Ministerul Muncii a hotărât! Părinții polițiști primesc 75%

Creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus a dus, la nicio lună de la începerea anului școlar, la închiderea multor unități de învățământ, unele mergând încă în sistem hibrid cu 2 săptămâni de prezență fizică la școală și 2 săptâmâni de școală online.

Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Interne se face că plouă atunci când vine vorba de asumarea situației copiilor polițiștilor, sperând prin această atitudine că poate polițiștii se vor lipsi de întocmirea rapoartelor pentru acordarea majorării salariale prevăzute OUG nr. 147/2020, pe parcursul acestor situații ivite.

La acest moment, traversăm o perioadă fără precedent în care MAI refuză, pe toate canalele de comunicare,  relaționarea cu șefii structurilor subordonate sau cu partenerii de dialog social, singura relaționare existând doar când mai vine câte o directivă de pe la partid. Nici în cele mai slabe guvernări nu am asistat la o asemenea lipsă de asumare a celui care se dorește a fi cel mai important minister din guvern.

Reprezentanții MAI au transmis șefilor structurilor teritoriale de specialitate, într-o videoconferință anterioară, că vor acorda majorarea de 75% în perioada cât sunt sistate activitățile de învățământ, dar numai în cazurile în care ambii părinți lucrează în structura de apărare, siguranță națională și ordine publică sau în domeniul sanitar.

Însă, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care este și inițiatorul ordonanței de urgență, cel care de fapt a fundamentat acest act normativ, vine și contrazice categoric MAI referitor la drepturile pe care le au polițiștii/cadrele medicale, dacă celalalt părinte lucrează într-un alt domeniu de activitate. Astfel, Ministerul Muncii spune clar și fără echivoc, așa cum și Sindicatul EUROPOL a susținut de altfel acest lucru și anume că în situația în care celălalt părinte face dovada faptului că nu a beneficiat de timp liber pentru a sta cu copiii, atunci polițistul poate solicita angajatorului plata majorării salariale.

Această atitudine nu poate fi decât o dovadă clară că Ministerul Afacerilor Interne și-ar fi dorit să facă economii din drepturile salariale aferente polițiștilor și în același timp, prin solicitarea pe care ar fi trebuit să o facă celălalt părinte pentru acordarea de timp liber, nu s-ar fi realizat decât 0 încurajare a destabilizării mediului privat, respectiv a economiei, care este deja în colaps.

Am solicitat din nou Ministerului Afacerilor Interne ca cel târziu săptămâna viitoare să vină cu precizări concrete asupra modului de întocmire a documentației, ținând cont că sute de polițiști au depus deja rapoarte de acordare a majorării, deoarece foarte mulți dintre ei au fost nevoiți ca la salariul de luna aceasta, să plătească mai bine de jumătate din venituri, bonelor care stau cu copiii în perioada de scenariu roșu  pentru unitățile de învățământ.

Sindicatul EUROPOL: Ministerul Muncii a hotărât! Părinții polițiști primesc 75%