii și credință necondiționată au fost declarate de unii lideri de sindicat, conform comunicatelor UNPR. La acel moment, am simțit nevoia, printr-un comunicat, să ne asumăm scuzele față de familia colegului nostru Bogdan Gigină, al cărui vinovat pentru moartea sa încă nu a fost stabilit. Urmare a întâlnirii, Oprea a ieșit public afirmând că este susținut de „sindicatele din poliție” și că va face și va drege, anunțându-și voalat opozanții politici că are „vânt din spate” să revină la MAI.
După reacțiile polițiștilor, avem bănuiala că decizia liderilor de a se întâlni cu UNPR s-a realizat fără a avea mandatul membrilor de sindicat. Mai mult, imediat după întâlnire au început să apară scuzele și interpretările conform cărora întâlnirea nu a fost politică și nu are nicio legătură cu susținerea lui Oprea sau a partidului său, dar noi știm cu toții cum învelește marmota ciocolata în staniol.
⇒La data de 21 august, SNAP anunță cu surle și trâmbițe, că și-a tras purtător de cuvânt și director de comunicare (funcție inexistentă la nivelul sindicatului) pe nimeni altul decât pe comisarul șef Christian Ciocan. Trecând peste faptul că toți membrii SNAP s-au întrebat dacă s-au terminat toți agenții de poliție care știu să vorbească și să reprezinte organizația în comunicarea cu mass media și a fost nevoie de un comisar șef să facă acest lucru, de fapt această mutare nu ar fi fost realizată de președintele legitim al SNAP, Diugu Adrian, ci de Surugiu Iulian care se prezintă în continuare ca fiind „președinte” al SNAP deși acesta nu ocupă această funcție.
⇒La data de 27 august, pe site-ul federației „A. I. Cuza”, din care face parte și SNAP, suntem informați că același Christian Ciocan este și purtătorul de cuvânt și director de comunicare al federației. Adică este director de comunicare la pătrat și multiplu purtător de cuvânt. Tot aici, ni se spune că din data de 08 iulie, Christian Ciocan ar fi fost „împuternicit”, că tot se poartă, vicepreședinte la sindicatul lui Babuș, care este pensionar în prezent.
⇒La data de 2 septembrie, dublu purtător de cuvinte, înstelatul Christian Ciocan, ține o conferință de presă, în numele sindicatelor membre ale federației, în care o albește pe Carmen Dan mai ceva ca la spălătoria „Nufărul” și susține că „sindicatele din poliție” o susțin necondiționat și că „apreciază deschiderea” față de problemele polițiștilor.
Tot în cadrul acestei întâlniri, președintele federației ne spune, cu fală în suflet, că Gabriel Oprea ar fi membru de sindicat, dovadă fiind un plastic eliberat pe post de legitimație.
Prin decizia de a-i permite domnului Oprea Gabriel să devină membrul unui sindicat al polițiștilor liderii obedienți au trecut la alt nivel de nesimțire, pe spatele cotizanților păcăliți. Conform Legii 62/2011, Gabriel Oprea nu poate fi membru unui sindicat de la nivelul MAI pentru simplul motiv că acesta nu este polițist, dar și pentru faptul că este pensionar.
Mai mult, în urma reacțiilor negative venite atât din partea polițiștilor, dar și a societății civile, pensionarul Iulian Surugiu care se prezintă ilegal că ar fi președintele SNAP, ar fi spus pe la Romania TV că nu susține pe nimeni politic și a dat de înțeles că nu știa ce va spune Christian Ciocan la conferința de presă. Dar pe principiul proverbului românesc, „nu a mâncat usturoi și nici gura nu îi miroase”, acest trio formidabil de pensionari al căror grai este Christian Ciocan începe să facă anticamere pe la IGPR și MAI.
În tot acest context, de poziționare politică a unor lideri de sindicat, care fac scut în jurul oamenilor politici, fie că vorbim despre ministrul MAI, fie că vorbim despre fostul ministru Gabriel Oprea, concluzionăm că diluarea mișcării sindicale este la apogeu. Formele piramidale ale sindicatelor tradiționale prin care la vârf se instalează un grup de 4-5 oameni care uită de interesul membrilor și se folosesc de sindicat pentru a negocia beneficii personale, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut (grade subinspector/pensii tinere pentru lideri/posturi călduțe în MAI) ne aduc în situația unei crize de identitate a ceea ce înseamnă „sindicalismul” în MAI.
Sigur, dacă interpretăm din altă perspectivă, toate aceste poziții în favoarea lui Carmen Dan și a lui Oprea ar trebui poate să aducă pe viitor niște locuri călduțe, poate de purtător de cuvânt pe la IGPR sau MAI sau niște posturi de secretar de stat/subsecretar de stat pentru liderii pensionați. Timpul ne va demonstra dacă judecăților noastre de opinie se confirmă sau nu.
https://www.dcnews.ro/christian-ciocan-purtator-de-cuvant-al-sindicatului-poli-i-tilor_609949.html
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL