Modificările uniformei polițiștilor în linie dreaptă

Vineri 28.08.2020, s-a întrunit Comisia de Dialog Social, care avea pe ordinea de zi proiectul de modificare a HG 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentul de legitimare pentru polițiști. De asemenea a fost modificată valoarea calorică a normei de hrană de care va beneficia și personalul MAI alături de celelalte instituții de ordine publică și siguranță națională, care efectuează misiuni specifice în cadrul unor misiuni.

Cu privire la proiectul de modificare al HG 1061/2002, propunerile au fost elaborate în special de către Direcția Logistică din IGPR și au vizat următoarele aspecte:

 • sancționarea contravențională a persoanelor fizice sau juridice care produc sau comercializează articole de echipament sau însemne distinctive din compunerea uniformelor de poliție, în afara procedurilor legale de achiziție publică;
 • stabilirea unei structuri unice a normelor de echipament, atât pentru ofițerii, cât și pentru agenții de poliție;
 • flexibilizarea cadrului normativ, astfel încât articolele de echipament să poată fi confecționate din materiale cu proprietăți termice superioare, care să contribuie la creșterea confortului în purtare;
 • stabilirea duratei de folosință a articolelor de echipament pentru elevii școlilor de agenți de poliție ca inventar de unitate, pentru a putea fi corelată cu durata de școlarizare, astfel încât echiparea elevilor din anul I să se realizeze cu echipament nou, conform normelor uzuale de igienă;
 • introducerea unor articole de echipament specific care să asigure confortul termic și protecția efectivelor participante la misiuni interne și internaționale;
 • abrogarea art. 4 și 10 din cuprinsul H.G. nr. 1061/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 • corelarea modelului de document de legitimare cu prevederile Legii nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, cu modificările și completările ulterioare;
 • eliminarea reglementărilor referitoare la echiparea personalului militar D.G.P.I. din cuprinsul H.G. nr. 1061/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Practic, proiectul de modificare a HG 1061/2002 nu urmărește la acest moment stabilirea unui nou model de uniformă, ci mai degrabă creează un cadru flexibil pentru ca elementele ce compun uniforma să fie tehnice, de o calitate superioară, care să permită la orice moment adaptarea în funcție de nevoile polițiștilor.

În condițiile în care în ultimii 3 ani s-a vorbit despre cel puțin 5 variante de design pentru noua uniformă de poliție, e clar că interferențele politicului au tergiversat destul de mult hotărârea de adoptare a unei noi uniforme pentru polițiști. Apreciem însă și aceste modificări, care sunt atât de necesare și care vor permite structurii logistice să impună standarde de calitate mult mai ridicate atunci când vor contracta servicii de producție a uniformelor.

În acest context, observațiile Sindicatului EUROPOL s-au raportat exclusiv la propunerile de modificare supuse atenției de către MAI. Iar pe baza expertizei specialiștilor din domeniul echipamentelor militare, dar și a consultării celorlalte organizații sindicale din cadrul Consiliului European al Sindicatelor din Poliție – CESP, la care suntem afiliați, am intervenit punctual exclusiv pe zona tehnică a elementelor ce compun uniforma.

Alăturat vă prezentăm principalele observații formulate:

 1. Ca urmare a intenției de a crește calitatea materialelor care vor fi compune uniforma de serviciu, pentru a nu se crea un impact financiar asupra drepturilor de echipament ale polițiștilor, solicităm să analizați oportunitatea introducerii elementelor de uniformă care asigură protecție, impermeabilul pentru ploaie sau orice alt element de uniformă care are aplicate elemente reflectorizante pentru vizibilitate, în categoria materialelor de protecție, urmând ca acestea să fie achiziționate din capitolul bugetar dedicat.
 2. Referitor la Anexa nr. 1, cu privire la compoziția materialelor din care se vor realiza cămășile, tricourile și pantalonii de intervenție, solicităm să înlocuiți poliesterul cu poliamida. Material care are calități tehnice superioare, o respirabilitate mai bună și oferă un confort ridicat.
 3. La cap. II, pct. 1.1, Poliția Română, solicităm să rescrieți textul pentru a nu se interpreta ca șepcuțele de culoare albă pot fi purtate doar de „efectivele poliției rutiere” în condițiile în care și polițiștii din mediul rural sau agenții de ordine publică au calitatea de polițist rutier dar fac parte din efectivele de ordine publică. Propunem preluarea textului de la capitolul similar al Poliției de Frontieră.
 4. La cap II, pct. 1.5 fesul să poată fi confecționat și de culoare „albă” nu doar bleumarin, pentru a veni în sprijinul poliției rutiere.
 5. La capitolul încălțăminte de intervenție să fie eliminată prevederea referitoare la posibilitatea de confecționare din piele și să rămână exclusiv combinația de piele cu material textil.
 6. La art. 8 alin. 1 din corpul HG, simțim nevoia unor asigurări suplimentare cu privire la calitatea materialelor și a producătorilor care vor fi selectați. Practic, dacă elementele de uniformă vor putea fi comercializate exclusiv de MAI, există riscul ca materialele să fie de o calitate mai slabă și la un preț mai ridicat decât ceea ce poate achiziționa azi un polițist de pe piața liberă. Față de aceste aspecte, solicităm să se includă partenerii sociali, organizațiile sindicale în procesul de selectare și de verificare a calității materialelor care vor compune echipamentele de protecție.

 

Așteptările colegilor cu privire la un nou design al uniformei le vom avea cel mai probabil în 2021, când Poliția Română va împlini 200 de ani de existență. Totuși, până la acel moment, apreciem munca depusă de colegii din cadrul Direcției Logistice a IGPR care au colaborat cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielarie pentru a se asigura de calitatea noilor materiale ce vor fi folosite în producerea uniformei polițiștilor.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Modificările uniformei polițiștilor în linie dreaptă

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută