Ministrul MAI la masă cu un pușcăriabil ?!

Ieri, 18.01.2017, începând cu ora 14:00, la sediul IGPR, a avut loc o videoconferință de curtoazie, la care a participat ministrul de interne, dna Carmen Daniela Dan, împreună cu secretarul de stat , proaspăt numit, cms. șef Viorel Ștefu.

Nu a existat un obiect al videoconferinței, ci apreciem că a fost vorba de o vizită de imagine a dnei ministru la sediul Poliției Române, pentru că, nu-i așa, cu tehnologia modernă, băile de mulțime se pot face și prin sistemul de videoconferință.

Discuția a debutat cu mulțumirile ministrului față de efortul depus de polițiștii care au lucrat în perioadele de vreme extremă și care au contribuit la salvarea unor vieți. De asemenea, ministrul a precizat că în momentul de față există un deficit de peste 18%, ca urmare a pensionărilor masive. Cu privire la această cifră, am adăuga faptul că deficitul este mult mai mare în operativ, pentru că din birouri nu au plecat foarte mulți. Totuși este de apreciat că ministrul a recunoscut că există o problemă cronică în privința comunicării publice, în sensul că nu știm să ne promovăm acțiunile și rezultatele.

Totodată, s-a pus accent pe necesitatea îmbunătățirii dotării, în special prin accesarea de fonduri europene. Este de precizat că, în ultimii 10 ani, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române, în comparație cu Inspectoratul General al Poliției Române, a accesat fonduri de 10 ori mai multe. De aici rezultă, fără echivoc, lipsa de viziune și de implicare a celor care au condus Poliția Română în ultimii ani.

In ultima parte a discursului, dna ministru a spus ca dorește să intervină asupra legislației pentru a crește autoritatea polițistului dar și pentru necesitatea reconfigurării sistemului de salarizare. Practic, s-a spus exact ce ne dorim noi, polițiștii, să auzim. De notat este ultima replica a ministrului, care, după ce a enumerat cele de mai sus, a precizat că nu dorește să facă nicio promisiune pentru că nu vrea să fie acuzată la final de mandat că nu a făcut ceea ce a spus. Este de reflectat asupra acestei afirmații, în condițiile în care, un ministru, tocmai asta trebuie să își asume, obiective și priorități, cu o agendă și termene punctuale.

Dintre liderii sindicali prezenți în sala IGPR-ului, unii s-au dat în spectacol doar pentru a puncta și pentru a fi auziți că vorbesc, și au reiterat probelemele arhicunoscute referitoare la salarizare, dotări, lipsa de personal. Totuși, am remarcat două lucruri care ne pun serios pe gânduri, mai ales din perspectiva legitimității mișcării sindicale și a modului în care vom ajunge să fim percepuți pe viitor de cei din MAI.

  1. Dintre liderii sindicali prezenți la IGPR în sala, jumătate au fost pensionari. Riscul de a transforma organizațiile sindicale în asociații de rezerviști este iminent. Suntem ferm convinși că acești lideri vor rămâne în acele funcții cu orice preț. Și asta datorită avantajelor financiare și personale de care beneficiază ca urmare a funcțiilor sindicale ocupate. Nu este treaba noastră să comentăm ce se întâmplă în bucătăria internă a altor organizații, dar în același timp, nu putem sa nu observăm lipsa sângelui proaspăt și a unor viziuni noi în mișcarea sindicală.

  2. SNAP a fost „reprezentat” la videoconferință, prin prezența fostului președinte, Surugiu Iulian, care a început prin a spune „nu mai vreau ca politia să facă dosare la comandă” iar la final, a reiterat că „îl susțin pe fratele meu Coarnă”. Da, e același personaj care a fost trecut în corpul ofițerilor în 2015, deși el era în rezervă și căruia i s-a acordat de către penalul de Oprea, în mod ilegal, gradul de sublocotenent, în timp ce se autoproclama președintele agenților de poliție. Aceeași persoană care în vara anului 2016, apărea pe toate televiziunile, că a fost reținut 24 ore pentru evaziune fiscala cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro adus statutului prin realizarea de operațiuni fictive. Și da, e aceeași persoană care l-a jelit pe interlopul Fane Spoitoru, în direct la România tv. Mai mult, ni s-au confirmat zvonurile conform cărora, la ultimul Congres Extraordinar ce a avut loc în noiembrie 2016, acesta a fost „ales” de apropiații săi președinte de onoare al SNAP-ului, și astfel a fost albit și reactivat dar, până una alta, nu-i așa, beneficiază de prezumția de nevinovăție. Ne exprimăm regretul pentru colegii sindicaliști care încă sunt în SNAP și care au avut speranța că după toate scadalurile, această organizație se va reforma. Iată însă că nu mai contează moralitatea, bunul simț și interesul membrilor, ci doar interesele personale. Și după cum e și proverbul…la vremuri noi, tot NOI.

http://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/exclusiv-cel-mai-bogat-sindicalist-din-politie-se-crede-regele-soselelor-finutu-surugiu-opreste-radarele-cand-urgente-1523355

http://www.aktual24.ro/declaratie-socanta-unui-sef-din-politie-dumnezeu-sa-l-odihneasca-pe-fane-spoitoru-furie-printre-politisti/

Încheiem prin a face o comparație a ceea ce se întâmplă acum în sindicate cu ceea ce s-a întâmplat în 1989 cu politicul, adică am avut parte de partide noi, dar cu oameni vechi. Asta ar trebui să ne dea serios de gândit. Dacă nu ne vom replia pentru a putea da naștere unei mișcări sindicale sănătoase, „dinozaurii” vor continua să ne conducă destinele.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Ministrul MAI la masă cu un pușcăriabil ?!

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.