Ministerul are bani pentru plata restanțelor polițiștilor

O nouă zi a protestelor, de data această în fața Ministerului Finanțelor Publice, cât și a prefecturilor Dolj si Galați. Începând cu ora 10.00, alături de colegii din cadrul Federației Publisind am protestat în fața sediului celor care au ”lucrat” la înghețarea salariilor polițiștilor și la suspendarea indexării pensiilor rezerviștilor militari.

Au fost două ore în care ne-am strigat nemulțumirea și am făcut apel la dialogul social, care a lipsit cu desăvârșire odată cu venirea la guvernare a premierului Cîțu. Suntem determinați să nu ne oprim aici, iar șirul de proteste va continua toată luna februarie. Acțiunile de protest vor înceta numai după ce Guvernul și MAI vor renunța la aceste măsuri de austeritate, care sunt menite să ne sacrifice încă o dată în ultimii 11 ani.

Reprezentanții Federației Publisind și ai Sindicatului Europol au fost invitați de către conducerea Ministerului Finanțelor Publice la discuții, ocazie cu care Președintele Sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica a ridicat problema alocării fondurilor către Ministerul Afacerilor Interne pentru plata drepturilor restante, adică a 3-a tranșă din aplicarea Legii salarizării nr. 153/2017.

Ministerul Finanțelor Publice a precizat că a alocat MAI un buget similar anului trecut și că pe ei nu-i interesează modul în care ministrul Lucian Bode va aloca banii și pentru ce cheltuieli. Ei bine, de acum situația devine destul de interesantă în condițiile în care MAI a hotărât să sacrifice plata tranșei de 1/3 conform Legii nr. 153/2017, în detrimentul altor cheltuieli care ar putea fi eliminate sau suspendate.

MAI poate renunța temporar la plata salariilor pentru lucrări de excepție și misiuni speciale care sunt acordate precum „roata țigănească” șefilor din cadrul unităților subodonate sau la umflarea salariilor șefilor cu ore suplimentare și spor de SDSL.  Doar din aceste două exemple sumele economisite s-ar apropia de costul aplicării Legii salarizării 153/2017. Iar acestea sunt doar câteva dintre cheltuielile la care se poate renunța, în condițiile în care nu avem acces la bugetul MAI pentru a vedea cu exactitate ce alte cheltuieli mai pot fi suspendate.

Timp de mai bine de 11 ani, polițiștii au fost bătaia de joc a ”specialiștilor” din MAI care în loc să le plătească sporurile înghețate la nivelul anului 2009, au preferat să momească șefii cu ”salarii de excelență” pentru a putea ține în frâu polițiștii. E timpul să nu mai acceptăm să fim prostiți și momiți cu firimituri. Polițiștii nu sunt nici cerșetori și nici asistați social. Polițiștii vor doar să se respecte Legea nr. 153/2017 pe care inclusiv cei din PNL, USR, UDMR au votat-o în 2017.

Am solicitat ministrului Lucian Bode încă de când am început seria protestelor să analizeze și să dispună de îndată măsuri urgente pentru anularea sau suspendarea unor cheltuieli derizorii pentru a compensa neacordarea celei de-a treia tranșe pe care polițiștii trebuiau să o primească la salariul aferent lunii ianuarie 2021.

Vom continua protestele și facem din nou un apel către colegii care nu au respectat formele de protest asumate: aplicarea de avertismente, refuzul de efectuare a orelor suplimentare, refuzul de îndeplinire a altor sarcini față e cele menționate în fișa postului, limitarea activității doar la intervențiile la apelurile de urgență 112.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

 

Sindicatul EUROPOL: Ministerul are bani pentru plata restanțelor polițiștilor

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută