Mii de polițiști mobilizați la granițele țării

Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina a generat o situație de instabilitate și insecuritate, motiv pentru care milioane de cetățeni ucrainieni au fost nevoiți să-și părăsească țara pentru a se refugia în statele vecine. Această situație a creat un adevărat exod în județele de la frontierele de stat cu Republica Moldova și Ucraina, unde fluxul de cetățeni și autovehicule a înregistrat creșteri alarmante.

Din acest motiv, pentru creșterea capacității operative, mii de polițiști de la structuri precum ordine publică, rutiera, criminalistică și comunicații de la unitățile teritoriale din țară au fost mobilizați pentru a executa misiuni la granițele țării, pentru a desfășura activități specifice în vederea asigurării unui climat corespunzător realizării tranzitului refugiaților în bune condiții.

În continuare putem observa că în situații de criză, în situații de urgență primii care sunt solicitați să intervină sunt polițiștii, iar când vine vorba de acordarea drepturilor prevăzute de lege, MAI-ul dă din umeri motivând că nu ar exista fonduri sau că responsabil pentru respectarea legii salarizării ar fi Guvernul, Bode uitând cel mai probabil că face parte din partidul aflat în coaliția de guvernare.

Constatăm în aceste zile cum reprezentanții statului s-au deplasat în punctele de trecere a frontierei pentru a mima preocuparea față de situația refugiaților și pentru a ne asigura că au identificat soluții de ajutorare, doar că în realitate, cu mult timp înainte, cetățenii, reprezentanții unor ONG-uri cât și colegi de-ai noștri aflați în timpul liber s-au mobilizat și au ajutat o parte dintre cetățenii ucrainieni cărora le-au oferit alimente sau locuri de cazare.

Conform statisticilor instituționale, observăm cum până în prezent, conform angajamentelor statului român, în REVISAL au fost înregistrate 5678 de contracte de muncă ale unor cetățeni ucrainieni, dintre acestea doar 185 fiind intermediate de către AJOFM-uri.

Și cum orice criză de acest tip generează inclusiv costuri, până în prezent, România a cheltuit, potrivit primelor evaluări, 30,5 milioane de euro pentru gestionarea fluxului de refugiați, Comisia Europeană urmând să trimită săptămâna viitoare la București o echipă pentru a identifica mecanismele de decontare a cheltuielilor pe care statul român le-a angajat.

Având în vedere fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru gestionarea crizei refugiaților, ar putea fi luată în calcul aplicarea în integralitate a legii salarizării sau crearea unui mecanism de plată pentru polițiștii ce urmează să fie trimiși în misiune la granițele țării similar medicilor care au fost angrenați în campania de vaccinare, în acest sens organizația noastră trimițând o solicitare ministrului Lucian Bode.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Mii de polițiști mobilizați la granițele țării

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.