Mutarea polițiștilor discutată în ședință la MAI

Astăzi, 13 octombrie 2021, începând cu ora 09:30, în sala de marmură a Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o întâlnire a organizațiilor sindicale cu specialiștii instituției pentru a dezbate o serie de probleme, fiind abordate teme referitoare la echiparea și emiterea Normelor de aplicare a OUG nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul coronavirusului SARS-COV-2.

Modelul și materialele din componența uniformei

Față de acest subiect, reprezentanții organizațiilor sindicale au atras atenția secretarului de stat Aurelian Păduraru care a prezidat lucrările ședinței cu privire la faptul că până la acest moment grupurile de lucru constituite la nivelul IGPR și IGPF cu privire la deciziile luate față de modelul uniformei sau materialele ce urmează a fi folosite pentru conceperea acestora, în ciuda faptului că reprezentanții celor două arme din subordinea MAI au fost informați cu privire la necesitatea consultării organizațiilor sindicale.

Cu această ocazie, secretarul de stat Aurelian Păduraru a solicitat din nou informarea conducătorilor IGPR și IGPF referitor la necesitatea consultării organizațiilor sindicale cu ocazia întrunirii grupurilor de lucru pe această temă.

Emiterea Normelor de aplicare a OUG nr. 110/2021

Cu privire la acest subiect reprezentanții MAI ne-au comunicat faptul că normele de aplicare vor fi puse în Transparență decizională și vor face obiectul unei noi ședințe de dialog social, urmând ca din luna noiembrie a acestui an să fie pusă în plată majorarea salarială pentru polițiștii care nu vor putea să beneficieze de zile libere conform OUG nr. 110/2021.

Totodată, specialiștii din cadrul Direcției General Financiare ne-au precizat faptul că la acest moment acordarea zilelor libere pentru părinți nu este condiționată de emiterea unor norme de aplicare ci doar plata majorării salariale de 75%, context în care colegii noștri pot solicita de pe acum acordarea de zile libere.

Având în vedere că polițiștilor le-a fost refuzată acordarea zilelor libere de către structurile de resort din cadrul unităților subordonate IGPR și IGPF sub pretextul că nu au fost emise Norme de aplicare a OUG nr. 110/2021, reprezentantul Sindicatului Europol a solicitat Direcției General Financiare emiterea unei circulare și transmiterea acesteia către unitățile subordonate astfel încât specialiștii din structurile suport să nu mai încalce drepturile polițiștilor în timp ce așteaptă “lumină” din partea MAI pentru lămurirea unor norme de logică-juridică elementară.

Modificarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor prin mutare

Obiectul acestei dezbateri a fost reprezentat de aprobarea în mod discreționar a rapoartelor de mutare ale polițiștilor de la o unitate de poliție la alta, majoritatea solicitărilor colegilor noștri fiind lovite de refuzul avizării favorabile, în ciuda faptului că au probleme sociale ori sunt nevoiți să lucreze la sute de km depărtare de familii pe care reușesc să le vadă doar în concediul de odihnă.

În acest sens, reprezentantul organizației noastre a solicitat crearea unui cadru legislativ astfel încât să existe principii obiective, bazate pe anumite condiții care trebuie îndeplinite în vederea aprobării rapoartelor de mutare, astfel încât ordonatorii terțiari de credite, respectiv inspectorii șefi să nu mai poată decide asupra aprobării/neaprobării solicitărilor privind mutarea colegilor noștri în alte județe în funcție de “greutatea” telefonului primit pe linie de partid.

Referitor la această situație, reprezentantul DGMRU, chestor de poliție Valentin MINOIU a precizat că așteaptă propuneri din partea organizațiilor sindicale astfel încât să poată fi creată premisa realizării unui tablou cât mai obiectiv care să permită mutarea polițiștilor ce îndeplinesc condițiile prevăzute, fără a mai exista ingerințe de orice fel sau discriminări.

Suntem curioși care va fi abordarea instituției față de propunerile noastre pe tema  rapoartelor de mutare, întrucât organizația noastră a mai prezentat Ministerului Afacerilor Interne, așa cum v-am informat într-un comunicat anterior, un mecanism obiectiv care să aibă la bază criterii obiective cu punctaje, pentru a ne asigura ca mutările între județe se pot realiza fără combinații și intervenții, așa cum este în prezent.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Mutarea polițiștilor discutată în ședință la MAI

Distribuie

4 răspunsuri

 1. Ar trebui facuta o statistica cu cate rapoarte sunt depuse , si aprobate in marte parte. Iar in functie de acest aspect , sa se faca si repartitia in scoala…..
  Adica dupa ce s-a dat drumul la plecari si s-au linisit apele , se pot repartiza proaspetii agenti de politie.

 2. Luati in considerare si eliminarea expresiilor de “mutare la cerere” sau “mutare in interes de serviciu”. Si in acest caz e vba tot de acelasi telefon pe linie de partid, ori care are alte relatii sus puse. Esti paduche vii la cerere, esti PCRist interes de serviciu….

 3. Sunt mutari numai pe ,,pile”,cum o persoana se muta in 6 luni, ,,acasa”???
  Trebuie sa ai pile ca sa te muti acasa!!!!!
  Altii au 2,3,4 ani prin diferite inspectorate!
  Daca nu cunosti pe nimeni isi bat joc de tine!
  Bataie de joc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută