Programul de lucru sau timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează muncă, se află la dispoziția angajatorului și îndeplinește sarcinile și atribuțiile sale, conform fișei postului. 

Conform Codului Muncii, programul de noapte reprezintă muncă prestată între orele 22,00-6,00, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru sau efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.

Polițiștii care efectuează muncă de noapte beneficiază de un spor pentru muncă prestată de 25% din salariul de bază. Polițiștii care urmează să desfășoare muncă de noapte în condițiile art. 125 alin. (2) sunt supuși unui examen medical gratuit înainte de începerea activității și periodic, pe toată durata în care prestează muncă în intervalul 22:00-06:00.

Condițiile de efectuare a examenului medical și periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului sănătății. Polițiștii care desfășoară muncă de noapte și au probleme de sănătate recunoscute că având legătură cu această vor fi trecuți, obligatoriu, la o muncă de zi pentru care sunt apți.

Liderul filialei Neamț a organizației noastre, Ioan Canarau,  a inițiat o petiție online în urmă cu ceva timp privind muncă de noapte și mai mult de atât a înaintat adrese în acest sens către Ministerul Sănătății cât și către Direcția Medicală  din cadrul MAI pentru a documenta efectele muncii de noapte asupra polițiștilor. Răspunsurile primite au confirmat impactul devastator pe care munca de noapte o are asupra sănătății.

Una dintre principalele recomandări ale Direcției Medicale este ca planificarea polițiștilor în schimburi de noapte să nu depășească mai mult de 3 zile consecutive. Bineînțeles după cele 3 zile, sa intervină cele două zile de repaus săptămânal.

Revenind la efectele pe care le are muncă pe timp de noapte asupra sănătății polițiștilor, vom prezenta câteva puncte de vedere ale specialiștilor în medicină muncii, și vă lăsăm pe voi să apreciați dacă pentru cei ~2 lei/ora de noapte, este justificat să ne punem sănătatea în pericol.

  Efecte neuro-psihice:

  • tulburări cognitive imediate: scăderea vigilenței, a capacitătii de adaptare la situații noi, scăderea performanțelor mentale, în special a proceselor mentale complexe care implică multe variabile, cu un număr crescut de erori și creșterea timpului de răspuns la stimuli, tulburări de memorie; din acestea rezultă și un risc crescut de accidente de muncă sau de traseu (la întoarcerea dimineață acasă cu mașină)
  • efecte neuro-psihice tardive: datorie de somn, oboseală cumulată, surmenaj, pană la epuizare și burn-ouț, tulburări de somn (dificultăti de adormire, somn agitat și superficial, oboseală la trezire); consecință este abuzul de cafea/stimulante în timpul activitătii și de medicamente sedative sau hipnotice pentru perioadă de somn, cu consecințele specifice acestor abuzuri;

 Patologii asociate-studiile epidemiologice arată un risc crescut pentru următoarele afecțiuni:

  • afecțiuni psihice: depresie, iritabilitate, scăderea interesului fată de evenimente sau anturaj, comportament addictiv
  • afecțiuni cardiace: cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac
  • afecțiuni digestive: gastrite, ulcere gastrice și duodenale
  • tulburări metabolice și endocrine: supraponderalitate/obezitate, insulinorezistentă (apoi diabet), sindrom metabolic
  • tulburări reproductive: scăderea fertilitătii, avorturi spontane, retard de creștere fetală, prematuritate, nou-născuti cu greutate scăzută la naștere
  • cancerul de sân (Centrul Internațional de Cercetări asupra Cancerului CIRC/IARC a clasat muncă asociată cu perturbări ale ciclurilor circadiene în categoria 2A, adică cancerogen probabil)
  • imbătranire precoce

Niciun factor de răspundere din Ministerul Afacerilor Interne, nu a dorit să fie prevăzut un capitol special destinat muncii de noapte în vreo dispoziție sau ordin IGPR, IGPF,  respectiv MAI. Mortalitatea în rândurile polițiștilor, cauzată de afecțiuni cardiace, diabet, hipertensiune, cancer, etc. este ridicată iar numărul acestora bolnavi este de ordinul miilor majoritatea fiind din sectorul de  apărare, ordine publică șI securitate națională.

 Ministerul Afacerilor Interne  este obligat să dezvolte politici de prevenire a îmbolnăvirii polițiștilor și de combatere a cauzelor aparițiilor afecțiunilor cu risc mare pentru sănătatea acestora și a celor din jur, dar până în acest moment, MAI-ul nici nu are date cu privire la numărul polițiștilor care prestează muncă de noapte sau date cu privire la frecvența acestor servicii.

 Organizația noastră va susține în cadrul negocierilor colective introducerea în  Acordului colectiv a unor măsuri distincte pentru categoriile de polițiști care desfășoară muncă de noapte pentru ocrotirea sănătății, integrității fizice și psihice a polițiștilor.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Munca de noapte reduce speranța de viață a polițiștilor

Distribuie

9 răspunsuri

  1. Plata orelor de noapte cu 2lei/ora este o adevarata batjocura. Masuri care sa atenueze efectul negativ si sa le remunereze corespunzator sunt binevenite si laudabile.

  2. Ce povești interesante am citit … Eu personal am fost operat de hernie de disc lombară în urmă cu câțiva ani, iar de atunci am înaintat un raport motivat cu recomandări de la medici de specialitate privind schimbarea locului de muncă, astfel. 1 la comandantul ( de atunci ) poliției orășenești unde am lucrat, NU sa înregistrat. 2 . Un altul la IPJ Olt, sa pierdut deși a fost înregistrat. 3. Am revenit cu un alt raport înregistrat, am fost trimis la Spitalul Militar Craiova, comisia medico-militară mi-a dat incapacitate adaptivă 25 % și schimbarea locului de muncă. Celălalt comandant al poliției Drăgănești-Olt mi-a zis că nu mă va schimba cât va fi el comandant. Știți cum am rezolvat ? Am depus raport de pensionare anul trecut, iar din data de 17.12.2016 sunt tânăr pensionar, deși mai aveam 10 ani drept de muncă. Prefer să iau bani mai puțini dar liniștit, ferit de intemperii și alte neajunsuri decât să ajung în cel mai fericit caz în scaun cu rotile. Ăsta e sistemul din România. Toate pițipoancele sunt repartizate imediat la birou, aer condiționat vara și căldurică iarna, nu știu de capul lor iar pe restul, biciul !

  3. De parca numai politistii fac ture de noapte si saracii de ei le afecteaza sanatatea,dar mai sunt atatia care lucreaza in schiburi cate 5,6 zile pe saptamana. Macar ei ies la penaie la 45 de ani dar reastul ….

  4. Si Jandarmii sunt in aceeaşi situaţie!!!!!! Dacă nu face ceva guvernul ăsta pentru noi, cat mai repede…. nu voi mai vota eu si familia mea cu ei niciodată!!

  5. Am fost operat de cataracta la ambii ochii acum un an din cauza termoviziuni și credeți-mă nu am beneficiat de nimic, nici sindicatul (SNPPC, CNP,Asociații profesionale ) nu ma ajutat financiar, spunându-mi ca nu se poate deconta, costurile le-am suportat din buzunar

  6. în IP Centru (MD) nici un leu nu se achită pentru orele de lucru suplimentare care de fapt sunt în permanență și mai mult ca atît cele prestate pe timp de noapte

  7. Si pe timpul vechiului regim de dinainte de ’89 se lucra de noapte la fabrici sau vameși sau politie,si după și eu am o mătușa care a lucrat în 3 schimburi la fabrica 46 ani și trăiește bine mersi si acum.nu va plingeti atâta ca ieșiți mai repede la pensie iar salarul e mult mai mare.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.